Autor Tema: Moj mali pčelinjak - Bojan Šušnjar  (Pročitano 56782 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bojan Šušnjar

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
Odg: Moj mali pčelinjak - Bojan Šušnjar
« Odgovor #150 poslato: Februar 07, 2018, 17:59:03 »
Upravo tako Anto.
Kad sam počeo sa pčelarenjem dobijao sam savjete od starijih da ne čačkam mnogo po košnicama. Valjda da nešto ne pokvarim. Da sam tako pristupao po tom obrazcu ovo što sam radio bi se moglo smatrati za jeres. :)
Ne brigam ja zbog toga što sam nešto trebao a nisam. Što je prošlo ne vrijedi žaliti a naučio valjda jesam ponešto. ;)

Pozdrav svima...

Van mreže Nebojša Pešić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kačarevo
« Odgovor #151 poslato: Februar 07, 2018, 18:11:09 »
U pravu su li Šole i Anto. Obzirom na vremensku situaciju i stanje u pčelinjim društvima, ni tokom zime nema opuštanja. Mora se proveravati stanje i raditi, ali brzo. Tako sam i ja u subotu za kratko vreme proverio stanje u 10 tak društsva i po potrebi prerasporedio ramove sa hranom i dodao kristalisani med u kesama.
Uveren sam da ovim ointervencijama osiguravamo bezbedno prezimljavanje i smanjujemo eventualnu štetu.

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #152 poslato: Februar 09, 2018, 13:28:34 »
Zima polako prolazi pa se valja spremati za proljeće.
Pomalo se u večernjim satima koliko vrijeme dozvoljava buše i užičavaju okviri za novu sezonu slika 1.

Na drugoj i trećoj slici nukleusi na Božić i prije par dana. Pogađajte koja je fotogafija kada nastala. :)

Imao sam namjeru da malo presložim pčelinjak a za to su mi potrebna nova postolja koja nikako da dođu na red. Na četvrtoj slici podesivo metalno postolje koje je isprobano i po mom mišljenju je to odlično rješenje, bar za mene, tako da je u planu izrada određenog broja postolja kao na slici 5. Najvjerovatnije da će postolja biti poslata na cinkovanje tako da bi trebala da traju dugo. Postolje za tri košnice je za mene sasvim dobro iako su kolege savjetovale da radim sa četiri mjesta meni ovako više odgovara.

Pozdrav svima...

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #153 poslato: Februar 09, 2018, 14:44:21 »
Majkane, zadnjih par dana je ipak bilo hladnije i sa minusima, ja licno mislim da ce to zauztaviti prirodu a verovatno i uticati na kolicinu legla, sto moze i da bude dobro , leglo je definitivno ranije krenulo a priroda ce malo zastati..

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #154 poslato: Februar 09, 2018, 15:09:35 »
Imam takva postolja sa cijevima 30x50 i nogama 40 izuzetno zadovoljan
http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=1662.180

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #155 poslato: Februar 09, 2018, 20:33:07 »
Majkane biće to sve dobro daće Bog. Vrijeme je da na red dođe jedna medna godina. Ja ću svakako gledati da budem spreman... ;)

Anto tvoja postolja mogu da nose kamion.  :)
Ja sam računao na nešto skromnije dimenzije cijevi a i postolje koje radim nosi samo tri košnice, mada i nije neka prednost s obzirom na raspodjelu tereta u odnosu na tvoja postolja. Kolika je ukupna dužina postolja kod tebe? Pitam zbog iskorištenja materijala.
Materijal kao i cinkovanje se plaćaju po kilogramu tako da nebih da predimenzionišem nepotrebno.

Pozdrav svima...

Van mreže Anto Dankić

« Odgovor #156 poslato: Februar 09, 2018, 20:57:34 »
Cijevi su standardno duge 6m, prerežeš na pola i od svake polovice odrežeš po 30cm (moram provjeriti) za spoj te dvije noseće cijevi. Predviđene za 5 LR. Nosi bez problema preko 500kg. Nisam cinkao, samo temeljna i sintetički lak. Drži već 5 godina. Treba zatvoriti cijevi sa plastičnim čepovima jer tu najprije izrđa

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #157 poslato: Februar 09, 2018, 21:53:00 »
Znači to je ukupna dužina 2,7m cca i od jedne cijevi izađe jedno postolje. Nije loše sad si me opet bacio u razmišljanje.  ::)

Ja razmišljam o cinčanju umjesto farbanja. Vrući cink je ovdje 1KM odnosno 0,5€ po kilogramu a neuporedivo je trajniji i zaštita je na čitavoj površini cijevi unutra kao i vani. Naročito su nogare problematične jer se na njima farba najprije oljušti.

Ako sam dobro vidio kod tebe su nogice od okrugle cijevi? Ima li to neke prednosti u odnosu na kvadratne? Pitam jer se okrugle malo teže vare na ravne površine.

Pozdrav svima...

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #158 poslato: Februar 09, 2018, 22:01:35 »
Bojane, Anto, farbanje ili cinkovanje...?
Pa, ne mora da traje 200g, dosta je i 100  :D :D :D

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #159 poslato: Februar 09, 2018, 22:25:40 »
Dule možda si i u pravu. Ali ja ne volem kad mi se posao ofuca za kratko vrijeme. Hm, a da pravim inox postolja?  ???  :P  8) Šalim se naravno.  ;)

Verzija 2 na slici...

Van mreže Anto Dankić

« Odgovor #160 poslato: Februar 10, 2018, 06:18:39 »
Više mi se sviđa druga verzija :)
Na jače postolje možeš staviti nukleus, na slabije samo nukleus. Nećeš stalno imati nukleuse, valjda će se razviti i u jače zajednice koje u medobranju mogu otežati. Postolje za 5 košnica stane na krovne nosače automobila (čak i 2). Radio sam noge od okruglih cijevi jer sam takve našao, mislim da je svejedno okrugle ili kvadratne. Varenje? Eto drže još uvijek a ja varioc nikakav! Kod mene noge završavaju sa ravnim širokom pločom ( otprilike 10x12cm), to ti je bitno zbog propadanja u nakvašenoj zemlji. Ovo što si ti napravio sa zavrtanjem mi nema nekog smisla ali ako te to veseli - aferim ;)
PS ( kao Šole) one cijevi u koje idu nogari napravi da ti ne vire preko ruba uzdužnih nosača. Ako napraviš nekad manje nukleuse možeš ih lakše razmjestit (čitaj stane više na postolje) po postolju. Noge izvučeš do kraja i gore dobiješ jednu veliku policu. Ako noge vire onda imaš sredinu i krajeve.
Kolega je radio i kopče sa strane na koje se pričvrsti letva koja ide preko krovova pa ne stavljaš neke ružne cigle i sl. osim toga puno je sigurniji cijeli "paket" nego košnica pojedinačno

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #161 poslato: Februar 10, 2018, 08:55:01 »
Anto sve je primljeno k znanju. Hvala na savjetima.

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #162 poslato: Mart 01, 2018, 00:20:28 »
Nešto nas je ovaj snijeg sve utišao.

Ja sam počeo rad na postoljima pa se nadam da će biti uskoro gotovo kako bih malo pretumbao pčelinjak prije prvog leta i orjentacije.

U međuvremenu šta drugo raditi dok pčelice spavaju nego malo pregledati neke zanimljive fotografije pa evo da podjelim i sa vama neke od njih...

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #163 poslato: Mart 01, 2018, 00:22:44 »
Ima još...

Van mreže Bojan Šušnjar