Autor Tema: Smederevo grade od davnina...  (Pročitano 205857 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
Odg: Smederevo grade od davnina...
« Odgovor #645 poslato: Maj 02, 2023, 09:07:14 »

У Смедерево је пре неки дан пристала бела лађа (крузер) коју смо чекали ето скоро 30 година... Из Смедерева су, другом превозним средствима, отишли силни људи...

Број становника – по годинама (према попису)                        
Округ/места                    1948    1953            1961         1971       1981       1991        2002        2011        2022
Подунавски округ        153039     164975        180122   197205   220425   226089   209987   199395        176935
Смедерево                  59454     66132         77682          90650   107366   115617   109809   108209         98677
Смедеревска Паланка      50306     53039         55488     58112    60945     59822    56011     50284           42429
Велика Плана                  43188     45804         46952    48443    52114     50650    44167      40902           35766

Што би рекао онај рок критичар за време Турака смо имали данак у крви где су некрсти односили нашу десу. Сада имамо данак у мозгу. Наша паметна деца одлазе и ретко ко се враћа.
Једина разлика је што сада ми добровољно шаљемо децу у свет.

Надам се да ће ускоро свет да се ''ресетује'' па ће и деца да нам се врате...
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #646 poslato: Maj 02, 2023, 22:58:10 »
Данас сам провео леп дан на колиби. Нисам дирао пчеле али се то за њих не би могло рећи. Дувао је јак ветар и нисам хтео да отварам кошнице а и шта би радио...

Решио да мало мотикам око млађих садница. Мало сунчања, мало аеробика и теретане... пуцају неразрађена леђа...
Пар пута су ме пчеле отерале а и добио сам дозу за ову недељу и то баш у мишицу као вакцину.

Углавном велики сам посао урадио... корови, пиревина и дивљи сирак "гуше" корен садница и оне не могу да се развијају како треба.
До сада сам пуштао да се такве биљке саме боре али сам решио и да им мало помогнем.

Ових дана сам покосио око свих воћака па им ни трава не смета. У редоовима је и даље затрављено и цвета дивљи грашак који посећује по која пчелица.

Пчеле активне иако је дувао ветар. Ишле су и на воду а и негде по нектар. Видећемо следећег викенда јесу ли нешто скупиле...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #647 poslato: Maj 04, 2023, 21:28:47 »

Багрем се данас издужио и има га 6 центиметара.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #648 poslato: Maj 06, 2023, 22:36:05 »

Ево како пчелиње друштво одабира коју матицу жели а коју не жели.... ова није имала среће...

https://streamable.com/u8811e

https://drive.google.com/file/d/10lB1I5VnscLE56kFf0gp6ZCMoHur4B4X/view?usp=share_link

Иначе, данас пчеле брује на дивљем грашку, грахорици... Vicia sativa

Van mreže dusan lazic

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #649 poslato: Maj 06, 2023, 23:02:16 »
Zoki, ode ti u filmadžije!
Bravo!
Odličan film. Dragocen dokument...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #650 poslato: Maj 07, 2023, 13:46:17 »

Душане, пчеле су саме желеле да то видим... Па реко и да снимим... Јер се писало да матица уништава конкуренцију... изгледа да народ бира...

Као оно... девојке бирају... али увек погрешне типове.... :)

Багрем је почео да "пасуља"...

https://i.ibb.co/qRdD7sV/IMG-20230507-133413.jpg
Smederevo grade od davnina...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #651 poslato: Maj 10, 2023, 09:38:31 »

У самом граду пре пар дана је процветао багрем. Јуче гледам оно ''моје'' дрвеће и видим да се бели од цветова. Ипак, чини ми се да ће бити слабе вајде од багрема ове године барем у кошавском подручју. Ако се остваре прогнозе о седам дана кошаве која ће у пику имати ударе од око 100km/h у подручју Вршца онда ће и свуда где је ветровито а где нема неке природне бране багрем бити ''излупан'' од ветра. Можда би пчеле и скупи нешто по ветру понешто али ни температура неће ићи високо.
Надам се да ће се прогнозе поправити и да ветар неће ићи у екстреме и да ће свако ко има багрем у неком заклону успети да добије довољне количине нектара.

Углавном, на багрем нисам ни рачунао мада су ми друштва довољно јака, можда и прејака.

Чекамо лепо време и сунце па да пчеле наставе да скупљају ако буду имале шта...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #652 poslato: Maj 11, 2023, 08:45:04 »
Ветар и даље дува као на мотору само што није толико хладно као у бетонском свињцу... :)
Да буде горе побринуле су се и пчеларице које су летеле и ловиле око пчелињака. Њима ветар не смета јер сурфују по ваздуху да их је милина гледати.

Петљао сам нешто око два друштава јер имам једну жућкасту матицу... и ону што има љуте пчеле... па сам првој пресудио... а и другој... иначе су сва друштва у топ форми и спремна*... осим једног које сам свео на 5 рамова легла... и њему сам додао сирупа.

*Ако буде шта да се донесе у паузама налета ветра и прогнозиране кише... али та два ретко иду заједно... чекамо следећу недељу и да стане ветар.

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #653 poslato: Maj 11, 2023, 09:07:22 »

Ко чека тај и дочека .
Ова година личи на 2014. Вага задња четири дана у минусу. Пчеле поједоше саме себе.
Кад већ помињеш прогнозу онда она каже да ће осунчати од 22.маја. До тада не липчи магарче до зелене траве. Ако је за утеху прогноза често омане. Посебно кад је добра. Лоша се нажалост најчешће потврди.
Поздрав Зоки и надај се. Нада последња умире.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #654 poslato: Maj 12, 2023, 09:11:01 »

Свети Василије Острошки

Једном сам ишао - онако,
нити сам знао, нити веровао,
али си ми отворио очи,
и поклон ми обзнанио и дао.

Други сам пут ишао - бременит,
да се пожалим, изјадам, исплачем,
снагу си ми дао, вољу пробудио,
врата отворио и пут показао.

Трећи пут сам ишао - захвалан,
да се похвалим и да молим,
одмах си ме позвао к себи,
јер Твоје је чудо све око мене.

Следећи ћу пут ићи кад ме позовеш,
чекам и надам се позиву,
али и стрепим јер можда,
кривудам путевима Твојим,

Свети Василије Острошки,
Слава ти и Милост,
опрости нама грешнима,
Моли Бога за спасење наших душа.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #655 poslato: Maj 14, 2023, 20:16:11 »
Ветар и даље дува. Кад је сунчано пчеле излазе и доносе полен а неке улазе без полена. И даље их виђам на дивљем грашку.
Пилотирају око улаза у кошницу а налети ветра их бацакају на све стране. Мало се одморе на "челу" кошнице или испод на палети па онда опет полете ка улазу.
Багрем се расцветао и мирише. Има га доста на дрвећу а има га доста и на тлу где га кошава "отреса".
Од њега ће бити слаба вајда. Огромна количина пчела у медиштима и гледају ме одоздо са саћа са медом.
И ја гледам њих и надам се лепом времену.
Кад нема сунца онда слабије излазе. Слаба кишица с ветром показује да је и то могуће и још више погоршава осећај.
Надам се да неће потрошити све што су донеле. А ако и потроше онда нека барем имају за себе да не гладују.

У суботу сам победио себе и веома захтевну оријентиринг стазу такмичећи се са двадесетак година млађим момцима.
Такмичење је било првенство Србије и могу слободно да се похвалим да сам 16. у Србији.

После трке сам мало прошетао шумом и покупио скоро два џакћића гљиве буковаче па ће имати и за димљење.

Пре пар дана сам помешао биље и алкохол и дестиловану воду и спремио једну дуплу туру нозевоја.

Идемо даље, с Божјом помоћи.
« Poslednja izmena: Maj 31, 2023, 18:02:51 od strane Global Administrator 1 »

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #656 poslato: Maj 16, 2023, 08:05:55 »
Кад престане ветар да дува исувише јако пчеле излазе и по кишици да лете. Боре се са природом. Нисам завиривао унутра и неки план је да погледам данас пар кошница одозго.
Претпостављам да ће данас да буду активне иако нема сунца.
Према временским прогноозама сунчани дани су предвиђени од петка или суботе па наредних пет, шест дана. Биће то довољно да са багрема скупе шта буде имало. Тамо где има багрема. У околини пчелињака има доста цвећа јер је ово кишовито време одлично за раст разноразног коросвског биља. Моје пчеле ће имати довољно док не процвета багремац.

Али то су прогнозе, видећемо на шта ће све ово изаћи...

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #657 poslato: Maj 16, 2023, 08:14:15 »

За када процењујеш да ће кренути багремац ? Мени је остало да се крај Мораве уздам у њега иако ће мед бити офарбан ипак је одличног квалитета.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #658 poslato: Maj 16, 2023, 08:51:48 »

Ако не заборавим, сликаћу данас цветове.
Али ако буде топло и сунчано онда ће га време ''погурати''. Увек је цветао у последњој трећини маја мада је некад цветао и средином маја.
Ипак немој да потцениш багрем. Мислим да није дао своју последњу реч.

Треба одржати пчеле у ''кондицији'' још десетак дана....

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #659 poslato: Maj 16, 2023, 09:39:18 »

Ипак немој да потцениш багрем. Мислим да није дао своју последњу реч.

Треба одржати пчеле у ''кондицији'' још десетак дана....

Наравно да багрем не потцењујем. Какав год да био од њега се има нешто изврцати. У суботу је рецимо унос био 3. кгр. Али то је само у суботу. Ценим да ће издржати до 21 - 22 маја. За даље не верујем. Ако прогноза не слаже и од петка до понедељка буде сунца биће и нешто врцања. Зато и питам за багремац кога код мене има на моравском пчелињаку у изобиљу. Ако багрема већ има тако мало онда се мора сачувати да се не помеша са багремцем.

Што се пак другог дела твоје објаве да пчеле у кондицији треба држати још десетак дана тиче не делим твоје мишљење. Бојим се да без појаве ројевог нагона не могу издржати још око неколико дана. Превише су дуго затворене . Време чини своје , не раде а у плодиштима сада сигурно има минимум 5 - 6 рамова легла. То су сада темпиране бомбе и морају се хитно " олакшати ". Већ у петак им узимам минимум по два рама а додајем рамове са сатном основом и грађевњак. Једним прегледом , једним ударцем се одради више ствари. Праве се нови ројеви , спречава ројеви нагон и стварају услови за чишћење од варое. Грађевњак је права клопка за вароу. Све одједном.