Autor Tema: Medovina  (Pročitano 65995 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Medovina
« Odgovor #105 poslato: Februar 08, 2017, 15:27:47 »
Drago mi je da povlacite to sto ste rekli, naravno, slazem se sa vama da se kaze sladomer.
I nije mi hrvatski maternji jezik, ima stvari koje sam pokupio iz Baranje,a Baranja je, ako niste znali, od davnina bila nasa teritorija, ne zamerite ljudima. Kao sto ni ja ne mogu zameriti sapcanima ili leskovcanima na njihovim izrazima koji takodje nisu u srpskom vokabularu.
Naravno, predstavicu se svima ovog trenutka :)
Ma Stefane, nemam nikakvu konotaciju, pisao sam i jednu i drugu poruku na brzaka, nego taj izraz "slador" poznajem zbog tehnologije vina.
Poslaću ti na PP još par stvari, za koje mislim da treba da preciznije napišeš u tekstu i to će biti 100% dobro.

Ne znam da li si ranije čitao temu, gde je receptura, koju sam izlagao, što bi ti rekao "vinska" i gotovo je identična ovoj, koju ti na blogu navodiš.
Ja nisam dosad pravio medovinu, ali ne vidim bilo kakvu razliku u spravljanju, u odnosu na vino, kupinovo, malinovo, višnjevo ili kakvo god.
Takodje, više sam za upotrebu natrijum disulfida ( vinobran ), nego natrijum karbonata ( kalcifikovana soda ).

Što se tiče teritorija, najviše sam uživao u onoj od Triglava do Đevđelije...
Možda zato što sam bio daleko mlađi.
Ne zameram ti ništa, daleko bilo, samo si me malo zabunio...

Pozdrav

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #106 poslato: Februar 08, 2017, 15:32:28 »
Citat
Kad budem imao pčele ima da da ih nateram da 'kradu' med iz Banata. I još da mašu banaćanima kad se vraćaju....  :)
Neće moći!
Na proleće postavljamo protivpčelne mrežice.  :P

Van mreže Stefan Cvijanovic

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Kolut
« Odgovor #107 poslato: Februar 08, 2017, 16:30:39 »
Drago mi je sto imate dobre namere i sto zelite dopuniti moje delo, oberucke cu prihvatiti vase dopune  i sugestije, a po postovima sam shvatio da vam je enologija jaca strana :)

Van mreže Milos Obradovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kasevar 18420 Blace
« Odgovor #108 poslato: Februar 08, 2017, 17:43:27 »
Pozdrav Stefane ja sam kopirao tvoj link tj link bloga u kome si opisao nacin pravljenja Medovine i sve je u sustini slicno kao sto je nenad opisao u prehodnim postovima ali mene interesuje kakva su tvoja licna iskustva sa proizvodnjom medovine, kakvu si medovinu dobio njen ukus, kolko si puta pretakao i ostalo sve sto mislis da je vazno za nas pocetnike u proizvodnji medovine...

Iskreno verujem da su forumi mesta gde se razmenjuju misljenja i iskustva i mesta gde se dolazi do pravih odgovora na mnoga pitanja koja nas muce na osnovu tudjih iskustava ...

puno pozdrava svima
Brat je mio ma koje vere bio...

http://prvisvetskirat.rs/licnosti/ucesnici-ratova/

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama

Van mreže Stefan Cvijanovic

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Kolut
« Odgovor #109 poslato: Februar 08, 2017, 19:06:02 »
Pozdrav Milose!
Naravno da cu preneti iskustva, medovinu sam pravio od lipovog meda, onako po proceduri koju sam opisao,
Dobio sam nekih 11% alkohola, reske mehurice, izgleda kao sampanjac. pitko je i ima odredjenu kolicinu slatkoce. Ali ima tu posebnu notu jacine, posto je i lipov med sam po sebi nekako svez.

Pretakao sam tri puta, prvi put posle 2 i po nedelje, drugi put posle mesec dana i treci put kad se bas fino izbistrilo, negde posle 5-6 meseci.

Od vaznosti je ta temperatura koja se mora postovati kao i procenat secera u siri kao sto je kolega tucakov naveo, da se ne bi dobila isuvise slatka medovina, meni je za sad dobro ispalo i nije preterano slatko, a da li se secam koliko sam stavio tacno, ne secam se, bilo je na grabilicu, oko nekih 5-6 kila na 20-22 litre.

Sledeci put cu dodati limuna u fazi odlezavanja, cini mi se da nedostaje malo kiseline.

To bi bilo to.

• Stari član foruma
« Odgovor #110 poslato: Februar 08, 2017, 20:40:40 »
Hvala na korisnim informacijama i sam se spremam za avanturu pripreme Medovine pa cemo videti kako ce to sve ispasti...

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama

• Stari član foruma
« Odgovor #111 poslato: Februar 11, 2017, 08:04:42 »
Pitanje za proizvodjace vina...dobio sam jedan litar kvasca za bela vina( treba da mi stigne za nekih sat dva)  posto je u prehodnim postovima pricano o kvascima ali u gramima interesuje me kako se dozira u tecnom stanju....

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #112 poslato: Februar 11, 2017, 09:35:46 »
Miloše, kvasac se ne dozira u tečnom stanju, već se "razmerava" dok je inaktivan - u prahu ( granulicama ).
Ako ga dobijaš u originalnom pakovanju, na njemu imaš uputstvo. Ako dobijaš "raspakovan", oživljavaj ga na temperaturi izmedju 35 - 40 celzijusa, uz mali dodatak hrane za kvasce, ili običnog šećera ( kao kad supruga hoće nešto da mesi, koristeći pekarski kvasac ), ili čak rastvora meda.
Obično se dodaje izmedju 20 i 40 grama na 100 litara šire.

VEOMA VAŽNO!!!

Prilikom oživljavanja ( aktivacije ) kvasaca i dodavanja u širu, veoma je važno da temperaturna razlika izmedju šire i aktiviranog kvasca ne bude veća od 10 celzijusa!!!
Priblišavanje temperature se postiže postepenim dodavanjem šire u posudu sa aktiviranim kvascem.

• Stari član foruma
« Odgovor #113 poslato: Februar 11, 2017, 15:53:21 »
Imam problem dobio sam kvasac u tecnom stanju pripremljen za dodavanje i to u kolicini od 1 litra boje je kao cokoladno mleko malo svetlije...pa sada neznam koliko kvasca da dodam na 10 litara sire...da li od viska kvasca dolazi do nekih problema ...Sta mi je ciniti...kad mene u Blacu nema da se kupi kvasac ovo sam dobio iz aleksandrovca od jednog druga uzeo kod prijatelja ...itd isl...

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #114 poslato: Februar 11, 2017, 17:58:39 »
Šta ti je činiti?
Baci to i pozdravi druga...

Od viška kvasca ne boli glava, ali, ti ovde, verovatno, imaš manjka kvasca. Baciti i zaboraviti.

Firma Enovitis prodaje kvasce u malim pakovanjima. Mislim da to čini i Revin.

• Stari član foruma
« Odgovor #115 poslato: Februar 11, 2017, 20:27:46 »
Hvala Nenade...

Velika mi je želja da napravim dobru medovinu i u tome cu istrajati, Kvasac cu baciti narucicu u ponedeljak prepodne original kvasac za bela vina a sutra cu stari frizider pripremiti da u njemu podesim temperaturu na 18 stepeni tj da napravim konstantne uslove...e sad jos jedno pitanje za Nenada  procitao sam da si napisao da hrana za kvasce nije potrebna tj nije obavezna kod medovine ili sam ja to pogresno protumacio...

( stari frizider sam prepravio u inkubator za jaja, inkubator za proizvodnju paulovnije, dekristalizaciju meda, susenje polena, voca,  pecurki a sada i za proizvodnju vina itd ) po potrebi se stavlja druga drvena polica ili lesa i radi sve navedeno...a potreban materijal Odgovarajuca sijalica ili grejac i dobar termostat i ventilacija se podesi i sa friziderom mozes sve da radis od navedenog...e sad ako nekog interesuju detalji neka se javi stojim na raspolaganju da pomognem u realizaciji...

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #116 poslato: Februar 11, 2017, 21:05:49 »
Citat
procitao sam da si napisao da hrana za kvasce nije potrebna tj nije obavezna kod medovine ili sam ja to pogresno protumacio...

Ukoliko želiš slatku medovinu, ne moraš stavljati prihranu. Ukoliko želiš "suvu", onda dodati prihranu, nakon što se izfermentiše oko polovine šećera. To je obično treći dan od početka fermentacije, ali je dobro utvrditi širomerom.

Temperaturu podesi na 16 Celzijusa, a sama fermentacija će je podići za još par stepeni.

• Stari član foruma
« Odgovor #117 poslato: Februar 11, 2017, 21:23:42 »
Nenade ako ovo ispadne dobro ušta ne sumljam, onda moram da te angazujem da mi objasnis tehnologiju pravljenja crnog vina...grozdje nije skupo u Prokuplju cena je nekih 30-40 din po kg a meni netreba mnogo nekih 100 l vina cisto da se nadje za prijatelje i za svoju dušu...

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #118 poslato: Februar 11, 2017, 23:56:20 »
Kako da me angažuješ?
Da gazim groždje? ;D :P

• Stari član foruma
« Odgovor #119 poslato: Februar 12, 2017, 08:23:25 »
Pa ondah cu morati da nabavim vece kolicine grozdja pa da pozovem i rakovca i Voju i Radisu iz krusevca i jos par Formurasa pa da zasucemo nogavice  :)