Radovi na pčelinjaku > Praktično pčelarstvo i metode pčelarenja

PVC folija na košnici

<< < (3/7) > >>

dusan lazic:
Branislave, i Nenad je pominjao "oduške".  :D
Inače ovo je prilično stara tema (i dilema). Ja sam pre svega siguran da pčele ne vole promaju. Postavljanjem bilo kakvih otvora ("odušaka") u poklopnu dasku, rizikujemo da napravimo promaju. Jer:
- ako je društvo jako (normalno),   jedan mali otvor bi možda pomogao da se uspostavi idealna klima u košnici.
- ako je društvo nešto slabije, taj isti otvor će napraviti promaju(!)
Neki ljudi su umesto poklopne daske postavljali tkaninu. To je ono "narodno platno". Pčele ga propolišu i tako smanje poroznost na meru koja njima odgovara (a ne koju mi mislimo). Čak se dogodi (u to sam se lično uverio) - najpre propolišu a posle progrizu platno, jer njima tako odgovara.


E sad, ovo platno je meni malo nepraktično, pa sam našao solomonsko rešenje u foliji. ;) :D
I još da podvučem: ako folija nema i dobru termo izolaciju ona se "znoji" a to može da smeta pčelama.

Anto Dankić:
Dule, pa zar folija i po ljetnim vrućinama? Po meni folija najviše dolazi do izražaja u proljetnom razvoju. Kada krenu vrućine, veći unosi mislim da je kontraproduktivna

Nenad Tucakov:

--- Citat: Branislav Tancic  Oktobar 05, 2016, 17:14:03 ---
--- Citat: dusan lazic  Oktobar 05, 2016, 14:51:14 ---Nenade, nikakvih "odušaka". Kompletna izmena vazduha (gasova) se odvija kroz otvor leta.

--- Kraj citata ---
Ja sam Branislav :)
Pozdrav

--- Kraj citata ---
Munze-konza, ne čitaš poruke...
Ja sam prvi pitao za oduške.
A ja sam Nenad, hahahahaha
Dušane, hvala i u Branislavljevo i u moje ime.

Graco, na praksi pčelarskog kursa ( maj mesec ) u firmi gde smo bili, mladi doktorant Slobodan drži folije preko cele godine. I preko mojih satonoša su folije od juna, s tim što sam ih u vreme najvećih vrućina presavijao i tako malo oslobadjao prostor za vetrenje.

dusan lazic:

--- Citat: Anto Dankić  Oktobar 05, 2016, 19:11:38 ---Dule, pa zar folija i po ljetnim vrućinama? Po meni folija najviše dolazi do izražaja u proljetnom razvoju. Kada krenu vrućine, veći unosi mislim da je kontraproduktivna

--- Kraj citata ---
Anto, mi pčelari ovo moramo rasčistiti u svojoj glavi:
Mi, ne treba ni da hladimo ni da grejemo prostor u košnici. To će pčele uraditi.
One će leti, kad ima legla napraviti +34-36 st.c. a zimi kad nema legla 20-tak. Naše je samo da im pomognemo da te temperature i održe te zato pravimo izolaciju. Kao što znaš, naročito je važna izolacija odozgo.
 Ako je leti spoljna temperatura na suncu +38 st.c. tada je u mom i tvom kontejneru najmanje 40 i neki stepen. Tada će folija, zajedno sa stirodurom biti i te kako korisna brana da sačuva onih 35st.c koji su u košnici. Pčelama ostaje da snagom svoje ventilacije (lepezanje) obezbede idealnu mikroklimu.


Ja tako o tome razmišljam...
Pozdrav.

Anto Dankić:
Dule, dali si pokušao staviti paralelno sa i bez folije pa da se vidi ako ima razlike?

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju