Ostale teme na forumu > Predstavite vaš pčelinjak

Пчелињак Пешић

<< < (10/10)

Nebojša Pešić:
    Јуче сам обишао пчелиње заједнице у Делиблатској пешчари, које сам почетком маја месеца одселио на багрем. Као што сви знамо меда за врцање није било (само 4 дана без кише). У међувремену одустао сам од сељења на багремац, због блатњавих путева, учестале кише и потенцијалних крађа кошница на том терену.
     Иако сам понео нешто сирупа за прихрану, није било потребе да га користим, јер у медиштима има солидног уноса нектара светлије боје. Мислим да је од цвета дивљег јоргована кога у пешчари има у изобиљу. За који дан процветаће и свиленица.
      По доласку на пчелињак око 14 сати, приметио сам један рој на грани глога. Уз помоћ канте од фарбе Јупола сместио сам рој у један еко воја наставак (и касније га понео на стационар).
 Прегледао сам већину заједница. Код неколико у наставку изнад матичне решетке приметио сам по пар рамова отвореног легла. Закључио сам да сам малтене ненамерно одрадио Пелет, матица се извела и пронела. Тамо где сам то радио намерно ове године ми није успео Пелетов систем умножавања. У пар изројених заједница, рој је однео залихе меда само из плодишта.
      Могло је и требало је бити доста боље од овога. Због других обавеза, одсељене заједнице сам обилазио једном недељно што је недовољно за праћење стања и правовремено реаговање.

Rakovac Goran:У потпуности те разумем. И сам обилазим пчелињак само викендом и та два дана се увек претворе у тежак арбајт. Решење је у строгом вођењу евиденције и добром планирању шта тачно да се ради. Мађутим , увек искрсне и по нешто неочекивано те се мора бити приправан и одмах интервенисати.
Ево примера.
Јуче сам прегледао једну заједницу која се спремила за ројење. На једном раму угледах матичњак из кога баш у том тренутку излази матица. Одмах сам је разројио. На старом месту оставио тај рам и још два са храном а остатак друштва пребацио на ново место на пчелињаку. До вечери се брада која је изјутра била на полетаљци потпуно повукла. Излетнице су се вратиле на старо место код нове младе матице и напуниле наставак.
Поздрав Небојша и не секирај се. После кише мора и сунце једном да огреје.

Nebojša Pešić:
     Горане биће добро даће Бог. Пчелињак се у сваком случају полако увећава.
Следеће године ћу бити пензионисан (бенефицирани стаж), те ћу имати више времена за рад на пчелињаку и уживати у томе.
     Поздрав.

Rakovac Goran:

--- Citat: Nebojša Pešić  Jun 03, 2019, 11:45:47 ---     Горане биће добро даће Бог. Пчелињак се у сваком случају полако увећава.
Следеће године ћу бити пензионисан (бенефицирани стаж), те ћу имати више времена за рад на пчелињаку и уживати у томе.
     Поздрав.

--- Kraj citata ---


              Сад си ми баш стао на муку. Завидим ти на овим речима. И ја чекам ту пензију као озебли сунце али је још далеко. Начекаћу се а ти у међувремену уживај. Баш тако и треба заслужио си.


П . С .


Не замери на малој шали али је баш тако како сам и написао.

Nebojša Pešić:
   Знам да се шалиш. Тако сам и ја пре неколико година завидео мојим колегама који су отишли у пензију млађи него што ја сада имам година.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju