Autor Tema: Protiv dijabetesa  (Pročitano 48890 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Protiv dijabetesa
« Odgovor #255 poslato: Jun 20, 2017, 08:57:35 »

Čovek se uči na tudjem iskustvu, a magarac na svom.

Ненаде не вређај магарце. Паметнији су они и мудрији од многих људи .
                       Што се тиче тога што си радио ја не видим проблем. Довољно си отворен и да питаш и да прочиташ и да изнесеш свој став , браниш га па и промениш ако ти се понуде прави аргументи. Док сам неке ствари не пробаш никад нећеш ни научити. Било би добро да понекад мало повучеш " ручну " али то онда не би био ти већ неко други. Зато само напред за кратко време си добрано узнапредовао у пчеларству . Свако добро и убудуће .
                      А што се тиче твог ментора како га ти зовеш Мишко знај да ми са ове стране Саве и Дунава не волимо баш много та ваше пречанска тепања типа Мишко , Пишко , Заљубишко ... Код нас се више каже Шарбанац , Радовањац , Брезовац и одмах знаш ко си , шта си, одакле си и на чему си са човеком.
                      Није наш Шарбанац а твој Мишко кандидат за премијера па му не треба тепати.

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #256 poslato: Jun 20, 2017, 09:08:06 »
Citat
Није наш Шарбанац а твој Мишко кандидат за премијера па му не треба тепати.
U krivu ste gospodine Šojrer...
Neško  ;D je prvo oslušnuo kako u kući zovu Šarbanca, pa prihvatio nomenklaturu. ;)
Mada teško. Kod nas je Miroslav Miki...

Van mreže Bojan Šušnjar

• Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
« Odgovor #257 poslato: Jun 20, 2017, 11:37:17 »
Citat
U subotu, 17.06.2017. izvršeno je konfekcioniranje meda. U večernjim satima, na pančevačkom karnevalu, prolaznici su imali priliku da ga probaju. I da ga kupe...
Bagrem sam nudio po 800 a cvetni po 600 dindži.
Neki od prolaznika, uglavnom poznanici su iskoristili priliku.

Da si mi bliže pa da pazarimo.
Meni je svakako kupovati.  ;)

Neka je tebi sa srećom prvi pazar i da dogodine prodaješ na buriće al da ostaviš za medovinu koje kilo...

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #258 poslato: Jun 20, 2017, 11:58:02 »
Citat
Neka je tebi sa srećom prvi pazar i da dogodine prodaješ na buriće al da ostaviš za medovinu koje kilo...
Šta dogodine???
A suncokret?

Hvala, enivej.

Van mreže Bojan Šušnjar

• Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
« Odgovor #259 poslato: Jun 20, 2017, 12:03:00 »
Izvini kolega na nesmotrenosti.  :-[
Kod mene nema suncokreta pa sam previdjeo tu priliku.

"Đole što si nervozan ko da ti rastu kutnjaci..."  :P

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #260 poslato: Jul 04, 2017, 20:04:09 »
Prethodne sedmice, Šarbanac i ja smo se bavili pčelama na suncokretu.
Već prilikom seobe iz okoline Osečine krenulo je malo naopako. Budući da se radilo o noćnom transportu, nismo zatvarali leta na kontejneru. Kada se približismo Ubu, saznasmo za nevreme i pljusak. I što beše zabrinjavajuće, u pravcu severa, severoistoka je dooobro grmelo i sevalo.
Stigavši do predvidjene lokacije, u blizini sela Dolovo ( opština Pančevo ), pored raskvašenog letnjeg puta, upustismo se u avanturu i krenusmo prema tablama. Nakon 100 metara, kamion se zaglavio i ni makac, ni napred ni nazad. Očajni, dočekasmo zoru i izletnice, koje su sramežljivo krenule u ispitivanje terena. Na mah mi se sve srušilo...
Šarbanac, njegova gospodja Zorica i ja grozničavo krenusmo u zatvaranje leta sundjerima. Vreme izmedju 6 i 7 ujutru sam proveo na parkingu Almeks kombinata ( nekad PIK Tamiš - Stari Tamiš ), čekajući odluku nadležnih, da li će mi biti odobren traktor za "odglavjivanje".
Neki minut pre 7, dodje traktor k'o kuća i objasnih mu gde smo zastali. Kasnije je sve išlo lako, osim što od odlaska na rezervisano mesto nije bilo ništa, nego smo se locirali na poziciji, na kojoj nikom ne smetamo, a takodje je povoljna.
Kad smo postavili pčelinjak, ustanovismo da je na mestu zaglavljivanja kamiona oblak pčela, koje traže svoje kućice, iz kojih su izletele. Tu smo doneli i postavili jednu dosta "tanku" RV košnicu, koja je pokupila sve te izletnice i sada kipi, a  gradi i puni saće brzinom pogleda...
Kaže Šarbanac ( to je onaj, kojeg mi je Rakovac zabranio da zovem Miško ) da je oduševljen "zlatnim" prostranstvom u okolini Pančeva. A kaže - nije nezadovoljan ni učinkom pčelica.
Sad, u subotu, iskoristili smo priliku da obidjemo i sabor pčelara na Devojačkom bunaru i poslušamo predavanje gospodina Balinta.
U nedelju sam pustio Šarbanca da ode kući i obidje unuku, koja se rodila istog dana, kada smo krenuli na selidbu.
Dakle, to je sad deda Miško. kaže - teško mu je da prihvati da živi s babom...

Potkrepljujem sa nekoliko fotki.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #261 poslato: Jul 05, 2017, 08:58:54 »

Неуморан си Ненаде. Ако тако и треба . Шпарташ земљом Србијом уз све муке које ти она и пчеларење задају. Не бој се што буде било теже то ће ти мед бити слађи. Ти и Шарбанац сте ми као Дон Кихот и Санчо Панса . Не одвајате се један од другог. Добар тандем. Срећно , берићетно и медно ти било на сунцокрету .

П. С .

Шарбанца сада поново можеш да зовеш Мишко. Забрана је скинута. Не иде да се каже деда Шарбанац , ипак је лепше деда Мишко. Нека му је срећна унука.

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #262 poslato: Jul 13, 2017, 00:45:19 »
Evo malo snimaka sa nove pozicije na suncokretovoj paši.
https://youtu.be/v5d3XiBkFfA

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #263 poslato: Jul 13, 2017, 08:21:05 »

Ненаде , добро ти је све ово што си урадио. Знам да си имао баш велика улагања и надам се да ћеш покрити трошкове из ове године. Од идуће идемо у плус у позитиву. Ово мало захлађење је добродошло. Ако си још имао кишу на твом терену где си одселио онда је то идеално. Поздрави Шарбанца. Медно .

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #264 poslato: Jul 13, 2017, 09:03:11 »
Hvala na lepim željama Gorane.
Nažalost, prinosi će jedva podmiriti troškove prevoza. :'(
Izdao je drugi bagrem. A znaš šta je ko izda. :D

Šarbanac ( deda Miško ) i ja smo se sinoć privremeno razveli. Meni je u amanet ostalo da ovih dana pojim pčelice. Nek' se hrane same. Lepa je kiša sinoć pala, pa mi je, valjda, olakšala. U svakom slučaju - k'o naručena.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #265 poslato: Jul 13, 2017, 09:23:19 »

Све што си рекао само потврђује изреку да је мед свима сладак осим пчелару. За нас је он понекад као пелин. Негујеш пчеле целе године , пакујеш , препакујеш , селиш , рмбаш и по киши и по сунцу и при том гледаш у небо да не изда а издаје скоро сваке године. На крају кад подвучеш црту - позитивна нула. Лепо ти ја рекох прошле године да се рачуница прави у атару а не у канцеларији. И не пише се рачун оловком него пчеларским ножем. Теби причам а и сам исто радим. Улагања , улагања и никад краја. Ове године сам са улагањима и ширењем завршио. И сам сам негде на нули али сам се проширио скоро дупло. Можда у августу продам још пар друштава да не трошим више супстанцу за зазимљавање. Ако ништа друго а онда сам се бар ове године и дефинитивно комплет опремио и са амбалажом , и са довољним бројем друштава и са контејнером и са пратећом опремом. Ако је за вајду доста је. Поздрав.

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #266 poslato: Avgust 01, 2017, 19:35:02 »

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #267 poslato: Avgust 03, 2017, 12:09:47 »
Jutros sam otišao da pripremim kontejner za selidbu i napojim žedne vrednice. Nakon sipanja friške vode, otvorio sam oplodnjak, koji je Šarbanac pre par sedmica doneo da se pohvali rukotvorinom, a ja ga apcigovao i naselio na sledeći način:
Jedan RV ram sa debelom mednom kapom i dva zatvorena matičnjaka + jedan poluzatvoren ram sa medom + jedan izvrcan, medom umrljan ram + jedan ram sa leglom različiitog uzrasta + jedna SO.

Dakle, otvorim ga jutros i imam šta da vidim - oplodnjakom dominira jedna crnka, crna kao braća Arapi ( Balašević ), da crnja ne može biti. Izvrcan ram zakrpljen i ispoliran. Drugi matičnjak, rekao bih da je poklopčić bio progrižen, ali stanarka teško da je izašla. Nisam hteo da rušim, da ne uznemiravam previše. Satna osnova uglavnom izgradjena, a u svakoj ćeliji po jedno belo i debelo jaje. Baš belo. Bez obzira što je matica tako crna. Na drugom ramu i nešto otvorenog legla ( larvica ).
Brzo sam to sve vratio i zatvorio, pazeći da se crnki ne dogodi nešto nepredvidjeno. :)

U kontejneru, u košnici broj 19, koju sam pre neki dan označio kao bezmatak i tri nastavka razdelio dvema MR, u drugom nastavku nadjem otklopljen, iseljen matičnjak i jednu, lepu mladu kraljicu, kako šetka. Legla nema. Sad se pitam, da li sam pogrešio? Da li sam trebao da skarabudžim neki oplodnjak i da je prebacim, dok ne oseti čari promiskiteta, pa naknadno spojim sa ovim društvom, ili je sasvim u redu što sam je ostavio, kako bih još jednom opovrgao tvrdnje , onih koji nemaju kontejnere, da se matice nakon oplodnje ne vraćaju, jer maše svoja leta.
Videćemo. Ukoliko eksperiment ne uspe, trošak će biti u vrednosti jedne kraljice.

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #268 poslato: Septembar 04, 2017, 13:58:57 »
Baš sam zapustio ovu temu...
A ima šta da se piše. Sad sam svratio do firme, kažu ne mogu bez mene...
Daću na brzaka samo plakatu za novi film u bioskopu, u vašem gradu, a kod kuće ću još malo pisati, da ne pomislite da baš ništa nisam radio...

Evo plakate: http://yu2m.rs/prodavnica/index.php/sr/

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #269 poslato: Oktobar 02, 2017, 15:15:47 »
https://youtu.be/oLHBjQdANjU za mog prijatelja i saradnika
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić