Ose koriste sažvakane proteine insekata za ishranu mladih...
https://youtu.be/UBezqjCmbT8
a da bi društvo napustilo stanište zbog varoe, pa tu pčelara i nema... Ose neće napasti jako društvo ali kad imaju jako leglo u blizini, a nanjuše slabo društvo, svašta je moguće. Dešavalo mi se da izbacim i po kilogram osa i stršljenova iz klopke koju sam napravio od petlitarskog balona
Na snimku ka kome vodi link, koji sam ostavio, nije pčela, već muva. Muva koja koristeći mimikriju ima sličnosti sa pčelom, osim žaoke, što se u ovom slučaju ispostavilo tragičnim.

Na poslednjem snimku, pčela je najverovatnije stradala od strane snimatelja, obzirom da se jedva kreće i za sobom vuče žaoku i otrovnu žljezdu, potpuno onesposobljena za odbranu.
Istina je da su ose podjednako neinteligentne, kao i ostali insekti. Pokušaće da se infiltrira u košnicu, bez obzira na jačinu društva, odnosno na broj stražarica ispred leta.Čučeći pored košnica i posmatrajući ko sumanut, šta se dešava na poletaljkama, video sam mnogo slučajeva gde se pokušaj ušunjavanja završavao tragično po osu, a da samo minut kasnije druga uspe da se uvuče... Pa par minuta zatim, sledeća završi na zemlji ispod poletaljke...
U brojnom i jakom društvu videh i mrtvu osu u hranilici.
Fakat je i da ose hrane svoje larve delovima drugih insekata. Ne prezaju ni da ih počaste delovima sopstvene vrste. Do tih delova uglavnom dolaze tranžiranjem leševa uginulih / ubijenih. Sam lov je ipak redja situacija. Govorim o svojim zapažanjima oko košnica. Možda je drugde drugačije. Možda su i ose drugde drugačije, sa različitim navikama.
Kao i Boris, nahvatao sam ih "na kile" u zamke, a primetio sam da ako se ista postavi izmedju košnica, nema takav efekat, kao kad je okačena par metara dalje. Valjda im je miris košnice privlačniji od pivkana...