Radovi na pčelinjaku > Praktično pčelarstvo i metode pčelarenja

PVC folija na košnici

<< < (7/8) > >>

Nikolić Nemanja:
Folija ko folija -obican PVC za plastenike zadovoljava sve zahteve. Kupuj je obavezno u farbarama.

Nemanja Banjac:
Hvala

Vladimir Todic:
А како селите ако имате пуне подњаче? Скидате фолију?

Miodrag Alempijevic:
Sve ima svoje prednosti i mane. Mene zanima sta o drzanju folije iznad satonosa misli g-din Vojo Brstina, tj. da li Vojo drzi foliju , papir .... Gledajuci neke njegove snimke rekao bih da drzi samo novinski papir, e sada bilo bi lepo da se ukljuci u temu pa da i sam prokomentarise. Dakle da li folija ili ne ? Sa stiroporom ili ne? Mozda da objasni kako on radi i zbog cega?!

Vojo Brstina:

--- Citat: Miodrag Alempijevic  Januar 30, 2020, 08:13:40 ---Sve ima svoje prednosti i mane. Mene zanima sta o drzanju folije iznad satonosa misli g-din Vojo Brstina, tj. da li Vojo drzi foliju , papir .... Gledajuci neke njegove snimke rekao bih da drzi samo novinski papir, e sada bilo bi lepo da se ukljuci u temu pa da i sam prokomentarise. Dakle da li folija ili ne ? Sa stiroporom ili ne? Mozda da objasni kako on radi i zbog cega?!

--- Kraj citata ---

Колега Миодраже,
Ја не користим најлоне у кошницама, баш никада. Мада има оправдања за то у време интензивног развоја друштава а то је од друге половине марта па до времена када се устале топле темепературе и времена када пчеле саме могу да обезбеђују довољне количине воде
 а то је до маја месеца. Мислим да најлон са подизањем влаге и температуре у некој мери повећава количину легла у кошницама али не и квалитет легла.
 Пчеле мање иду по воду када је лоше време и зато му неки пчелари дају предност за употребу али ако не могу да иду по воду како да иду по свеж полен који је неопходан у том периоду. Мислим да је пчелама у том најкритичнијем периоду лако доћи до влаге али тешко до довољних количина полена и нектара.
Најлон задржава влагу у горњој зони и тиме се стварају услови за развој гљивица а у кишној години то много подстиче покретање и развој кречног легла.
Он је добар ради подизања температуре за неколико степени али ако га заменимо неким другим утоплљавајућим материјалом онда се губи потреба за најлоном а истовремено се избегава подизање и задржавање влаге у кошницама.

Зато га не користим...

Поздрав драгим пријатељима...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju