Bolji raspored pcela po povrsini saca utice povoljno na razvoj zajednice.. Sto je brojnost pcela veca mikro klima u kosnici postaje povoljnija za zaleganje matice u kosnici..pricam za prvi proletni razvoj..
Ove godine sam spasavao jednu slabu obezmaticenu zajedicu sirupiranjem u avgustu.. Nije imala snage da povuce 500ml sirupa za jedan dan.. Da bih uticao na njen razvitak,svaki 10 dan sam vrsio manipulaciju izletnicama ( zamena mesta kosnice ) da bih ubrzao unos polena i pojacao drustvo za unos nektara sa tihe pase..zlatosipka i aster.. od kraja avgusta do sredine septembra..
Rezultat nakon skoro mesec dana bio je bolji,bocni ramovi do legla su bili puni polena sa slabijim mednim vencima,ali matica nije zanosila ramove onako obecavajuce..
Tad sam pojacao na savet mog prijatelja pcelara sa ramom zatvorenog legla iz druge kosnice..nakon 10 dana brojcano stanje se poboljsalo i matica je pocela da nosi vise jaja.. Zasto..!?
Zato sto je bilo vise pcele i vise su zahvatali ulica u kosnici,mikro klima se poboljsala i slaba zajedica se izvukla od sake pcele do roja srednje snage..
Dakle kolega Miljko..postoji bolji raspored pcela po ulicama.. I ovo spada u diskusije boljih rezultata zimovanja ili razvoja..
Priznali mi ili ne,kranjska pcela nije predvidjena za LR..DB..AZ.. Tu zajedicu takve snage da zauzme velicinu veceg plodista imamo svi posle bagrema..tad su temperature vec toplije pa se mogu razviti na toj povrsini..
Dali ima medju vama koji se slazu sa ovim misljenjem..!?