Pre nekoliko dana, pregeledane košnice donete iz Bačke Palanke. Pčela je bilo mnogo, a u jednoj su zapaženi rojevni matičnjaci. Tri lepa, na ramovima, prebačena u praznu košnicu, pridodato još 3 rama legla i dva sa hranom i napravljen roj. Ostali matičnjaci porušeni. Jesu li?
Naravno da nisu. Umesto da roj napravim sa starom, belom maticom, ja ispametovah da se nova izleže, okružena trutovima udaljenim 100 km od njenog rodnog mesta.
Danas, kada sam otišao da oduzimam med, saznam od oca da mi je "otišao" roj. Malo sam pošizeo što mi nisu javili, ali je izgovor bio da su mislili da sam negde kod kontejnera, pa nisu hteli da se nerviram. No comment.

U svakom slučaju, staroj matici srećan put i neka nekom pričini radost. Jednostavno, zbog onih 51 RV PZ, ove tri su morale malo da budu puštene niz vodu.
Ipak, nisam uspeo da utvrdim iz koje je košnice otišao. Sve tri i dalje kipe od pčela. Našao sam u toj košnici, na koju sumnjam, još jedan zaklopljen matičnjak iznad MR. I porušio ga. Ako je istina da je roj otišao pre 3 dana, a drugenac izlazi oko 9 dana nakon prvenca, onda imam fore da to sprečim. Mislim, da to okrenem u svoju korist.

Najverovatnije da ću plodište pregledati sutra.
Stanje u košnicama je bilo sledeće.
1. Polunastavak sa satnim osnovama potpuno izgradjen. Saće potpuno prazno.

Iz drugog nastavka oduzeto 5 ramova meda. Na još par je bilo nešto zatvorenog legla, zaleženog pre stavljanja MR, pa su na stand by, dok se mladi ne izlegu. Plodište nisam pregledao.
U startu sam dobio 6 bocki u čelo i jednu u grudi, pa sam se malo unervozio.

Sve kroz kapu, ali je stavljanje slamnatog šešira rešilo problem.
Hmmmm, da li je rešilo problem? Trenutno izgledam kao da sam nešto kenjao Majku Tajsonu.

2. Na ovoj je MR postavljena iznad drugog nastavka, a zašto, ne sećam se. To je košnica koja je bila u rojevnom nagonu i dala jedan roj meni, a drugi nepoznatom poklonoprimcu. Treći nastavak je potpuno izgradjen i iz ove je košnica maznuto 3 rama meda, a ostavljeni su svi u kojima ima zatvorenog legla. Drugi nastavak, ispod MR nije pregledan.
3. Košnica koja je imala dva nastavka i polunastavak, sa štapićima i zapercima kao mustrom. Polunastavka ima dogradjenog saća, malo upravo, malo ušrek, ali sve izgleda kao neuspeo eksperiment. Obzirom da nije na vreme dobila MR, u ovome ima dosta i legla i to trutovskog, a nešto malo i meda. Pošto je to pravo, voštano saće, završiće tako što će trutovsko leglo biti uništeno ( gradjevnjak ), a deo sa medom će završiti kao žvakaća guma.
Drugi nastavak je ponudio 4 rama zrelog meda bez legla i to sam oberučke prihvatio.
Zaključak za sve tri košnice:
U svim medištima ima ramova punih meda, koji nije zaklopljen i to nisam dirao. Gde god je bilo nešto legla ( svo je već zatvoreno ) ni to nisam dirao. Neko će reći - uzmi iz plodišta krajnje ramove, a spusti im te sa medom i leglom. Ova se mogućnost ozbiljno razmatra.

Meda od repice, koja je opkoljavala košnice, očigledno nema. Nema ušećerenog meda, a ovo što ima, po izgledu neodoljivo podseća na bagrem.
OK - pošteno. Pojele su repicu, da bi se dobro razvile. Slažem se.
Kako je lipa u okolini moje adrese počela da cveta, dve će sutra za Pančevo. Čisto da vidimo da li od tolike lipe može biti vajde.
U četvrtak put pod točkove i juriš na kontejner, da se tamo uzme, šta se uzeti može. Tek da ne pojedu sav bagrem pre maline.