Ostale teme na forumu > Predstavite vaš pčelinjak

Пчелињак Пешић

<< < (13/13)

Vojo Brstina:
Штета... Једно искуство које ће свакако помоћи за будућа времена. Надоканадиће оне све то на пролеће. Важно је да су здраве и да имају доста хране.

Поздрав драгим пријатељима.. 

Zoran Vučković:Pozdrav Nebojša,

kakvo je sada stanje na pčelinjaku?
Kada uplovljavate u penzionerske vode?

drugarski pozdrav

Nebojša Pešić:
   Мислио сам да је са џанариком завршено за време прошлих снежних дана, али није. Овог викенда пчеле су је још увек посећивале, као и маслачак, а нарочито цветове мртве коприве. За време оних хладних дана, вероватно због повећаног легла пчеле су биле изузетно жедне. У једној појилици сам нашао пуно подављених пчела иако сам ставио стиропор(вероватно је разлог ледена вода).
    Из наведеног разлога сам друштвима сипао ређи сируп, јер се поново очекује захлађење.
     Кошнице нисам отварао, јер мислим да није било потребе. Вредно су радиле у суботу и недељу пре подне. Трњина се још није отворила.
     Ако буде лепо време следеће суботе и недеље погледаћу најјача друштва и ако су услови испуњени спустићу неки рам са храном испод и додаћу празан извучен рам за залегање. Најјача су она друштва у кошницама које је ветар преврнуо пре неколико недеља.😉
       Иначе пензија ми је одложена до средине или краја ове године. Томе сада доприноси и ова ванредна ситуација. У сваком случају ко зна зашто је то добро.
       Поздрав за све и чувајте здравље.
   

Nebojša Pešić:
   Данас сам почео постављање матичних решетки. Радио сам од 12 до 15 и 30 и завршио свега 8 заједница и разбуцао још 4.
Врло напоран посао, а ситуација такође није идеална. Свега 4 до 5 рамова затвореног легла и још 4, 5 рама шарено и отвореног легло. Чак сам и додавао затворено легло из слабијих.
      Прошле године сам их већином спремао на 2 медишна наставка изнад решетке.
Уз то пчеле су после 14 сати просто побеснеле, убадале итд.
      Мислим се да код преосталих заједница одложим постављање решетке за 5, 6 дана, да се легло са ларвама затвори, јер су сада на лаганој репициној паши, а ионако ће багрем за 2 недеље
      Најрадије бих некоме платио да ми уради демарирање 😭😭😭

Vojo Brstina:
Нешко пријатељу ни ја још нисам кренуо са постављањем решетки.
Немо да журиш ако заједнице још нису стигле на више од 8-9 рамова легла. Боље је да се у наредним данима прошире на још 2-3-4 рама па онда. И код мене су мало биле љуте. Има нешто уноса од репице па не дају да их ми чачкамо. Ипак може да се ради али сваки минут треба додати по дим два. Мора помоћник да буде присутан па како полете одмах мало дима и треба их држати под контролом јер ако се узнемире онда се без убода не пролази. Ипак боцкање је саставни део пчеларења, колико их пригњечимо на сваке тру четири пригњече дође по једна боцка. Хвала им за благе дозе лековитог отрова.

Немој да посустајеш, и мене чека много кошница за ограничавање а не знам какво нас време очекује.

Поздрав...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju