Ostale teme na forumu > Predstavite vaš pčelinjak

Moj mali pčelinjak - Bojan Šušnjar

<< < (47/49) > >>

Misko Savic:
Pozdrav Bojane vidim da si isao do perfekcije u izradi, . I ja koristim stirodur za izradu nukleusa i kosnica koje koristim kao pomocna drustva, brzo se prave i nijhova izrada nije skupa pokazale su se dosta dobro kad se resi problem vlage i kondezacije, u suprotnom ima vise stete nego koristi. Ja sam to kod kosnica resio ubacivanjem mrezastih podnjaca sa fiokom, a kod nukleusa sam otvarao otvore na stiroduru podnjace i postavljao mrezastu zicu, tako sam u potpunosti resio problem vlage, kondezacije i budje. Cisto mali savet za kolege koje se odluce da probaju ovako nesto da nebi imali tih problema.

Bojan Šušnjar:

--- Citat: Misko Savic  April 17, 2018, 17:10:21 ---Pozdrav Bojane vidim da si isao do perfekcije u izradi, . I ja koristim stirodur za izradu nukleusa i kosnica koje koristim kao pomocna drustva, brzo se prave i nijhova izrada nije skupa pokazale su se dosta dobro kad se resi problem vlage i kondezacije, u suprotnom ima vise stete nego koristi. Ja sam to kod kosnica resio ubacivanjem mrezastih podnjaca sa fiokom, a kod nukleusa sam otvarao otvore na stiroduru podnjace i postavljao mrezastu zicu, tako sam u potpunosti resio problem vlage, kondezacije i budje. Cisto mali savet za kolege koje se odluce da probaju ovako nesto da nebi imali tih problema.

--- Kraj citata ---

Izvini Miško promaklo mi da ti odgovorim.

Namjeravam da malo pojednostavim izradu budućih nukleusa jer kako si sam rekao to su privremene košnice pa kad su jeftine dobro je da su i jednostavne za izradu. Na primjer falc koji sam ja radio radi boljeg zatvaranja i nalijeganja kao i zbog bolje stabilnsti može predstavljati problem kada pčele spoje nastavke propolisom. Ravan spoj je jednostavniji za izradu a može prosto skalpelom da se proreže a falc neće da može.

Problem sa vlagom i kondenzacijom sam i ja primjetio tokom zimovanja i tokom razvoja u rano proljeće. Ima nekih ideja kako da se to riješi ali sve sugestije su korisne. Još kada bi nam ovdje okačio koju sliku da vidimo kako si ti to riješio to bi bilo super...

Pozdrav svima...

Miroslav Tesanovic:
Samo ideja..Pri vrhu ostaviti otvor oivicen plastikom a neka ga one propolisom dotjeraju kako im odgovara.. ?
Na proljece ocistis propolis i eto ventilacije ..

Bojan Šušnjar:
Nisam odavno pisao ovdje...

Svašta se dešavalo u proteklom periodu pa bi trebalo dosta vremena da se sve ovdje opiše. Ipak ono što je najbitnije pčele su žive zdrave i radišne. Med se vrcao ove godine po prvi put. Bilo je prijatnih i manje prijatnih iznenađenja ali kada se sve sumira ja sam prezadovoljan. Bagrem u mom kraju nije bio naročito izdašan ali je žestika nadoknadila tu razliku pa je prinos ipak bio solidan.
Napravio sam neku količinu EV oplodnjaka sa tri okvira koji su pušteni u pogon. Proizvodna društva sam poslije bagrema preselio na planinu gdje je paša izdašnija nego na stacionaru i ovih dana vaga bilježi relativno mali ali konstantan unos tako da će u perspektivi ako se ovako nastavi možda biti još koje kilo za vrcanje. Toliko za ovaj put.

Nekoliko slika u prilogu...Rakovac Goran:                                                                                    Поздрав Бојане ,


                   Ако се не варам пчеларством се бавиш задње три године. Ако је тако онда морам да кажем " КАПА ДОЛЕ ". Мало је оних који су за тако кратко време узнапредовали и овладали разним техникама пчеларења као Ти. Слике које си објавио у својој задњој поруци говоре о томе. Честитам и желим Ти даље напредовање. Да те ипак не хвалим превише задовољство је читати твоје поруке , гледати фотографије и разговарати о иновацијама које намераваш да уведеш у свој рад.
                   Још једном поздрав до нашег поновног сусрета при твојим посетама Београду.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju