Хвала Душане.
Не одлучујемо само ми о свему али делујемо колико имамо простора и са вештинама које имамо.
А у овој поруци поставићу Војин одговор на фејсбук тему жичења ЕВ и РВ рамова и неизграђивања рамова саћем (воском):
''...пријатељу не смеш имати саћа више него што пчеле захватају својом снагом и величином. Онда све саће изграде и чак преко доње летвице изграде саће са обе стране. Не види се доња летвица од саћа и меда осим са доње стране када се окрене рам.

Ако има пуно простора и рамова који не покривају (пчеле(прим. аут. пор.)) онда не изграде саће до краја то јест до доње летвице. Уколико имамо више саћа од потреба онда само реметимо микроклиму и умањујемо принос меда у кошницу.

Благодарим...'' Воја Брстина
Веома добар одговор и савет који је написао Воја. О овоме сам и са Душаном причао када смо се сусрели. И о белим и тамним воштаним поклопцима на ћелијама у којима је мед.
Такође ако нема жица или штапића мед се тешко врца јер се саће ломи осим ако цео рам није скроз изграђен саћем.
Зими посебно када се восак стврдне постане крт и лако се ломи. Ако се тада рамови померају саће хоће да отпадне са рама ако није изграђено и рам скроз попуњен.
Ја сам хтео само да имам саће без жице или штапића и у ЕВ рамовима али мислим да ћу стављати један штапић у средини.
Штапићи на РВ раму раде посао.