Osećaj sigurnosti nije instikt. Pčele nemaju osećaje, kao ni većina drugih, čak i viših bića.
Veću glupost od ove u životu nisam čuo !
Priznajem, uspeo si da me navučeš!!! Malo funjarski, ali si uspeo.

Upotrebio si izraz OSEĆAJ SIGURNOSTI, što nije senzorski doživljaj, već psihološki, ja se primio i
odgovorio ti koristeći pogrešnu terminologiju.
Sva bića na ovoj planeti imaju neke senzore tj osetila kojima OSEĆAJU:
svetlost, temperaturu, zvuk, mirise, feromone, gravitaciju, magnetno polje, glad, žeđ, bol itd....
Ooooo, objasni meni glupome gde se pčeli nalaze senzori za sigurnost, hahahahaha.
Pčele su svesne svojih zaliha u svakom trenutku pa se tako i osećaju ili sigurne ili ne.
Na osećaje sva bića reaguju instinktima.
Ako ti je ono moje bila najveća glupost, evo si sada izrekao još veće

У психологији, свест је у најопштијем значењу свеукупност властитих психичких доживљаја (осети, опажаји, сећања, мишљење, представе, асоцијације, осећања, потребе и сл.) које смо у стању непосредно да опазимо интроспекцијом и релативно јасно опишемо или на други начин изразимо
i
Urođeno ponašanje ili instinkt (iz ((lat.)) = impuls, inspiracija, nagon) svojstven je nagon živog organizma prema određenom ponašanju. Utječe na raspoloženje i na aktivnosti za postizanje cilja. Urođena ponašanja su doslovno prirođeni, naslijeđeni obrasci koje postoje bez potrebe učenja. Instinkt je složen i kompleksan lanac bezuslovnih refleksa.
Važni su u osiguravanju kritičnih potreba organizma primjerice u reprodukciji, dobivanju hrane, obrane od opasnosti, komunikacije itd.
Dakle, pčele na spoljne nadražaje ( osećaje ) reaguju refleksima, a ne instinktima.
Ne želim ovo da objašnjavam bilo kome niti da ulazim u raspravu sa bilo kim.
Ovo je moj zadnji post u ovoj temi zdrrravooo....
Mudra odluka.
Zoki, nažalost, pčele nemaju nervni sistem koji bi im podario iole inteligencije. Ja sam to banalno nazvao "glupave i tupave" ( što bi trebao da bude izraz za nekog ko treba da ima pameti, a nema je - recimo ja ). Sve što rade i grade, preradjuju i prave posledica je urodjenog, instinktivnog ponašanja, a ne bilo kakvih odluka, nakon misaonog procesa. Tu je lep primer sakupljačice polena, koja će se na satu ponašati kao da je ostavila polen, iako smo joj ga oduzeli još pri ulasku u košnicu.