Autor Tema: Smederevo grade od davnina...  (Pročitano 205811 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
Odg: Smederevo grade od davnina...
« Odgovor #840 poslato: Avgust 20, 2025, 08:51:44 »
Дође још једно Преображење Господње.

Још једно врцање. Како је година почела баш сам био маловеран да ће бити меда. Да ће бити новог меда. Било је доста пуних рамова меда од прошле године али је то отишло као подстицај за развој нових друштава. Нешто је и остало.
Нешто су пчеле и скупиле.

Ове године мед је посебно густ и ароматичан. Прелепе боје. Биће уживања.

Све је почело онако како сам и планирао... али Бог је имао свој план... Хтео сам у четвртак да почнем заливање али сам заборавио потребан алат... а таман сам развукао црева и све припремио... :) ... назад кући на пројектовање...
У петак поподне сам до мрака заливао саднице у околини колибе. И по мраку се вратио кући.
У суботу ујутру сам баш поранио и кренуо са праскозорјем... Заливао и велике саднице док сам воду у кантам колицима  гурао воду до младих садница.

Бог је видео мој труд па је и он помогао у заливању у недељу и то у више наврата. То време сам искористио да средим викендицу, препракујем пчеларску опрему, очистим, обришем и избацим ђубе.
И избацим све оно што сам чувао када би буде требало а никад ми није затребало.

У понедељак сам припремио наставке за врцање и поставио бежалице. Средио и опрао врцаљку и спремио чај као основу за сируп.

На Преображење сам окаснио у цркву на Литургију па правац на пчелињак. Кренуо са врцањем, вратио празне наставке, додао сируп пчелама и опрао врцаљку.  И све завршио у шест поподне.

Процедио сам мед у буренцету а има и још мало преко тога.

Приметио сам да има доста оса па ћу данас налијем мамке у флаше на пчелињаку.

Добар темпо протеклих дана... Важно је да се креће и окреће.

Хвала ти Боже на овим даровима... и пчелам наравно... и нама ''лоповима''....

Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #841 poslato: Avgust 23, 2025, 21:21:37 »
Прође још један дан који је прилично добро искоришћен.
Још сам у уторак кренуо да додајем сируп пчелама а данас сам наставио. Сируп сам додавао у пластичним кутијама од сира које сам купио пре пар година баш за ту сврху.
На поклопцима сам пробушио 4 рупице бургијом величине 2. Онда окренем кутију, сачекам да одређена количина сирупа исцури док се не створи потпритисак у кутији и додам пчелама у празан наставак.
Није ми се свидело, половина сирупа је однешена. Дуго сируп стоји а још увек су топли дани. Бојим се да се не поквари.
Пробао сам другу ствар, окренуо кутије додао сируп и ставио парче стиропора. Брже ће да однесу.

Основа за сируп је опет чај који сам скувао од жалфије, ртањског чаја, пелина, мајчине душице и матичњака.
У принципу је основа Војин рецепт за нозевој али додајем још неке лековите траве.
Тако правим и "мој" нозевој. Основа је Војин рецепт па додам још ово што са написао а данас сам направио још једну туру чаја али и једну туру са алкохолом.
Тако радим већ годинама.

Сузио сам лета на пар центиметара јер се плашим грабежи али и оса који има невероватно много.
Поред једне младе саднице сам открио легло оса у земљи али немам храбрости да им приђем... Нека раде свој посао...
Клопке за осе раде свој посао али не могу да постигну... има их много. Мораћу да поставим још клопки.

Мед који сам изврцао сам теглирао, испало преко 30 тегли.
Поклопчиће сам испресовао и добио мед са воском који ја користим. Има га неколико тегли.

Остаје да завршим прихрану и да сачекам лепше време како би урадио још један циклус мравље киселине.

Данас сам још исецкао гранчице врбе и ставио у једну посуду и додао воде. То је народни рецепт за прављење раствора за ожиљавање биљака.
Сутра ћу насећи гранчице лаванде и ставити у саксије како би ожилио и размножио још једну туру садница.

На интернетима сам прочитао да је за ожиљавање биљака добро да се део који се жели укоренити умочи у мед а добро се показао и цимет а и андол таблете.
Сутра ћу направити своју "шпецију" тако што ћу помешати те састојке. Видећемо како ће испасти.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #842 poslato: Avgust 25, 2025, 11:42:59 »

Јуче је био дан борбе са осама. Чак сам употребио и неки отров и прскао гнезда и ону рупу где су се осе баш ''запатиле''.
Пењао се и на таван колибе.
Проверавао како пчеле односе храну и видео да два друштва слабије односе. То су овогодишњи ројеви направљени почетком јуна. Могуће и да је због тога што њима нисам одузимао мед. Видећемо.
Додао још неколико клопки за осе.

Процедио још једну туру чаја и сада имам приличну залиху коју ћу употребити до краја сезоне као основу за сируп ако буде потребе.

Насекао лаванду и припремљене ''пелцере'' потопио у врбову воду. Јутрос на послу посадио једну туру тако што сам доњи део гранчице лаванде потопио у мед и гурнуо у земљу у саксији. Саксије сам обавио са пластичним кесама јер сам негде прочитао да се ствара влага за биљке.
Видећемо да ли ће Бог помоћи да се омлади.

Данас после подне посадићу и остале ''пелцере'' код куће.

Прогноза током недеље каже да ће бити топло време мало изнад 30 степени а у суботу киша. Далеко је киша...

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #843 poslato: Avgust 25, 2025, 12:03:16 »

Провреднио си се свака част.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #844 poslato: Avgust 27, 2025, 12:59:43 »

Урадио још једну туру резница лаванде само сада на отвореном, ту мало даље од шмрка - ручне пумпе за воду.
Видећемо како ће то ићи.

Меркам одавно, у мом воћњаку, један избојак поред јабуке колачаре и стално ми је у мислима да ће бити добар за калемљење.
А преко пута дворишта у граду је родила једна јабука, само она у целој околини... додуше и нема нешто воћа у околини јер комшије мисле да воће није добро да се сади у двориштима и да се са сади само у маркетима. Нити да се у двориштима сади било које дрво.
Како је та јабука преживела онај мраз није јасно. Осим да је ту расте одавно... Могуће да смо са ње крали јабуке, кад смо били мали.

Додуше нисмо ни морали да крадемо... ујесен су данима пролазили трактори препуни гајби јабука. Стане возач и ти узмеш колико ти треба да утолиш и страст и сласт. А оне слатке са оном зеленом нити у себи што смо мислили да је медна жила... шта знају деца... Киселе нисмо ни узимали....

Имало је још пар дворишта где су биле лепе јабуке и пар мањих засада где су нам људи давали да подкупљујемо јер је прва класа ишла у продају.

А кад Годомин обустави бербу само се прошири глас да је јабукар отворен. Онда су сви ишли да беру или скупљају за зимницу... Сад ту где је био јабукар су никле куће.... цело насеље...

А ни то нисмо морали.... сачекамо манифестацију ''Смедеревска јесен'', јабука и грожђа као у сликовницама, па купимо колико треба...

Елем, ако у суботу или недељу буде лепо време и ако се сетим да ''украдем'' пар ластара са тог дрвета, ето среће...

Јуче сам мало погледавао око кошница и приметно је мање оса. Додуше и било је предвече али мислим да сам их опасно ''пресекао''.

Полако се припремам да косим воћњак. Мислим да ћу полако да кренем са међама а ударни период биће друга половина септембра. Ове године га нисам косио јер сам хтео да избегнем недостатак полена у случају великих врућина. Косио сам само око садница. Мислим да ћу и даље тако да практикујем. Уз наравно (до)сејавање детелине кад земља дозволи да се обради.

Опет планови... а лепо сам рекао да нећу...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #845 poslato: Avgust 30, 2025, 17:21:33 »
Јуче поподне сам додао још мало сирупа у друштва.
Приметно је мање оса али их још увек има.

Данас сам искористио прилику па сам скокнуо до града и у пчеларским радњама купио бочице за прополис.
Купио и од 20мml и од 10ml.
Стојао ми је у једној тегли преко годину дана већ направљени прополис и данас сам га процедио и ставио у бочице.
У теглу са остатком прополиса поново налијем алкохол и онда тај слабији раствор користим за разноразне ствари.
Такође ћу тај чврсти остатак да чувам за неке мелеме које планирам да правим.

Нашао сам још око 200 грама сировог прополиса које сам скинуо са мрежица у дубоком замрзавању па сам га истругао на старом рендету које ми само за то служи.
И спремио у теглу са алкохолом. Остало је да теглу мућкам следећих два месеца да добијем прополис.

Скоро сав предвиђен мед за продају је резервисан.
Остао ми је задатак да себе спречим да продам оно што сам предвидео за кућну употребу :) .

Већ дуже време размишљам да направим своје сатне основе. Годинама скупљам восак највише од поклопчића али и од саћа које се распадне при врцању.
Скупио сам до сада око 2 килограма воска.
Имам у плану како ћу то да направим. Наравно правићу "табле" воска без почетака ћелија.
Чекаћу још мало хладније време па крећем са послом.

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #846 poslato: Avgust 30, 2025, 23:55:25 »
"U teglu sa ostatkom propolisa ponovo nalijem alkohol..."

Zoki, koji alkohol naliješ? Koji procenat?
Moje mišljenje - prvo treba rastvoriti u 96 procentni alkohol, a posle doliti 70%.
Jer je onaj 96% dovoljno jak rastvarač, a previše jak za ljudsku upotrebu...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #847 poslato: Septembar 01, 2025, 08:31:19 »

Душане, увек ми је драго да питате а да се на основу Ваших питања преиспитујем о важним темама у пчеларству.

Што се тиче растварања сировог прополиса користим алкохол од 70%. Радим по ''рецепту'' који ми је један колега написао у приватним порукама. Написао ми је цео процес справљања прополиса.
Он користи 70% алкохол који меша са самлевеним прополисом. Тако да и ја користим алкохол те јачине.

Van mreže slavoljub_simic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Vrnjačka Banja
« Odgovor #848 poslato: Septembar 02, 2025, 08:31:32 »
Ja koristim 96 posto jer mnogo bolje i brže rastvara. ali stavljam mnogo više propolisa bukvalno da bude zasićen rastvor, pa ga kasnije razblažim destilisanom vodom, i ostavim jedno vreme otvorenu teglu da još malo ispari alkohol. pozdrav.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #849 poslato: Septembar 02, 2025, 08:55:44 »

Хвала Славољубе на томе што делиш своје искуство са нама.

Прочитао сам и ја и пре него што сам уопште и кренуо у тај посао и било је писано да се користи алкохол јачине 96%.
Ипак одлучио сам се да послушам искуство овог колеге који ми је написао цео процес у приватним порукама.

Van mreže slavoljub_simic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Vrnjačka Banja
« Odgovor #850 poslato: Septembar 02, 2025, 09:12:19 »
alkohol 70 posto mnogo sporije rastvara a96 mnogo brže i nemora da se ništa sitni propolis. pozdrav.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #851 poslato: Septembar 03, 2025, 11:13:49 »

...хљеб наш насушни дажд нам днес...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #852 poslato: Septembar 03, 2025, 22:13:01 »
Лепо га је видети а камо ли јести. ❤️
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #853 poslato: Septembar 03, 2025, 23:13:33 »
Toliko je lep...
"Žao ti jesti..." reče jedan moj prijatelj, a baš je bilo reči o nekadašnjem hlebu. :)

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #854 poslato: Septembar 24, 2025, 10:11:12 »

Вратих се одмора... супруга и ја смо ухватили пар дана и отишли на Тасос... и таман сам мислио да сам се спасио оса из околине пчелињака кад оно видим где им је центар... ово прелепо острво препуно оса... наравно и пчела и кошница....
Купих и мед од бора али на западној страни острва коју сам баш обишао борова има мало... можда их има на источној страни, ко зна, нисам ишао.
Али цена од 10 ојра ми не улива поверење... додуше ја сам увек неповерљив...

Јањетина и јаретина код Брке у селу Теологос је незаобилазна станица.

А онда смо окајавали грехе и замолили жеље у манастиру Светог Архангела Михаила где се чува део клина из десне Христове руке... велика светиња...

Углавном лепи дани увек започињани старом соколовом...