Ostale teme na forumu > Predstavite vaš pčelinjak

Moj mali pčelinjak - Bojan Šušnjar

<< < (49/50) > >>

Bojan Šušnjar:
Pozdrav svim dragim prijateljima i kolegama pčelarima.

Nije me dugo bilo zaista ali tu smo mi Gorane i ja a i moje pčelice.

Moj mali pčelinjak sada broji nešto oko 40, što društava, što rojeva i nukleusa.
Moram priznati da je to više nego što sam imao namjeru ali ove godine sam jednostavno prepustio pčelama da one budu gazda a ja da im služim kada mogu i kada moram.
Ove godine su me pritisnule obaveze od samog proljeća tako da je malo vremena ostalo za pčele. Sa proljeća je sve izgledalo dobro i činilo se da godina obećava ali kako je prethodna bila nadprosječno dobra ja sam nekako predosjećao da se dvije takve neće potrefiti jedna za drugom pa nisam forsirao društva na rani razvoj. Bio sam u pravu na žalost i u mom okruženju su na bagremu prinosi bili nikakvi.

Da napomenem i to da sam iz zime izašao sa 4 ili 5 izgubljenih društava. Nešto zbog nozemoze a nešto je ostalo nejasno mada mislim da je varoa dala svoj doprinos jer glad nije a simptoma drugih bolsti nije bilo.

Svejedno rojenje nije izostalo tako da je bilo skidanja rojeva sa grana ove godine kao nikad prije. :)

Naknadno je stradalo 2-3 društva kada ih je poharala grabež. Vjerovatno ostale bez matica i postale meta a ja nisam imao vremena da držim svakodnevno pod nadzorom.

Sve u svemu nije tako strašno. Pčelinjak se malo uvećao i sada se treba izboriti sa varoom i dobro ih zazimiti pa čekati proljeće.

Ali da ne bude sve lako u mom kraju je na više pčelinkaka registrovan ATL tako da pčelari imaju o čemu da razmišljaju i zbog čega da se brinu.

Slučaj je prijavljen nadležnim službama prije par mjeseci kada je ATL registrovan na prvom pčelinjaku ali reakcija je kilava, skoro nikakva pa je u prethodnom periodu bilo migracija pčelinjaka u ovoj regiji i sada imamo to što imamo. Kako će se dalje situacija razvijati samo Bog zna.

Eto toliko u ovom kratkom osvrtu na minulu pčelarsku godinu. Ja vam svima želim mnogo sreće u ovoj novoj koja je već počela. Pozdrav svima i medno...

Rakovac Goran:            Након дужег времена лепе вести из Бања Луке. Честитам на проширењу пчелињака. Време је да се и назив теме промени јер пчелињак није више мали. Са 40 кошница то је већ озбиљан посао. Поздрав и до скорог виђења.

Anto Dankić:
Nisi izuzetak, rojenja je bilo kod svih. Ne znam može li biti gore od ove godine. Mada, i od najgoreg se može nešto naučiti. Sva sreća pa ne živimo od pčela, spremamo se za iduću kao da će biti najbolja!

Bojan Šušnjar:
Šta je bilo bilo je, idemo dalje...

Danas sam pretresao dio društava na pčelinjaku i stanje dosta bolje nego na prethodnom pregledu što se tiče hrane, pčela, legla i razvoja uopšte.

Tokom jula mjeseca je vršena prihrana sirupom pa im je to dosta pomoglo. Imaju i solidnih zaliha hrane a i unose nektar ovih dana sa Zlatošipke vjerovatno jer ona sada buja.

Ono što je zabrinjavajuće je stepen zaraženosti varoom. Radio sam test sa šećerom u prahu na jednom dijelu društava i rezultati kažu da se hitno mora pristupiti tretiranju protiv ove napasti.

Prije par dana sam pregledao nekoliko zajednica i primjetio sam varou na pčelama pa sam zato danas radio test i sumnja je bila opravdana.

Pisaću ako budem imao vremena šta se dešava.

Pozdrav svima...

Zoran Vučković:
Bojane, nedostaje tvoje pisanje... šta se dešava kod tebe?
drugarski pozdrav

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju