Malo odosmo daleko u pokušaju....
Još uvek sam u fazi intenzivnih priprema za pravljenje medovine, ali uglavnom su svi recepti za medovinu odnose na količinu od 5 galona ( oko 20 litara), pa ću je tako i praviti (stalaža u podrumu idealna za zu veličinu balona)..
Imam ja akvarijum od 300 L ( trenutno nije u upotrebi ). Tu može stati nekoliko tvojih bidona.
Što se tiče ukusa, većina recepata koje imam kaže da je odležavanje ključ dobre medovine, što bi značilo da treba pustiti da se završi i tzv sekundarna, tiha fermentacija (da ne koristim izraze koje ne znam...)
Ovo mi je promaklo, a traži ispravku...
Odležavanje tek počinje nakon tihe fermentacije, otakanja i pretakanja, kad se dobije finalni proizvod.
Odležavati može u neutralnom sudu (staklo, prohrom ), ili u buretu od bagrema, hrasta i slično.
Kako se med slaže sa npr hrastovinom, ne znam. Znam da neke bele sorte vina vole hrast, dok ga druge uopšte ne podnose.
Niti imam predstavu koliko bi medovina trebala da odleži ( da se ne dira i ne troši ) pre konzumacije. naravno, to ne znači
da ne treba da je piješ i uzdravlje popiješ pre nego što odleži. Neće dati sa aspekta arome i bukea sve što može, ali Bože moj,
niko nije savršen.
Živeli