Pošto sam i radio-amater, daću jedan, naizgled, offtopic primer, pa ću ga povezati sa ovom resprevom ( ne temom, jer smo već odstupili ). Pokojni prof. ing. Božo Metzger je bio i stručnjak i teoretičar i praktičar iz elektronike i radio-tehnike, ali je u svom priručniku ( priručnik je svakih par godina doživljavao novo izdanje - jako je bio popularan u SFRJ ) u jednoj temi, oko snage predajnika, dozvolio sebi da uleti u principijelnu grešku.
Naime, kada se zalagao za upotrebu malih snaga predajnika na UKT, ilustrovao je to ovako nekako: Ako signal predajnika od 100 W primamo sa
59+10dB ( način ocenjivanja razumljivosti i snage signala ), signal istog predajnika, ako emituje samo sa 10W, primaćemo sa 59, pa prema tome, nema potrebe koristiti 100W jer je razlika potpuno nebitna ( zanemariva ). I zaista, to je istina, o kojoj nema diskusije...
Medjutim, polazna tačka nije u "vinklu", što bi rekao Nešković.
Jer, ako signal predajnika od 100W primamo sa 31 ( razumljiv sa veoma slabom jačinom signala ) taj predajnik, kad emituje sa 10W NEĆEMO NI KONSTATOVATI, A KAMOLI PRIMATI.
Gde je veza sa pčelarstvom? U rečenici:
KAD JE PAŠA DOBRA, PČELE ĆE I BOJLER NAPUNITI MEDOM.
A kad nije? To je potpuno druga polazna tačka. Ista količina pčela u DB, AŽ i LR će uspeti da obezbedi dovoljno zimnice. Ili ćemo morati da malo sirupamo...
Ista količina pčela u RV će obezbediti zimnicu, a i nešto za pčelarov špajiz. Izvori - Jano Supek i Dragan Nešković ( pročitaj
http://yu2m.rs/blog/razmisljanje-iskusnog-pcelara/ )
Zašto mislim da ima osnova? Pa pčele se različito ponašaju u različitim zapreminama gnezda. Kolko sam shvatio Dragana Šošića, a on je to u više navrata ponovio na ovom forumu, jako je pčelinje društvo ono, koje suvereno vlada prostorom u kojem se nalazi.
Nameće se zaključak da neće biti isto radno raspoloženje u DB12, DB10 i LR iste količine pčela, kao u FR ili RV i EV košnici,
a pogotovo ne u tihim pašama.
Takodje, iskustva onih, koji pčelare RV košnicama potvrdjuju da je u njima potreba za količinom zalihe hrane za uspešno prezimljavanje skoro dvostruko manja, nego u onima sa dubljim plodištima. A to daje dodatne mogućnosti za oduzimanje meda.
A?