Autor Tema: Izgradnja polumedista za LR  (Pročitano 41566 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zoran Vidakovic

• Napredni član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: centar grada
Odg: Izgradnja polumedista za LR
« Odgovor #15 poslato: Novembar 29, 2016, 12:25:38 »
Anto tako sam i mislio nekako,ali bih prevesao gore 2 legla redovno u poluram a izmedju poredao satne osnove..
Nego su to nestabilne temperature u aprilu pa nemogu odjednom ceo ram staviti u 2 polunastavka..mogu prehladiti leglo..ali tad bi bilo najbrze izgraditi vecinu..

• Napredni član foruma
« Odgovor #16 poslato: Novembar 29, 2016, 12:38:00 »
Ja ne radim sa Lr kosnicama i nema mi nesto smisla.Ta kosnica nije izvorno osmisljena za polumedista tj. ne poznaje takav nacin rada i pitam,ako je tako,zasto odmah ne preci na kosnice poput RV I EV,farar ili alpsku ako Lr nije a vidimo da nije pogodna,baz tih polunastavka koji nemaju standard. Tako je i kod poloski,osmisljaju neke nastavke a imaju vec Db sa polunastavcima i cemu onda isto na poloski...
Probacu da odgovorim na ovo pitanje..
Mislim da je vecina pcelara kao i ja sam "uvedeno" u ovaj standar preko mentora ili nekih starijih kolega koji i sami imaju iste..i u to vreme kada pocinjemo nismo dobro potkovani znanjem pa se oslanjamo previse na savete drugih.. Sad kad sam vec vlasnik vise LR kosnica primecujem da se nerazvija bas tako kako bi u teoriji trebalo.. A i prvenstveno pase su oslabile i nema tolikog unosa kao po prici  :)
LR je predvidjen radom sa nastavcima,tako da su mediste podelili na 2 manje celine i uveli rad sa polunastavcima..jedna ostaje pcelama a jedna ili vise ( zavisi od unosa ) pcelaru..

Van mreže sljivic b miljko

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Globoder, Krusevac
« Odgovor #17 poslato: Novembar 29, 2016, 12:56:25 »
Ja ne radim sa Lr kosnicama i nema mi nesto smisla.Ta kosnica nije izvorno osmisljena za polumedista tj. ne poznaje takav nacin rada i pitam,ako je tako,zasto odmah ne preci na kosnice poput RV I EV,farar ili alpsku ako Lr nije a vidimo da nije pogodna,baz tih polunastavka koji nemaju standard. Tako je i kod poloski,osmisljaju neke nastavke a imaju vec Db sa polunastavcima i cemu onda isto na poloski...

LR košnica je nastala iz ekonomskih a ne pčelarskih razloga. Lanstrot je otišao u prodavnicu ( stovarište ) dasaka i kupio daske koje su imale određen standard. Od tih dasaka je isecao parčiće tako da nema otpada odnosno da širina bude prema 10 ramova, ostatak ide na dužinu a visina prema tom standardu koji se prodaje u prodavnici. Prema tom sanduku su napravljeni ramovi i tako nastala LR košnica.

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #18 poslato: Novembar 29, 2016, 15:43:27 »
Lr je modifikovan sandik za jabuke
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

• Napredni član foruma
« Odgovor #19 poslato: Novembar 29, 2016, 17:47:53 »
 :) da to je taj mit..sanduk za jabuke.. To sam u vise navrata cuo..

Kolega Miroslave i Miljko..imate li i vi iskustva sa polunastavcima..!?

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #20 poslato: Novembar 29, 2016, 18:00:59 »
Citat
LR košnica je nastala iz ekonomskih a ne pčelarskih razloga.
Ovo je dobra fora...
Pola sveta koristi košnice, koje je napravio cicija Lanstrot, tako da nema otpada od dasaka. veoma naučan pristup, hahahaha.
Kad Ameri nešto prodaju, onda je to prodato. Baš!

Inače, još uvek sam pod utiskom dokumentarca "Houston we have a problem". I J.B.T. je umeo da proda. Njima... ;D

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: pitomača
« Odgovor #21 poslato: Novembar 29, 2016, 18:59:05 »
Pa ono kraj priče mi je malo bez veze,možda je bila loša godina ili ko zna što. Nije samo jedan način rada ispravan. Sama košnica ima mali utjecaj na prinos meda.Više utječe pčelar, priroda,veličina koš. prirodne pogodnosti i nepogodnosti.U slabijim godinama bolji je krači i malo višlji okvir. također višlji okvir je bolji za zimovanje.LR je u svakom slučaju prenizak.Plodište sa kračim a višljim okvirima od LR daje bolje rezultate u prinosima na slabijim pašama i treba manje meda za zimu. Od svega toga zaključiti da je LR okvir prenizak, a ostalo ovisi o pčelaru. Bježite od pogača osim u krajnjoj nuždi, a i onda nastojte izvaditi koji bočni okvir sa medom i staviti ga poleške preko okvira.

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
  • Nemoj da mi daš ribu, nego me nauči da pecam.
  • Lokacija pčelinjaka: Elemir, Babatovo
« Odgovor #22 poslato: Novembar 29, 2016, 19:42:36 »
Pčelarim (na kontejneru) sa 2 standard i 2 polunastavka. Namjeravao sam sa 3 standard i 1 PN ali nije stalo u kontejner. Iduće godine možda pokušam dvije košnice samo sa standard plodištem i medištima od polunastavaka (lakši su za baratati), Dušan Lazić ima Farar medišta ali mi se ta opcija ne sviđa baš iz razloga previše mjera u jednoj košnici.
Prva godina ako nemaš izgrađenih polunastavaka je malo zeznuta. Nemože se staviti odmah sve SO jer neće pčele preći. Ja sam stavljao po okvir-dva u plodište da ga matica zaleže i onda prevješavao gore u PN. Moraš to odraditi odmah u repici dok je dobra paša inače ga neće pravilno izgraditi
Anto da li može malo više o tehnologiji polunastavaka pošto imaš iskustva sa ovim.
Da bi se prešao put od hiljadu milja potrebno je načiniti prvi korak.

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #23 poslato: Novembar 29, 2016, 19:53:02 »
Krenuo sam tek prošle godine sa PN tako da nemam previše iskustva

• Napredni član foruma
« Odgovor #24 poslato: Novembar 29, 2016, 20:12:35 »
Pa ono kraj priče mi je malo bez veze,možda je bila loša godina ili ko zna što. Nije samo jedan način rada ispravan. Sama košnica ima mali utjecaj na prinos meda.Više utječe pčelar, priroda,veličina koš. prirodne pogodnosti i nepogodnosti.U slabijim godinama bolji je krači i malo višlji okvir. također višlji okvir je bolji za zimovanje.LR je u svakom slučaju prenizak.Plodište sa kračim a višljim okvirima od LR daje bolje rezultate u prinosima na slabijim pašama i treba manje meda za zimu. Od svega toga zaključiti da je LR okvir prenizak, a ostalo ovisi o pčelaru. Bježite od pogača osim u krajnjoj nuždi, a i onda nastojte izvaditi koji bočni okvir sa medom i staviti ga poleške preko okvira.
Da,bolji su uzi a duzi ramovi,sigurniji su sto se tice  zimovanja..
Ja bih licno probao za plodiste sa merom rama 20 x 30, mislim da bi bilo idealno za kranjsku pcelu..
Ali medista definitivno manja

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #25 poslato: Novembar 29, 2016, 20:40:53 »
@Damir:
Citat
Pa ono kraj priče mi je malo bez veze,možda je bila loša godina ili ko zna što.
Bez veze, ili ne, ali zapravo odražava naš mentalitet. Čovek napravi sanduk za jabuke, mi kažemo:"ne valja" i napravimo pola sanduka. Čovek napravi lek i napiše: "Pre upotrebe promućkati i uzeti pola sata pre jela", a mi pametno ne mućkamo i uzimamo posle jela. Čovek napravi RV košnicu i kaže: "Treba ovako", a mi kažemo: "Hej, 'ajde produbi plodište i prepravi konstrukciju da se radi kao sa AŽ." A neki opet kažu: "Ma ne treba tako, imam ja svoja iskustva..."

Naš čovek očas od dobre napravi lošu godinu. Ne znam da li ćemo doći nekad do toga da od loše napravimo dobru.  :D

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #26 poslato: Novembar 30, 2016, 03:09:37 »
@Damir:
Citat
Bez veze, ili ne, ali zapravo odražava naš mentalitet. Čovek napravi sanduk za jabuke, mi kažemo:"ne valja" i napravimo pola sanduka. Čovek napravi lek i napiše: "Pre upotrebe promućkati i uzeti pola sata pre jela", a mi pametno ne mućkamo i uzimamo posle jela. Čovek napravi RV košnicu i kaže: "Treba ovako", a mi kažemo: "Hej, 'ajde produbi plodište i prepravi konstrukciju da se radi kao sa AŽ." A neki opet kažu: "Ma ne treba tako, imam ja svoja iskustva..."

Naš čovek očas od dobre napravi lošu godinu. Ne znam da li ćemo doći nekad do toga da od loše napravimo dobru.  :D

Може Нешо и од лоше године да се направи добра.  :D

Јави ми се ове године један наш колега пчелар који пчелари већ (ако сам добро запамтио) око 30 година са ЛР кошницама из околине Краљева и каже:
"Пролетос сам направио 5 РВ кошница и од мојих 95 ЛР кошница одвојим 5 и исечем саће онако како је то урадио неки македонац и приказао на јутјуб (како он пребацује-исеца саће из ДБ и пребацује у РВ рамове) па тако и ја из ЛР исечем саће са леглом и медом и пребацим у РВ рамове и населим 5 својих нових РВ кошница.
како је година била слаба од багрема није било ништа али на каснијој планинској ливадској паши где је одвезао пчеле  од 5 РВ кошница цедио сам мед. Принос је био од 7-8 па до 10 килограма меда по кошници. Од ЛР кошница нисам цедио ни капи.
После цеђења у РВ кошницама је остало довољно меда за зимовање РВ заједница док сам ЛР кошнице морао да прихрањујем."

Ако је цена планинског ливадског меда око 1.000,00 динара ето прихода из РВ кошница по 7-8.000 динара што сам ја прокоментарисао као приход од преко 60 евра по кошници.

Да је наш колега Поповић уместо ЛР кошница имао све РВ кошнице само у овој години и само са једне паше имао би приход од око 6.000 евра док из ЛР кошница није имао ништа(како каже ни капи меда).

Па то је огромна разлика на само једној паши. За десетак година у току којих сигурно имамо по две или три паше а од којих сигурно имамо по једну слабију пашу или за десетак година то је минимум десетак слабијих паша, разлика може бити и до 60.000 евра.

Ма шта је то, па то је мала разлика, то је за десетак година можда вредност једног просечног стана у Београду, Нишу или Новом Саду или неком другом граду или једна солидна кућа у било ком делу Србије.

Замислите колико је хиљада пчелара у Србији и колико милиона кошница и колико милиона евра штете током сваке године и какву штету правимо сами себи па и целој српској привреди ( на милион кошница сам Бог зна колико десетина милиона евра штете сваке године)  само зато што пчеларимо неприлагођеним кошницама нашој раси пчела и нашим климатским и пашним условима и зато што не желимо да пробамо може ли то мало другачије.

Овако имамо само лоше године и катастрофално лоше резултате.  :( 

Поздрав драгим пријатељима....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #27 poslato: Novembar 30, 2016, 08:38:17 »
Da Vojo...
Mislim da je i kolega jano Supek već pisao da je bio u istoj situaciji. Od LR nije dobio ništa, a iz RV je vrcao i ove, kako je zovemo, katastrofalne godine.

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
« Odgovor #28 poslato: Novembar 30, 2016, 17:13:09 »
@Damir:
Citat

Pa ako netko nije siguran u svoje znanje, koga će drugog poslušat nego pčelara koji je izmislio te košnice.Tu vjerojatno nema rasprave. Mada je bilo pokušaja i prije 40 i više godina kad sam se ja susretao sa takvim košnicama,ali im nitko nije znao dati takvu promociju.No netrebaju se brinuti ni pčelari sa drugim tipovima košnica.Svaki tip košnica ima svoje metode pčelarenja i tu se treba posavjetovati sa uspješnim u tom tipu košnica. Najbolje onim koji imaju svake godine višak nukleusa za prodaju.
                                  Pozdrav uz DOLJE POGAČE

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
« Odgovor #29 poslato: Novembar 30, 2016, 17:40:48 »
Da Vojo...
Mislim da je i kolega jano Supek već pisao da je bio u istoj situaciji. Od LR nije dobio ništa, a iz RV je vrcao i ove, kako je zovemo, katastrofalne godine.

To je zato jer u lošim godinama, košnice sa manjom površinom okvira daju više meda, to bi trebali svi znati.Razvijena veča koš. npr.tipa grom AŽ12 u malo lošijoj paši neče dati ništa meda, a meni se događalo i da pojede svoje za liha meda, pa čak da propadne od gladi u pol sezone.Sve ima ali... U dobroj paši daju i do 40kg, a da bi dala rani proljetni med treba je pomoči sa jednim nukle. što inije jeftino ako je cjena nuk. 70-80 eura