Evo i ja se spremam za jednu "turu" medovine. Nejasno mi je nešto, gledao sam neke Ruse da prokuhavaju med s vodom dok ne pokupe svu pjenu a na drugom videu (na engleskom) čovjek zagrijava vodu do 70 stupnjeva i odmah ju hladi i dodaje kvasac.
To verovatno rade da bi izvršili dezinfekciju meda ( sterilizacija i pasterizacija ). Ako se osvrnete unazad, pročitaćete da sam pisao o stavljanju 5g vinobrana u rastvor. Vinobran je enološko sredstvo, bez kojeg ne treba vino ( medovinu ) praviti, a potpuno je neškodljiv za organizam. Dva dana nakon vinobrana, treba staviti "oživljen" selekcionisani kvasac. Nijedan od njih nije GMO. Svako zagrevanje, koje dovodi do stvaranja HMF ( skidanje pene ), ili promene organoleptičkih svojstava meda ne preporučujem.
Nekako sam više pristalica ove "hladnije" verzije. 1/3 meda u odnosu na vodu navodno daje optimalan odnos alkohola i sladora. Koliko dugo vam traje vrenje? Stavio bih sada da iskoristim niže temperature za normalnije vrenje. Što ste još dodavali zbog okusa, vidio sam da stave sok od limuna?
I ja sam za hladniju varijantu, jer će ostaviti daleko više aroma.. Jedna trećina ( 33 % ) meda će dati najverovatnije "poluslatko", ili slatko "vino". Kvasci, zavisno od soja, izdrže od 13-16 % alkohola ( par sojeva nešto više ) i kad taj procenat bude postignut, uginuće, bez obzira što nisu izvršili potpuno vrenje šećera.
Lično, ne volim vina, koja slade, ili su slatka, jer bi ih pio samo uz kolače, a kolače retko jedem ( sve redje ).

Limun se dodaje više zbog kiseline, da medovina ne bi bila "tupa" na ukus. Da ne bi došlo do unosa organskih materija, koje mogu izazvati bakterijsku "infekciju" i vrenje, bolje je dodati limuntus ( limunska kiselina ), ili C vitamin ( askorbinska ).
Brzina vrenja zavisi od soja kvasca, temperature vrenja, procenta šećera i ne bi trebalo da kod groždja traje duže od dvadesetak dana. Vidimo da se kod Borisa to odužilo, pa možda kod meda traje duže. Ili mu je krenula i malolaktička fermentacija, koja nije obavezna, a ne znam da li je kod medovine i poželjna...