Autor Tema: Smederevo grade od davnina...  (Pročitano 205819 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
Odg: Smederevo grade od davnina...
« Odgovor #405 poslato: Februar 21, 2021, 17:04:24 »
Данас сам искористио лепо време са помало ветра да проверим кошнице и додам погаче где треба. Поставио најлон изнад погача.
Има РВ и ЕВ кошница где су цели РВ и ЕВ наставци пуни хране а клубе тек помало захвата дно рамова. Ту пчеле нису ни пипнуле погачу.
Има друштава које су потрошила две трећине погаче а има и хране на рамовима испод.
Сва друштва имају легло на једном раму са обе стране величине мање од шаке.
Доста пчела а она са много хране баш много пчела.
Оно друштво на три рама није стигло до погаче и угинуло је од глади.
Још једно друштво има једну улицу пчела без легла. Има хране. То друштво је у октобру имало матичњаке.
Моја је грешка што нисам испратио до краја. Могао сам да их спојим и можда би све би било у реду.
Ево уредно сам написао на почетку ове поруке.
http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=2374.msg61393#msg61393

Али тако је како је... идемо даље.
Биће онако како мора и треба да буде.
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #406 poslato: Februar 21, 2021, 22:26:18 »
Зоко пријатељу,
Стање на твом пчелињаку је добро.
То што у кошницама имаш по шаку легла на једном раму то није много и вероватно су ти матице кренуле са леглом пре десетак петнаест дана али то је опет почетак залегање почетком фебруара и то свакоко око 20 - 30 дана касније него код твојих комшија у ДБ или ЛР кошницама.
Такође мислим да је унос полена и нектара са астера током јесени узрочник нешто ранијег покретања легла.

Ако је код мене легло у сличним климатским условима кретало тек после друге половине фебруара онда још недељу раније, за које време претпостављам да су кренуле твоје пчеле,  је само та једна недеља коју је узроковао астер.

Све је то мала разлика и све ће то бити одлично.

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #407 poslato: Februar 21, 2021, 23:49:24 »

Хвала Војо,
радујем се оним друштвима која нису користила погачу јер нису ни стигла до ње. Нису ни имала потребу јер имају храну. А наставци тешки ко 'тучак'.
Остала ће уз мало среће догурати до лепог времена и цветања воћа.
Идемо даље...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #408 poslato: Februar 25, 2021, 10:09:31 »

АКСИОС!

Слажем се - ДОСТОЈАН !

И више него достојан...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #409 poslato: Februar 26, 2021, 22:45:59 »

Данас после подне око 16:00 пчеле веома активне и доносе полен у великим количинама. Инересантно да се у околини кошница осећа карактеристични мирис кошница. Покушавам да размножим неку лозу која ми се свиђа. Не прскам а у рану јесен роди слатке гроздове. Одсекао неколико трсова и закопао у земљу око надстрешнице, а око надстрешнице баш лепо замирисало.
Даће Бог да се лоза омлади.

Van mreže dusan lazic

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #410 poslato: Februar 26, 2021, 23:34:14 »
Zorane, ti kao da si gledao preko plota...(ili sam ja gledao kod tebe?).
I ja sam danas rezao moj "vinograd" (vinjaga od dva čokota) :) pa sam ostavio nekoliko "trsova"- nakvasio, uvio u najlon kese i ostavio u frižider. Tu će pričekati, dok ulovim neki dan, da ih zasadim kod brvnare (ti znaš... :) ).[size=78%] [/size]

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #411 poslato: Februar 27, 2021, 00:14:26 »
И ја треба да орежем моју лозу.
И ја имам неколико чокота који се не прскају а сваке године нас заслађују лепим и слатком гроздовима од августа до касне јесени.
Такође имао сам у плану да расадим резнице али, али, али, биће како Бог одлучи.
Ми снивамо а Господ Бог одлучује.
План за ову годину је поред резница лозе пресадити и две младе вишње, и неколико изданака смокава.
Ништа много а ипак тешко оствариво.
Видећемо, можда некако и испадне по плану.

Треба садити и ширити и воће и лозу колико ког човек може више, нешто мало ради нас а највише ради деце и будућих генерација.
Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #412 poslato: Februar 27, 2021, 07:53:44 »
Душане, Војо, неколико коленца - чланкова у земљу. Што више коленца у земљу већа је вероватноћа да ће се примити. И испод најнижег коленца коси рез. Изнад земље два три... Ја тако радим. Или се у рупу умота неколико кругова лозе. Тада има више још коленаца.
Али где ја, жутокљунац, да учим искусне мајсторе.

За ово мало(?) живота једном сам присуствовао када се садио виноград. Био сам клинац. И био сам главна звезда програма.
Можда сам писао о томе... а можда ћу и писати. Заборавити никада нећу...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #413 poslato: Februar 27, 2021, 10:04:04 »

Ето, како време може да утиче на развој пчела. Јуче мирно и сунчано и оне су то користиле. Од јутрос северни ветар баш јак. И то овде у ''подбрду'' где живим. Како ли тек дува поред Дунава. Питање да ли ће моћи да излазе и кад буде најтоплији део дана.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #414 poslato: Februar 28, 2021, 22:14:26 »
Данас сунчано али и прохладно јер дува са северозапада. Пчеле су излазиле у најтоплијем делу дана. Када облак заклони сунце буде непријатно.
Ипак данас сам експериментално калемио бадем. Бадем рано креће па га је тешко прекалемити као што је била моја идеја. Одавно сам спремио калем гранчице и држао у фрижидеру. Први пут сам покушао и методу са убушивањем племке директно у стабло. Као и уобичајене енглеске методе и чиповање.
Не очекујем неке резултате јер сада није време калемљења. Обично се то ради о Младенцима да се омлади. Ова је година пожурила плус што бадем рано креће. И калем гранчице су кренуле у фрижидеру.
Калемио сам стабла која су у четвртој години и почела су да плодоносе. Нисам задовољан како плод изгледа. Доста је мањи и тешко се крца. Имам два бадема која имају леп плод и од њих сам узимао племке.
Видећемо како ће то ићи с пролећа... можда ће у августу бити боље за калемљење на чип...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #415 poslato: Mart 01, 2021, 18:23:50 »
На кратко сам бацио поглед на две кошнице кроз најлон. У ЕВ где сам очекивао да ће више користити погачу оне је скоро нису пипнуле. У једној кошници којој је горњи наставак РВ а испод два ЕВ наставка однеле су скоро целу погачу.
Пратићу временске прилике па ћу крајем недеље да додам још једну. Купио дам тачан број а половину нисам ставио јер није било потребе јер је већ било довољно хране. Био сам се много уплашио јер у страху су велике очи...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #416 poslato: Mart 01, 2021, 20:05:16 »
Зоране пријатељу,
Ако буде доста уноса полена у наредним данима када најављују топло време можда је боље да им се не додају те погаче које си планирао за следећу недељу.

Ја своје заједнице не утопљавам још и увек покушавам да им успорим ширење легла у почетку марта , бојећи се евентуално неког мартовског захлађења. Што мање легла у почетку марта то ће више бити унетог полена и нектара од раних цветница. А управо то мало више унете пролећне хране ће обзбедити правилан одгој легла чак и у данима када наиђе захлађење а без неког великог трошења  зимских пчела. Мислим да свака погача у овом периода покреће и ставара нешто већу количину легла од потребне и да умањује квалитет хране у кошници.

Како год да радиш себи радиш а и најбоље је да се проба и овако и онако и свакако и да човек сам стиче искуства.

Поздрав...

Три века испред света...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #417 poslato: Mart 03, 2021, 20:20:10 »
Како год да радиш себи радиш а и најбоље је да се проба и овако и онако и свакако и да човек сам стиче искуства.

Хвала, Војо пријатељу. Разумео сам. И сам не волим погаче. Оне које су боље њима погаче и не требају.
Више ме је страх потерао да ставим погачу. А можда сам требао бити храбрији...

Данас пчеле баш активне. Излећу и улазе... мало и лете око улаза. Бацио сам поглед одозго кроз најлон. Неке не узимају погачу неке однеле половину. Чекамо први прави преглед када прође захлађење, ако га буде.
Кад баш отопли проверићу плодиште. Чврсто сам решио да што мање чачкам по кошицама.

Поред Дунава, мигавац још ћути. Ускоро ће. Ни бадем још није процветао. Тек један, једини цветић на кајсији која се зове домаћа рана која је мало заклоњена. Оне које су на отвореном још не цветају.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #418 poslato: Mart 05, 2021, 18:24:07 »
Данас до мало после поднева је било прилично сунчано али помало ветровито. Пчеле веома активне и доносе жути и светло наранџасти полен.
Рана кајсија отворила понеки цвет има их доста у белим балонима. Пчеле и солитарне пчеле их посећију. А мигавац још увек чека. Бадем такође још увек не цвета. Тек понеки цветић у воћњаку.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #419 poslato: Mart 05, 2021, 21:31:14 »
Боље да је тако Зоко.
Кајсије које су до сада усцветале имају мале могућности да преживе најављене ниске температуре.
Уз реке за прекосутра за недељу најављују од - 4 до - 6 степени а често и погреше за пар степени пс буде још хладније.
Ни тих - 6 не могу преживети.
Што се тиче пчела опет је исто боље да воће не цвета до половице марта.
Заједнице које сада имају по 4 рама легла биће или могу бити  у ројевом нагону пре багремове паше.
Поздрав.

Три века испред света...