Radovi na pčelinjaku > Praktično pčelarstvo i metode pčelarenja

PVC folija na košnici

<< < (6/8) > >>

Branislav Tancic:
Jako lepo

Miroslav Šugić:
Поздрав колеге,
Ја не користим фолије и досад сам зазимљавао пчеле са само папиром на жици на хранилици и једним новинским папиром испод крова...знам да пчеле не воле промају,али....али ове године су моје пчеле ту теорију оповргле..не знам због чега али неколико друштава су прогризла тај папир и проширили тај отвор изнад себе ...чак и не лепе прополисом тај отвор...

Dejan Savovic:
Pitanje za golegu Daneva,

Da li je staklena kosnica, zbog borbe protiv varoe?

Pozdrav, Dejan

Rakovac Goran:                 У пролеће сам на све кошнице ставио ПВЦ фолију. При прегледу ових дана приметио сам да се у неким кошницама на сатоношама од кондезације појавила буђ. Ради се о пар друштава која су слабија а којима је био придодат наставак којим нису могле да овладају у потпуности. Код једног друштва са старом плавом матицом се појавило и кречно легло.Један од узрока за појаву ове болести је влага и недовољно вентилације . Фолије сам одмах поскидао са свих кошница.
                 Размишљајући због чега се ово десило дошао сам до следећег закључка.
                 Пчелињак ми је у багремовом шумарку. Багрем је сађен густо у редовима са размаком од 2.метра. У јутарњим сатима , посебно при изгревању сунца кошнице су прве на удару. Међутим већ око 9 - 10 сати све су у благој хладовини до краја дана. Рекло би се идеално и за рад и за седење , одмарање и посматрање рада пчела. Тако је и било свих ових година до ове. Међутим све има и своју лошу страну. На пчелињаку је константно ове године велика влага. Трава је порасла јер нисам стигао да је покосим него је погазим испред кошница при сваком обиласку. Свакодневна киша чини своје и земља је све време од марта наовамо увег била влажна . За разлику од претходних година ове године се ни једном није просушила. Недеља пре подне је личила на новембар. Од зоре ситна киша , магла и измаглица су трајале до поднева. Ето узрока проблема које до сада никада нисам имао.
                Надам се да ће се сада са скидањем фолије и бољом вентилацијом стање поправити а ону једну оболелу ћу пробати да залечим најпре природним препаратима ( белим луком ) а ако то не успе следи и мало лекова из апотеке.

Nemanja Banjac:
Koju tačno foliju koristite, tj gde kupiti?

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju