Ja mislim da su to nerealna očekivanja. Treba se pitati koji su to magistri, profesori i doktori koji sede ispred kompjutera i uče početnike da pčelare. Da li je to realno? Svuda u svetu sticanje znanja se plaća pa je jasno da njihovo vrema mnogo košta. Moja ćerka radi u jednoj firmi ali ima tretman obuke, pošto joj je prvo zaposlenje. Svi koji su sa njom u kancelariji za to vreme imaju po 100 EVRA veću platu jer je uz rad obučavaju.
Da li je napisao neku knjigu, udžbenik, skripta, pamflet?
Rado ćemo platiti delić njegovog znanja...
A u stvari, ni ne znamo da li bi smo platili to znanje. Nemamo podatke o prinosima, o gubicima, o ovome, o onome.
Forumi postoje da bi se početnici ogrebali o neko znanje i iskustvo. Ko nije spreman da podeli deo svoga, ni ne treba da bude
na forumima. Pri tome ne mislim na Leva, pošto čovek ni ne koristi, kako kažeš, društvene mreže, već uopšteno.
Početnici nemaju mnogo toga da nauče iz knjiga. Koju god dohvatiš, u njoj je anatomija i fiziologija pčela, koja se ne menja već nekoliko miliona godina, kao i dostignuća stara izmedju 40 i 140 godina. Ne bih ni spomenuo da se prepisuju doslovno identične rečenice, nekih ranijih autora.
Interesantno je da se iz udžbenika u udžbenik, recimo, prepisuje podatak da je ćelija u crnom, starom saću manja za 34%, nego u mladom, novom. Pa to i ćorav vidi da nije tačno i da ta ćelija nije za trećinu manja od nove. Govorim o radiličkim ćelijama, da ne bude da uporedjujem trutovske i radiličke. Čudno je da prepisivači nikad nisu uzeli šubler u ruke...
I da li je ikad iko proverio koje je boje košuljica pčelinje lutke? I da li su pronalazači obojenosti ćelije košuljicom ikad proverili šta se sa tom istom košuljicom dešava nakon što mlada pčela radilica udje u nju, da je OČISTI i ispolira. Da li košuljica ostaje, biva izbačena, ili čak i pojedena, kao vredan hitinski materijal?
A upravo na forumima možemo naučiti od Brndušića da bar 15 godina ne menja saće koje nije deformisano ili oštećeno. Od Voje Brstine da u tamnim saćima ima mnogo više propolisa, koji čuva pčele od raznih zaraza, da ta ćelija ( koja je u stvari manja za cca 1,5%) manje odgovara varoi i njenom širenju. Možemo naučiti da pčele najviše vole to tamno saće, pa tako iscentrirati poziciju klubeta pri uzimljavanju itd, itd...
A to saće iz knjige u knjigu i iz predavanja u predavanje pretapamo u iznosu od 1/3 godišnje, (a po Mr. Naumu Bandžovu 1/4 ).
Eto zašto ja, kao početnik, preferiram forume, više nego literaturu.
Tvoja ćerka zaista ima dobru sreću da je našla firmu u kojoj se tako vrednuje dodatni angažman u toku radnog vremena. Sve čestitke.