Autor Tema: GUBITAK PĆELA  (Pročitano 3452 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zoran Vilotić

• Član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: BB
GUBITAK PĆELA
« poslato: Decembar 18, 2016, 20:31:59 »
Poštovani,
Danas sam išao na pćelinjak i jos jedno razočaranje. Naime kada sam slušao unutar košnice sa crevom pčele nije se čulo ništa. Odmah sam znao da je tragično. Otvorio sam košnicu i video mrtve pčele na dnu košnice. Meda ima u ramovima ali su uginule. Nema tragova truleži ili slično . Pojedine pćelice su uginule u samim celijama saća. Ovo društvo je zazimilo sa samo 4 ulice pčela. Da li je moguće da je zbog toga uginulo? Dan mi je upropašten

Van mreže dusan lazic

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: vojka
Odg: GUBITAK PĆELA
« Odgovor #1 poslato: Decembar 18, 2016, 21:17:47 »
Zorane, ništa nije upropašteno...ako i ovo okreneš u svoju korist. Sagledaj celu situaciju, pogledaj gde si pogrešio (pčele nikad ne greše). Imaćeš dobro iskustvo.
        Teško je (odavde) reći nešto što bi tebi pomoglo da zaključiš šta je razlog uginuća. Ovaj detalj koji si naveo da su pojedine pčele i sada u"samim ćelijama saća"ukazuje da su uginule od gladi. Meda, kažeš, ima ali im je verovatno daleko van domašaja. Pogledaj, verovatno ima i legla - to je samo pomoglo - nisu htele da napuste leglo. Otkud leglo(?)- u principu, nebi trebalo da ga ima...I tako se priča širi.
        Kažem, razmisli o svemu, porazgovaraj sa nekim iskusnijim, pouzdanim kolegom. Izvuci nauk, a na proleće, daće Bog, biće rojeva!
Osmeh na lice i samo napred. :D
Pozdrav.

Van mreže Zoran Vilotić

• Član foruma
« Odgovor #2 poslato: Decembar 18, 2016, 21:55:41 »
Dušane,
Hvala na podršci. ti si jedan od retkih koji priča "narodskim jezikom"! Većina ovde iskusnih pčelara ili nema vremena ili misli da mi početnici znamo mnogo pa i razumemo njihove komentare au stvari mislim da se takmiče sa kolegama ko više zna . No nema veze ja neću odustati i drago mi je da mi se neko iskren i a iskusan javio. I ko razume nas početnike.
Možda nisam dobro objasnio : Nema legla. Pčele koje su tu već živele su verovatno ulazile u ćelije i uzimale hranu i tu verovatno i ostale mrtve. na žici podnjače ima šaka pćela što mogu i da vam sutra slikam. One nisu trule i ne primecujem nešto posebno na njima osim da su mrtve. na moju zalost. Jer ih ja dozivljavam kao ljudsko bice a ne kao zivotinju. Meda ima i to mogu da vam slikam . Drustvo je kada sam ga tretirao oksalnom imalo  ulice pčela.
Hvala Vam na javljanju.

Van mreže Драган Нешковић

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #3 poslato: Decembar 18, 2016, 22:06:28 »
Прво бих замолио све колеге да прво провере, да ли на форуму већ постоји тема која одговара њиховом питању.
Ако свако од нас буде отварао тему за свако своје питање, форум ће ускоро постати апсолутно нечитљив и некористан.
Ко ће се у свему томе снаћи?

Колега Зоране,
Са којим кошницама пчелариш, коју техологију рада си примењивао током године, са којим средством си третирао своје пчеле против варое, колико пута, да ли си радио контролни третман, када и којим средством, на који начин си припремио своје пчеле за зиму, где ти се налази пчелињак, да ли пчелариш стационарно или селиш своје пчеле ...
Одговором на ова питања, углавном ћеш доћи и до одговора шта се десило са тим пчелама.

Отвори своју тему о твом пчелињаку, и ту прикажи свој пчелињак и начин на који радиш, ту постављај своја питања. На тај начин ћеш увек имати на једном месту све оно што је битно за твоје пчеле, и то ће ти много помоћи у даљем раду. На овом линку то можеш урадити: http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?board=60.0
Четири улице пчела у септембру, је врло мало пчела, ако то значи да је "зазимило", као такво. Четири улице пчела у ово доба године, може проћи зиму ако се о њему поведе рачуна. Много зависи и од типа саме кошнице.

У сваком случају главу горе! Нека ти то буде највећи проблем који имаш у животу. Грешке су саставни део учења.

Поздрав и свако добро  :) 8)

Van mreže Zoran Vilotić

• Član foruma
« Odgovor #4 poslato: Decembar 18, 2016, 22:08:28 »
Hvala na savetu

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #5 poslato: Decembar 18, 2016, 22:11:14 »

За озбиљнији коментар је потребно више података. Пре свега о којој кошници се ради , на колико наставака се тренутно налази , када је рађена оксална и у којој количини ( ово стога што се ових дана препоручује рад другачији од уобичајеног ) , у ком делу кошнице се налазе мртве пчеле завучене у саће ? ? ?
                    Колеге за сада не коментаришу јер то не би био прави коментар већ више нагађање без ових података које сам напред навео.
                    Иначе жао ми је што је до губитака дошло али то је саставни део пчеларења. Није за утеху али страдања има свуда и то у приличном броју иако су временски услови за зимовање ове године знатно бољи од рецимо прошле. Но , нема назад , главу горе , ако се из овога што се сада десило извуче поука и грешке убудуће не понављају све ће се то исправити на пролеће. Поздрав.