Autor Tema: mrtve pčele ispred košnice  (Pročitano 9558 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: mrtve pčele ispred košnice
« Odgovor #15 poslato: Februar 07, 2017, 00:36:44 »
              Sada je problem daleko jasniji. Prilikom pregleda košnica u subotu 04.01. u košnici iz koje su izletale pčele tokom hladnog vremena, pojava nozeme,  i to velika. U drugom nastavku sa medom, na satonošama bilo je nešto tragova pčelinjeg izmeta, ponešto i na poklopljenom medu. U prvom nastavku, mnogo tragova, odnosno čitava površina koju je zahvatalo klube. U košnici je ostalo malo pčela. Poprskao sam ih Nozevojem i skinuo naslage sa satonoša.
              Kakav tretman i mere da preduzmem i ima li ovom pčelinjem društvu spasa? Evo i fotografija.

Драгане пријатељу,
мислим да је овде проблем са храном и да су пчеле зазимљене са неквалитетном храном у којој има медљике.. Ето то је моја претпоставка  а ти нам неведи гду су ти пчеле биле током августа и септембра и да ли је било неког уноса у том периоду као и да ли си био негде поред неке реке? Чини ми се да се црвени мед у приказаном раму на слици и претпостављам да је у питању медљиковац од врбе.
Можда и нисам у праву?

Поздрав драгим пријатељима..
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Dragan Jovanovic 75

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Banja koviljaca
« Odgovor #16 poslato: Februar 07, 2017, 20:17:53 »
            Pozdrav, košnice jesu na 2 km od Drine i moguće je da je u prvom nastavku bilo medljike. U drugom nastavku, iz koje je ram na slici, med je od šećernog sirupa. Crveni tragovi pri dnu rama su od pčelinjeg izmeta. Inače ram je iz sredine i očigledno nisu ni uzimale med iz gornjeg nastavka. Da napomenem, da su u dve košnice pčele prešle u gornji nastavak.
             Zanima me kakve mere da preduzmem  kada otopli, i ima li opasnosti za ostale košnice?

Van mreže Tomislav Androš

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Hrvatska - Slatina/Sopje
« Odgovor #17 poslato: April 21, 2017, 18:06:41 »
Bok Dragec? Kako se razvila situacija?
This time next year we will be millionaires!!!!!! 
Delboy Trotter   Moje predstavljanje

• Napredni član foruma
« Odgovor #18 poslato: April 21, 2017, 23:28:23 »
                     Tomislave,  odradio sam 3-4 tretmana nozevojom. Izbacio prljave ramove I dezinfikovao košnicu. Nisam zadovoljan prolećnim razvojem, ni sa tom, ni sa ostalim košnicama. U jednoj sam imao maticu trutušu, koju sam zamenio sa novom. Ostale četiri su sa četiri do pet ramova legla. Ubacivao sam im ramove sa radiličkim saćem, ali matice nisu zalegale već su ih pčele punile medom, kojeg ima dosta I od prošle godine. Možda su I predosećale ovo zahladjenje. U mom kraju za noćas predvidjaju -3 stepena.  Pozdrav!

• Stari član foruma
« Odgovor #19 poslato: April 22, 2017, 10:35:59 »
Cuj, da je bajno, nije. No bitno da je pcela izasla iz zime. Imat ces s cim nastavit.
Usle su bolesne u zimu, te je to razlog losijeg rezvoja sad u proljece.
Bolesti, virusi, bakterije su sve jaci neprijatelji pcela. Zasto, pa pelud koja ih okruzuje je sve otrovanija a vrlo bitna za pcelin imuni sustav s kojim se bore protiv bolesti. Tek ove godine sam to dozivio sto znaci imati pcelu na cistom peludu. Za borbu protiv trovanja - samo udri Nozevojom, ali pripaziti na grabez u bespasnom periodu.
Pcelari bok!

• Napredni član foruma
« Odgovor #20 poslato: April 22, 2017, 20:50:30 »
       Pozdrav i za tebe Tomislave i medno!!!

Van mreže Sasa Blagojevic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bratujevac
« Odgovor #21 poslato: April 22, 2017, 23:21:02 »
Koristio sam nozevoj u sirup ove godine, 2posto. Posto je bilo hladno odem ranije da im sipam oko 5 sati, nema pcela nijedna napolju kada sam sipao kao da je neko rekao kreni, pcele pocele da izlecu i krenule na pasu. Tako da sad sipam samo kasno uvece

• Stari član foruma
« Odgovor #22 poslato: April 23, 2017, 00:11:26 »
Da o tome se radi kad kazem da se pazi na grabez. Nije problem kad se ima dve kosnice al kad je veci pcelinjak, usudio bi se rec vise od 10 kosnica i hrani se po danu jos bespasnom periodu evo problema.
Kod mene sad po danu i mogu dat sirup jer kad ih sirup izvuce van ima nesto pase koju posjecuju no u drugoj polovici godini kad ih tako izmamimo van a nema pase vani one osjete prenos hrane u susjednim kosnicama i to ih privuce kao pasa i normalno tu pocinje grabez.  ima tu jos nacina da se izazove grabez, stoga oprez..
Ove stvari su stoput napisane ali nema veze, svake godine imamo pcelare koji pocinju i neda im se citat sumu nagomilanih textova.