Autor Tema: ЗИМА 2016 / 2017 - понашање пчела и евентуални губитци  (Pročitano 52450 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Ненаде,
Свака акција има своју реакцију.
Немам намеру никога, и ни у чему да стопирам. Како Воју, тако и било ког другог пчелара.
Sad ću da odgovorim, pa nek nas urednik prebaci u onu, novu temu...
Prva rečenica = 120% potpisujem.
Ali, kako sam ja takav, kakav sam ( lajav i ostalo), moram da prokomentarišem i drugu rečenicu.

Rodna Voja više nije samo košnica Voje Brstine.
To je sad već košnica mnogih pčelara, a biće ih sve više.
Mislim da treba prepustiti danas Janu Supeku, Janošu Dege, Draganu Neškoviću, Goranu Rakovcu, Miliću i nek oproste svi, koje nisam naveo, a sutra Nebojši Pešiću,Ediju, Veljanu Ilijevskom, Drpljaninu, meni i ostalima, da nosimo zastavu i pronosimo slavu tih košnica.
To je pravi pristup. Ne možeš očekivati da se u onolikoj masi neće javiti ljudi, željni da omalovaže, ponize, pa čak i uvrede, kao reakcija
na agresivnu reklamu.
A onda se i sam osećam kao dileja...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
Нешо пријатељу све си у праву! Ја се тек само понекад појавим да ставим до знања да је време да се нешто каже.

Само опуштено...  :D

Искрено, више волим да читам ваше коментаре него да сам пишем.  ;)

У коментару око ношења застава заборависте ми поменути славног Кнеза Браничевског чика Драгог...   :D

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Zoran Akik

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Batajnica

Искрено, више волим да читам ваше коментаре него да сам пишем.  ;)

Војо, само ти нама пиши како у РВ кошницама, да најбоље спремимо друштва за наредну сезону.

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje

Данашњи дан треба евидентирати на овој теми. Сунчано и топло за ово доба године готово у целој Србији. У складу са тим пчеле имале више него успешан прочисни лет. Таман на време . Сада и ми и оне можемо бити мирни . Пчеларска зима је негде на средини свог пута. Дани ће полако сада бити све дужи па треба надаље пратити ситуацију.

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
             Данашњи дан треба евидентирати на овој теми. Сунчано и топло за ово доба године готово у целој Србији. У складу са тим пчеле имале више него успешан прочисни лет. Таман на време . Сада и ми и оне можемо бити мирни . Пчеларска зима је негде на средини свог пута. Дани ће полако сада бити све дужи па треба надаље пратити ситуацију.
Malo sam pogledao temperature u Pančevu za 26. i 27. decembar i razevidentirao ih... :)
Prvi dan max 7 C, a drugi 8 C. Na Ponjavici je bilo bar po par stepeni manje. Moje će se pčelice pritrpeti još malo. Valjda neće da se ukakaju.

Van mreže Rakovac Goran

Температуре су већ пуне две недеље у дебелом минусу. Ја мој пчелињак нисам обишао већ тачно месец и по дана. Извештај каже да је све завејано . А како би другачије и било.Они којима су пчелињаци крај куће у овој години ништа не јављају. Главни празници су прошли па колеге пробудите се да видимо како стоје ствари. Поздрав.

Van mreže Dejan Damnjanovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rakinac
Evo ja da dam kratak izvestaj,obisao pcelice 4.01.2017 podelio im pogace da ih griskaju,veoma sam zadovoljan vidjenim pcele na 5*-6 ulica!Bez gubitaka za sada nadam se da ce tako ostati,mada oko mladenaca ce da se brojimo!Pozz i medno
Ако некоме поклонимо чашу меда,
нахранићемо гa за један дан,
а ако га научимо пчеларењу,
нахранићемо га за цео живош.

Van mreže Nikola Milenkovic

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Vranovo
Pozdrav svima,
Na prvom mestu,  srećni svima novogodišnji i božićni praznici.
Obišao pčelice juče,  sve zuje, koliko sam shvatio, do sada sve u redu, nadam se da će tako i ostati,  ali videćemo.
Još jednom pozdrav svima i medno

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
Svojevremeno je Slobodan Ilić naš kolega pisao o savetu koji je dobio od jednog kanadskog velepčelara da košnice ne dira šest meseci. Mislim da je to ispravno i trudim se da se pridržavam toga. Do 15og marta ne planiram nikakve preglede. Samo obilazak i posmatranje.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže milosav moretic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: selo Jelenac (opstina Topola)
U nedelju sam bio na pcelinjaku. Uginula su mi dva drustva. Prva DB, od sredisnjeg dela kosnice krenula u desnu stranu za hranom, pojela i uginula, dok je u desnoj stani ostalo tri rama sa hranom-medom. Iz tog razloga ostalim DB(imam ih jos 8) dao sam po pola pogace.
Druga, sto mi je uginula bila je u vrskari. U maju `16-te uhvatio sam roj u vrskaru. Od samkog pocetka nije bio kako treba. Slabo je se razvijao i napredovao. Hranu koju sam mu davao nikako nije uspevao da pojede. Ma koliko da sam mu davao(ispoceta puna hranilica a kasnije po manje) nikada nije sirup pojeo do kraja. Redovno je se isti kiselio. U gornjem delu vrskare na bocnoj strani izvukao je pet manjih satova i na tome ostao.
Ostala drustva su za sda u redu.     

• Stari član foruma
Gresku koju sam napravio u prethodnom postu sa smailom nikako nisam mogao da ispravim te ovako:
DB drustava imam jos 8 i dao sam im po pola pogace.
RV su za sada u redu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
Милосаве пријатељу, можеш ли замислити шта би било да им се никако не дају погаче?

Када се рој наше крајинке убаци у ДБ кошнице онда током зиме када наша крајинка уђе у клубе добијемо управо овакву катастрофалну ситуацију у којој пчелар најчешће мора да додаје погачу...

Могу се током августа или септембра из пчелињег станишта где излази последње легло вадити средишњи рамови да би се повећала висина медне капе али то је тек највећи проблем јер се тим чином из кошнице ваде најтоплији рамови у којим пчеле најлакше презимљавају и у којим са мало утрошене енергије одржавају неопходну топлоту. То је саће са највећом количином прополиса и то је практично најздравије саће и управо зато пчеле у њему најсигурније зимују.

На многим предавањима сви званични предавачи препоручују вађење ових централних рамова да би се повећала медна капа а у суштини не виде да је узрок таквог распореда храна сама дужина и висина ДБ рамова заправо неприлагођеност таквих рамова и ДБ кошница нашој раси пчела и зимској формацији клубета наше крајинске расе пчела где и са 20 килограма остављеног меда у кошници пчеле могу умрети од глади.

Није то толики проблем што се то дешава у оваквим оштријим зимама већ је проблем што старији пчелари и када све ово виде опет окрећу главу од проблема и опет упућују младе пчеларе да започињу пчеларење са тим кошницама и ако знају да постоје кошнице конструисане за живот наше расе пчела и за наше климатско поднебље у којим се све ово не дешава. Идентично стање је и са ЛР кошницама. Пчеле у тим америчким кошницама прилагођеним италијанској раси пчела са којом се тамо пчеларило и пчелари немају проблем јер им је клубе и количина пчела два до три пута већа али наша раса пчела и наше клубе крајинске расе пчела пробија медну капу и избија до сатоноша на предњем делу америчких кошнице и остаје без хране док у нашим српским кошницама које су краћих ( и плићих) рамова чак и са само 10 кг остављеног меда за зиму не могу умрети од глади док има меда у кошницама и њима не требају никакве погаче.

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
Ja i db košnica smo kao pile i soko.. Nisam mogao da se snađem. Bilo mi žao da uništim ta društva pa sam ih prebacio u pološke... E sad koja reč o zazimljavanju što se može odnositi i na db pošto su ramovi isti. Krajem avgusta pregradnom daskom svodim društvo na sedam ramova i to onih najtamnijih. Pčele prenesu med sa ramova koji se nalaze iza pregrade i tako popune ramove koji ostaju za zimu. Ukoliko procenim da to nije dovoljno dodajem sirup. Sve u svemu to je 15+ kg.. U tom slučaju nisam imao problem ove vrste o kom kolega piše. Kod košnica usko visokog tipa kao rv, ev, alpska nisu potrebne nikakva prepakivanja i pčele same naprave raspored hrane. Vojin sistem sa ukrštenim ramovima je odličan i ja ga primenjujem i na alpskim košnicama. Imam i rv poklon košnicu koju je moja žena dobila od domaćina foruma kao trihiljaditi član. Iako je kasno naseljena odlično se zazimila. Pogače nisam davao niti nameravam. Kada se ukaže lepo vreme poglrdaću kakvo je stanje na pčelinjaku. Otvoriću samo one za koje posumnjam da nešto nije u redu. Do 15og marta ili kako naš Voja kažr dok ne čujem žabe da krekeću ne planiram ništa da radim... A onda... To je već prolećni razvoj...
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

• Stari član foruma
Ja sam ipak pristalica onoga sto Sosic kaze:(parafraziram) uvid u stanje PZ cinim uvek kada osetim da to treba pa bilo koje doba dana ili godine.
Medjutim, ja trenutno imam jedan problem, sada, krajem januara odlazim na operaciju kuka. Sin ce, (nadam se) po mojim instrukcijama raditi, pa kako nam bude a nadam se dobrom.
Pozdrav iz "bele" Sumadije

Van mreže Rakovac Goran

У овој истој теми у одговору бр.7. од 16.новембра  цитирао сам тада дату дугорочну временску прогнозу ХМЗС. Одмах сам се и оградио да јој не верујем и апсолутно сам био у праву. Ево шта сам тада написао :

Ако је веровати дугорочној временској прогнози ХМЗС ова зима би требало бити умерено хладна баш онаква како пчелама одговара. Прогноза у најкраћем каже :
                - децембар топлији и просечно влажан ,
                - јануар блажи и просечно влажан са умереним јутарњим мразевима током треће декаде ,
                - фебруар блажи и просечно влажан и
                - март топлији и просечно влажан.
               Овој сезонској прогнози не верујем превише јер је превише пута оманула. Најчешће користим прогнозе са голубарских сајтова јер су оне најпрецизније.
               Протеклог викенда сам обишао пчелињак и на блиц бацио поглед преко збегова чисто да видим да ли су све на броју и где се код које налази клубе. Стање је уредно , за сада је све у реду. Кошнице нисам отварао тако да узнемиравања није било. Ближи се полако време за третман оксалном крајем месеца . Храна и мир су им обезбеђени па се надамо најбољем.

Прогнозирани " блажи и просечно влажан јануар са умереним јутарњим мразевима " се претворио у један од најхладнијих јануара које памтим. Све је оковано ледом а температуре су у дебелом минусу целог месеца. Задњи прочисни лет пчела више нико и не памти када је био. Чекам прву прилику да видим шта је и како је. Нисам песимиста али ни баш претерани оптимиста. Каква је ситуација код других колега ?               

« Poslednja izmena: Januar 24, 2017, 07:37:15 od strane admin »