Autor Tema: Smederevo grade od davnina...  (Pročitano 205872 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Smederevo grade od davnina...
« Odgovor #225 poslato: April 14, 2020, 01:05:54 »
Најмања је штета ако се ДБ и ЛР кошнице запале, исто је и са Фарар!
Коме год да се поколне ако се у ове набројане пчеле населе то би била још већа штета.

Људи користе, сателите, дронове, мобилне телефоне а неки би да се у фићи возамо и да поруке голубовима шаљемо... 

Пчеларство српско је у катастрофи, у тешкој пропасти, са НЕОБРАЗОВАНИМ ПЧЕЛАРИМА, са лошим руководством, са преписаним и неупотребљивим књигама, са нестручним предавачима, са неразумевањем општег стања од стране државе, са овим и оним и још неком треба та америчка и за нашу расу пчела неприхватљива пропала америчка технологија пчеларења и њихове похлепне и неприхватљиве кошнице.
Испеци драги мој пчелару ракију од својих непрсканих шљива и продај је тамо преко баре а под казан наложи њихову безвредну и пропалу технологију која би некако и могла да се користи за њихову расу пчела...
Извињавам се домаћину теме на искреној поруци...
Неки ово и неће баш потпуно разумети, ипак све је било у најбољој намери...

Наложити под казан, једино право решење, једни искрен и правилан одговор, све остало би било " дајем часну пионирску реч"...

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #226 poslato: April 14, 2020, 21:47:05 »
Како ли су ме само ту вече испровоцирали ЛР и ДБ уредници на спосовом форуму па сам овако писао...  :D :D :D

И код мене су пријатељу Зоране јабуке почеле да цветају а и вишње су се баш расцветале и пчеле су до јуче баш фино радиле. Јуче је било хладно и ветровито али су ипак по мало радиле, док данас уопште не излазе из кошница.
Сутра најављују мало боље време па се надам да ће и код тебе као и код мене пчеле кренути са започетим радом на опрашивању воћа.
Ако мислиш да ти ова моја претходна порука квари тему замолићемо уредника да је обрише... 

Поздрав драгим пријатељима
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #227 poslato: April 14, 2020, 22:40:27 »
Војо,

немој да бринеш. Све је у реду. Разумем да су то кошнице које нису за нашу пчелу. Када сам се заинтересовао за пчеле медарице претражујући интернет прво сам нелетео на овај форум. На кошницу пројектовану за пчелу која живи на овим просторима.
И нисам погрешио. Оно што је потребно да се добра прича о РВ и ЕВ кошницама прошири је књига која ће олакшати почетницима. Почетници немају тачку ослонца. Ментори су удаљени и нису увек доступни. Када би имали нешто у рукама могли би и смисленија и правовременска питања да постављају и олакшају и себи и менторима. И да знају у којим правцима иду у односу на временске прилике и прилике у развоју пчелињих друштава у својим кошницама.
Ја сам имао среће да ме је ''прихватио'' Горан Раковац који је изузетни стрпљив човек па је могао да ми објасни основе (као да сада знам много више). Објашњавао ми је он и финесе али за њих имам времена... И оно што га краси је да своје пчеларско умеће које показује у веома ограниченим временским оквирима може да пренесе на једноставан разумљив начин. Али један је Горан Раковац и хвала му на толикој помоћи и стрпљењу.
Родна Воја се шири полако али сигурно.
Пчеларство у Србији гурају произвођачи ројева, кошница и сатних основа. Сада у правцима америчких кошница а неће бавити па ће се преоријентисати на РВ. Када се чују добра искуства пчелара који пчеларе са РВ кошницом то ће ''погурати'' ствар.
На Вашем месту бих ове године посетио пчеларе који имају већи број РВ кошница и направио видео запис са тих сусрета и објавио њихова искуства на интернету. Такви пчелари се не експонирају а сигурно неће да пишу на спосовом форуму јер би их тамо довели у непријатне препирке.

Оно што је поента фотографија је да су кошнице на поклон, да их супруга преминулог пчелара није продала и неће продати.
И оно што се провлачи као тужна ''нота'' је оно што је остало од пчелара... неколико скрајнутих кошница које су препуштене зубу времена и пар килограма воска... све што остаде од пчелара...

Код мене су пчеле пре овог захлађења прешле на цвет вишње и јабуке. Вишње има неколико расцветали стабала код мене на колиби и једна већа парцела у близини. Ако је дохвате кад отопли и ако буде војске која ће донети нектар пробаћу да им украдем пар рамова... неће то бити затворени мед али ће бити довољно да се засладимо.

Шљива је већ прецветала и латице су отпале на 95% цветова. Остало је још по неколико цветова и у великој сам дилеми да ли да третирам хемијом сутра ујутру или да оставим преко викенда. Своје воће не третирам хемијом осим шљива јер имам велики напад шљивине осе. То је мушица која остави јаје на тек заметнутом плодићу шљиве и из тог јаја се излегне црв који поједе срж плодића. Најгоре је што може да поједе неколико плодића... не остане ни за пекмез... Сво остало воће не третирам па нека буде и помало црвљиво или на изглед шугаво... важно је да је здраво.
Када правимо сок од вишње процедимо сав ''органски'' вишак  ;D... важно је да је здрав.
« Poslednja izmena: April 14, 2020, 23:09:10 od strane Zoran Vučković »
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #228 poslato: April 16, 2020, 19:44:10 »
Данас су пчеле опет напале цветове вишње. Штета што немам спремна друштва било би за врцање. Али о овако је одлично, не морам да их сирупам. Лепо ће се развити до багремца. И багремац је у околини десеткован али има пар заборављених места па ће бити за пчелице ако замеди.
Данас је био прелеп дан а сутра је ће бити и леп и тужан. Велики петак је најтужнији дан у нас хришћана али и леп јер се породица окупи око фарбања јаја.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #229 poslato: April 17, 2020, 21:51:52 »
Данас смо били вредни и пчеле и ми.
Пчеле су посећивале цветове јабука и вишања а ми смо радили исто што и наши предаци... постили... и поштовали овај најтужнији дан у Хришћанству...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #230 poslato: April 22, 2020, 15:32:23 »
Данас се обележава дан планете Земље а најважније биће на њој је пчела... И гоогле је поставио пригодну занимљивост...

Данас је било ветровито па нисам прегледао кошнице али пчеле су активне. Вишња је прецветавању али је остало још мало цветова, сада цвета дуња и понеки тек сада отворени цвет из спавајућих пупољака јабуке.
Пчеле су и на јорговану који баш лепо мирише.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #231 poslato: April 25, 2020, 13:16:01 »
Jedna EV košnica složena po Rensonu:
1. nastavak 4 rama zatvorenog legla i saće
Matična rešetka
2. nastavak matica i 5.5 ramova otvorenog legla, perga...
Matična rešetka
Okvir sa otvorom
3. nastavak 2 rama zatvorenog legla i saće
4. nastavak nekoliko ramova sa medom

Očekujem u prvom nastavku pergu koju ću vaditi za kućnu upotrebu...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #232 poslato: April 27, 2020, 06:59:12 »
Konačno sam sredio vrškare kako sam želeo. Ako Bog da da ih uselim ove godine...

Van mreže dusan lazic

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #233 poslato: April 27, 2020, 08:56:19 »
Zorane, planiraš li da im obezbediš neki krov nad glavom ili bar neki "ogrtač"?

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #234 poslato: April 27, 2020, 15:18:15 »
Искрено, Душане, нисам о томе размишљао. Завршни слој је подлога коју сам напрскао неколико пута па се "ухватио" леп "стакласти" слој. Мислим да ће добро штитити од кише. Нисам могао да их направим користећи само природне материјале али су већином природне. Прошле године су такође биле напољу и приметан је био атмосферски утицај. То сам некако решио, додатно их обложио и направио постоље па би вода од кише требало да се слива низ постоље. Остаје само да их населим ако буде ројева ове године.

Али, вероватно сте у праву, требаће неки заклон. За
сада су само украс али их за украс нисам направио.

Пре неки дан сам прочитао мој први пост... прва петолетка... Негде сам превазишао планове а неки планови су ми остали "скривени" у даскама које сваки дан гледам и које ме сваки дан подсећају...
Али као што знам написати: Прави планове да ти се Бог смеје...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #235 poslato: Maj 05, 2020, 07:12:09 »
Већ сам писао да у близини кошница имам неколико дрвета багрема који је чудом преживео и преживљава ово данашње накарадно време где је једина и најважнија ствар посећи све што је живо и што прави хлад. Има наравно и у широј околини багремових стабала али на моју жалост то су усамљена стабла ни налик шумама које сам видео прошле године у околини Манастира Горњак.
Ових дана појавили су се први цветови. Има још доста цветова који се нису отворили. Овај што сам га убрао лепо мирише.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #236 poslato: Maj 05, 2020, 19:45:48 »
Данас багрем мирише... то значи да не меди... Ваљају се облаци преко насипа па ''терају'' мирис ка колиби. Вечерас роси кишица... најављују леп пљусак у току ноћи... Биће лепих дана...
Процветала дивља слачица и пчеле је посећују. Појавиле се пчеларице у близини колибе. Прелепе птице.
Коке су почеле да се ''роје'' биће родна година. Паре се кртице... не треба да риљамо градину  :D

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #237 poslato: Maj 06, 2020, 07:12:35 »
Ђурђевданска киша је злата вредна. Биће родна година.

Van mreže Nebojša Pešić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kačarevo
« Odgovor #238 poslato: Maj 06, 2020, 07:52:39 »
    Тако је Зоране. До сада је време било баш како треба, а убудуће нам треба доста сунчаних дана.
     Поздрав.

Van mreže Nebojša Pešić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kačarevo
« Odgovor #239 poslato: Maj 06, 2020, 07:54:03 »
    Тако је Зоране. До сада је време било баш како треба, а убудуће нам за добар род багремовог меда треба доста сунчаних дана.
     Поздрав.