Autor Tema: Izgradnja polumedista za LR  (Pročitano 41539 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Izgradnja polumedista za LR
« Odgovor #90 poslato: Decembar 04, 2016, 09:03:20 »
Citat
Moje prezime je takvo kakvo jeste u trenutku registracije kada se nisu mogla registrovati sa našim srpskim slovima.
Ja sam Šeremešić pa ja ispalo Seremesic :)
Pusti ti mene - ja zapazim detalje, koje niko ne primeti. A nisam devica, puj, puj, daleko bilo...
A da je ispalo - ispalo je.

Nisam nikad video saće u duplji drveta, ali sam video zaperke na slikama, koji znaju biti različitih oblika i prostirati se u raznim pravcima.

Van mreže Ranko Šeremešić

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Nemam
« Odgovor #91 poslato: Decembar 04, 2016, 09:04:04 »
Ponajpre, ( mislim da se izreka pogrešno tumači ), misli se na vrstu i kvalitet hrane, kojom se pčele hrane u toku zime, a ne na količinu te hrane (količinu preko optimalne). Jasno je da će od kvaliteta hrane na kojoj pčela zimuje u proleće zavisiti njena vitalnost i zdravlje, količina masnog tkiva i sposobnost da othrani nove generacije radilica.

Nao ovo sam mislio, i potpuno se slažem sa ovim, možda ste me pogrešno razumeli.
Nigde nisam napisao da "što veća zaliha za zimu sledeće sezone podstiče sve veći unos".
Problem kod pčelara je baš u tome što pčelar misli da je optimalna, KVALITETNA i dovoljna zimska zaliha 8 do 15 ili 20 kg,
pa kad stigne januar, februar , ajmo rokati pogače, kada stigne mart april ajmo rokati sirup.
Da li je to kvalitetno zimovanje?
Jedan od pčelinjih instinkta je da pčela ne trpi med ispod legla, i da ima zalihu tj sigurnost (mednu kapu) iznad legla, a to je Vener znalački iskoristio i prilagodio.
Bitno je da pčeli omogućimo sigurno zimovanje i buran prolećni razvoj i  znalački iskoristimo njene prirodne instinkte.
Pčela ne poznaje LOGIKU pčela zna samo za INSTINKT.

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #92 poslato: Decembar 04, 2016, 09:31:09 »
Nisam nikad video saće u duplji drveta, ali sam video zaperke na slikama, koji znaju biti različitih oblika i prostirati se u raznim pravcima.
Kada vidite saće u duplji drveta biće vam jasno, duplja drveta je celina nije izdeljena u nastavke pa da pčele grade zaperke u raznim pravcima.
Saće u duplji nije ni idealno ravno nego je prilagođeno obliku duplje a nije ni ukršteno kao kod rv i ev.

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #93 poslato: Decembar 04, 2016, 09:31:49 »
Citat
Nao ovo sam mislio, i potpuno se slažem sa ovim, možda ste me pogrešno razumeli.
Nigde nisam napisao da "što veća zaliha za zimu sledeće sezone podstiče sve veći unos".

Kolega, cela diskusija je imala kontekst da se radi o količini zaliha. Evo malo citata:

Citat
Kolege pčelari, ovde se stalno zaboravlja jedna veoma važna ČINJENICA u pčelarstvu da "MED NA MEDU RODI !
Šta to znači ?
Na primer, zamislite da je karnika zazimljena u velikom buretu lupam 150 litara, sa zalihama od opet lupam
50KG !
Citat
Dva društva, jedno veoma jako zazimljeno sa slabim zalihama a drugo veoma malo sa velikim zalihama.
Šta mislite koje je jače i spremnije bilo za bagrem???

Dakle, opet ulazimo u raspravu sa pogrešnih, ili izvrnutih polazišta. ja ne "zahtevam" od modela košnice da u njoj na slabim zalihama pčele prezime i imaju extra prolećni razvoj. Očekujem od te košnice da pčele prezime na OPTIMALNIM zalihama, a ne da mi plodišni ramovi drže kao taoce 9 ili više kilograma meda, pa još usput i crknu gladne, jer nisu mogle da se primaknu tim zalihama. A i tih 9 kg viška naproleće može izgubiti dobar deo svojstava, kristalisati itd...

Citat
Njoj te zalihe služe kao sigurnost.
To je jedan od osnovnih instinkta nastao tokom miliona godina.
Osećaj sigurnosti nije instikt. Pčele nemaju osećaje, kao ni većina drugih, čak i viših bića. Pčele su tupave i imaju instikt zgrtanja hrane ( siroti mali hrčki ). Ako zgrnu malo, crknu, ako zgrnu dosta - jupijeee, a ako ima viška, blago nama. kažu ljudi, da nažalost, postoji mogućnost da, ukoliko je medna kapa predebela, ta ista bezosećajna stvorenja "ne ukapiraju" da iznad ima još praznog prostora, pa ulagane sa prikupljanjem. Ako je to istina ( a možda sam to i izmislio ), onda je to mana dubokih ramova plodišta, pored dobrih osobina, koje imaju ( ako imaju, jer često nešto pogrešno identifikujemo ).

Pčele nemaju logiku, ali bi pčelari trebali da je imaju. A ako je nemaju - ćao - zdravo...

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #94 poslato: Decembar 04, 2016, 12:32:07 »
Osećaj sigurnosti nije instikt. Pčele nemaju osećaje, kao ni većina drugih, čak i viših bića.

Veću glupost od ove u životu nisam čuo !

Sva bića na ovoj planeti imaju neke senzore tj osetila kojima OSEĆAJU:
svetlost, temperaturu, zvuk, mirise, feromone, gravitaciju, magnetno polje, glad, žeđ, bol itd....
Pčele su svesne svojih zaliha u svakom trenutku pa se tako i osećaju ili sigurne ili ne.
Na osećaje sva bića reaguju instinktima.

Ne želim ovo da objašnjavam bilo kome niti da ulazim u raspravu sa bilo kim.
Ovo je moj zadnji post u ovoj temi zdrrravooo....

Van mreže Zoran Vidakovic

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: centar grada
« Odgovor #95 poslato: Decembar 04, 2016, 14:31:59 »
Slazem se sa vama kolega Ranko..!

Pcele nisu glupave i tupave..i smatram da vecina nas treba da se ophodi makar sa duznim postovanjem prema njima..! Njihovo umece gradnje i uopste i stvaranja neceg svetog kao sto je MED..i ponasanje zajednice kao jedna jedinka ili organizam jer zaista zadivljujuce..

Ali bih se slozio i sa Nenadom da je RV bespotrebno odbacen i osudjen od strane mnogih.. Trebalo bi da se pruzi makar sansa da se pokaze u nasem pcelarstvu.. Mozda zaista bi imala TE obecavajuce rezultate u razvoju i medoberu..

• Napredni član foruma
« Odgovor #96 poslato: Decembar 04, 2016, 14:35:51 »
Nego mnogo je odlutano od teme IZGRADNJA POLUMEDISTA ZA LR

Da li neko ovde od vas ima iskustva sa polunastavcima i koja su zapazanja za ista..!??

Dali je neko uzimio kosnicu sa podbacajem punog polunastavka medom i zapazanja o formiranje klubeta u njoj..!??

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #97 poslato: Decembar 04, 2016, 14:37:58 »
Osećaj sigurnosti nije instikt. Pčele nemaju osećaje, kao ni većina drugih, čak i viših bića.

Veću glupost od ove u životu nisam čuo !

Priznajem, uspeo si da me navučeš!!! Malo funjarski, ali si uspeo.  :D
Upotrebio si izraz OSEĆAJ SIGURNOSTI, što nije senzorski doživljaj, već psihološki, ja se primio i
odgovorio ti koristeći pogrešnu terminologiju.
Citat
Sva bića na ovoj planeti imaju neke senzore tj osetila kojima OSEĆAJU:
svetlost, temperaturu, zvuk, mirise, feromone, gravitaciju, magnetno polje, glad, žeđ, bol itd....
Ooooo, objasni meni glupome gde se pčeli nalaze senzori za sigurnost, hahahahaha.
Citat
Pčele su svesne svojih zaliha u svakom trenutku pa se tako i osećaju ili sigurne ili ne.
Na osećaje sva bića reaguju instinktima.
Ako ti je ono moje bila najveća glupost, evo si sada izrekao još veće  :P
Citat
У психологији, свест је у најопштијем значењу свеукупност властитих психичких доживљаја (осети, опажаји, сећања, мишљење, представе, асоцијације, осећања, потребе и сл.) које смо у стању непосредно да опазимо интроспекцијом и релативно јасно опишемо или на други начин изразимо
i
Citat
Urođeno ponašanje ili instinkt (iz ((lat.)) = impuls, inspiracija, nagon) svojstven je nagon živog organizma prema određenom ponašanju. Utječe na raspoloženje i na aktivnosti za postizanje cilja. Urođena ponašanja su doslovno prirođeni, naslijeđeni obrasci koje postoje bez potrebe učenja. Instinkt je složen i kompleksan lanac bezuslovnih refleksa.

Važni su u osiguravanju kritičnih potreba organizma primjerice u reprodukciji, dobivanju hrane, obrane od opasnosti, komunikacije itd.
Dakle, pčele na spoljne nadražaje ( osećaje ) reaguju refleksima, a ne instinktima.

Citat
Ne želim ovo da objašnjavam bilo kome niti da ulazim u raspravu sa bilo kim.
Ovo je moj zadnji post u ovoj temi zdrrravooo....
Mudra odluka.

Zoki, nažalost, pčele nemaju nervni sistem koji bi im podario iole inteligencije. Ja sam to banalno nazvao "glupave i tupave" ( što bi trebao da bude izraz za nekog ko treba da ima pameti, a nema je - recimo ja ). Sve što rade i grade, preradjuju i prave posledica je urodjenog, instinktivnog ponašanja, a ne bilo kakvih odluka, nakon misaonog procesa. Tu je lep primer sakupljačice polena, koja će se na satu ponašati kao da je ostavila polen, iako smo joj ga oduzeli još pri ulasku u košnicu.

• Napredni član foruma
« Odgovor #98 poslato: Decembar 04, 2016, 14:56:17 »
Ja neznam kako je medju vama pcelarima..ali ja svoje pcele postujem i volim..i postale su mi deo zivota..

Ako smo mi pcelari ( hobisti..profesionalci ili vec ko sta hoce da bude ) izabrani nekom zivotnom silom i pozvani da budemo njihovi cuvari,staratelji ili vec sta..onda sam i tome necemu zahvalan na sansi sto sam ih upoznao..!

Ja mojim pcelama zelim da pruzim svu paznju i kvalitet za njihov opstanak..

Stoga u mojoj praksi urbanog pcelarenja sa LR-om sam shvatio da kada dodje zima LR nema dobre medne vence za dobru zimu.. ram je plitak za dobro uzimljavanje pa mora da se uzimi na 2 nastavka,stim da je podbaceno puno mediste sa 20kg

Verujem da je Venerova praksa i izucavanje tog problema dovelo do uvodjenja polunastavka kao deo visokog plodista koji se nikad nevrca..

Ostalo je samo da vidim kako ce se sledeca godina pokazati u izgradnji polunastavka i razvoja sa istim

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
  • Nemoj da mi daš ribu, nego me nauči da pecam.
  • Lokacija pčelinjaka: Elemir, Babatovo
« Odgovor #99 poslato: Decembar 04, 2016, 15:52:12 »
Prepodne sam proveo na pčelinjaku kod dragih prijatelja, namerno govorim u množini jer su na jednoj lokaciji smeštene košnice nekoliko pčelara, Tretirali su društva oksalnom. Pošto me je jedan od njih nakon sinoćnjeg predavanja pozvao da im se pridružim to sam i učinio i nisam se pokajao. Naime, prijatno društvo,kotlić se pušio, nudilo su vino...
  Ali ono što mi je bilo zanimljivo jeste da su neki od njih koristili dva LR nastavka, a moj domaćin LR i polunastavak FR (20 cm) , nadam se da sam dobro razumeo visinu. U prvi mah to nisam primetio, verovatno nošen stereotipima o načinu rada LR košnicama kod nas. Nisam stigao da pitam a moj domaćin mi reče da je kombinovao neke tehnologije između ostalih Venera je spomenuo. Prema rečima mog domaćina lakše mu je da radi polunastavcima (mislim da ima više od 100 košnica, a zaposlen je na mestu koje traži dosta vremena) a nakon 21-og aprila na nastavak i polunastavak postavlja matičnu rešetku koju ne skida do avgusta već samo dodaje LR nastavke. Zapravo skine samo kada razrojava. Trenutno su na podnjači polunastavci.
Zamolio sam ga da me pozove s proleća da vidim kako manipuliše ramovima i nastavcima odnosno polunastavcima. Ja sam danas izmerio visinu polunastavaka koje sam kupio: 13cm i 16 cm.
U Elemiru još jedan pčelar koristi sličnu tehnologiju.
Da bi se prešao put od hiljadu milja potrebno je načiniti prvi korak.

Van mreže Milojko Vasic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bajina Basta
« Odgovor #100 poslato: Decembar 04, 2016, 16:02:04 »
Ostalo je samo da vidim kako ce se sledeca godina pokazati u izgradnji polunastavka i razvoja sa istim

Kolega ako se i kad drustva razviju da kipe od pcela stavi polunastavak sa sve osnovama preko i uzivaj sve ce to one izgraditi. imam preko 100 takvih.mora  da ima pase  prvo ce ici centralni ramovi i matica ce ih zaleci a ti posle ubacuj u sredinu one slabije izvucene i tako siri od centra ka krajevima. Kakvi prelazi kakvi bakraci

• Napredni član foruma
« Odgovor #101 poslato: Decembar 04, 2016, 16:17:55 »
Ako bude slabija pasa slucajno,sirupirao bih drustva sa 2..3dcl svaki drugi dan u kontinuitetu..
Kolega Milojko..kakva su ti zapazanja o razvoju drustva sa mednim kapama..!?

• Napredni član foruma
« Odgovor #102 poslato: Decembar 04, 2016, 16:21:24 »
Edi,moji  nastavci su 121mm..tacno pola plodista LR.. Kod mene u gradu ima ih samo moj mentor i jos jedan pcelar ali i nekoristi ih.. I nemam skim niti da upitam za iskustva rada sa njima..

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
  • Nemoj da mi daš ribu, nego me nauči da pecam.
  • Lokacija pčelinjaka: Elemir, Babatovo
« Odgovor #103 poslato: Decembar 04, 2016, 16:44:09 »
Edi,moji  nastavci su 121mm..tacno pola plodista LR.. Kod mene u gradu ima ih samo moj mentor i jos jedan pcelar ali i nekoristi ih.. I nemam skim niti da upitam za iskustva rada sa njima..
Pokušavam da dođem na internetu do literature u vezi Venerove tehnologije pčelarenja mada mislim da ću knjige dobiti na čitanje od mojih drugara (inače bih više voleo da ih imam- profesionalna deformacija), u sredu ću dobiti na čitanje knjigu Popovića, Tehnologija pčelarenja LR košnicama i ako sam dobro razumeo priručnik Bugarskog (boga mu postajem zaboravan ne znam ime). Trknuću i do kolege koji takođe pčelari polunastavcima a voli da čita literaturu vezanu za pčelarstvo.
Vasiću,  da li je potrebno pčele ''namamiti'' da pređu u polunastavak sa satnim osnovama? Da li je cvetanje voća dovoljna paša, uz prihranu, za izvlačenje punog (polu)nastavka satnih osnova?

Vidakoviću sam Bog zna šta sam kupio  polunastavcima ovih dimenzija!?
Da bi se prešao put od hiljadu milja potrebno je načiniti prvi korak.

• Napredni član foruma
« Odgovor #104 poslato: Decembar 04, 2016, 16:47:49 »
Vener je pcelario polunastavcima 155mm.. Razvojna pasa uz sirupiranje mozda bi bila dobra..ali mi tu ostaje problem zbog jos hladnih temperatura za prevesavanje..