Autor Tema: Smederevo grade od davnina...  (Pročitano 205772 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
Odg: Smederevo grade od davnina...
« Odgovor #870 poslato: Maj 04, 2026, 08:10:26 »

Поздрав Горане, хвала ти што си свратио на ову тему.
Надам се да ћеш се после опоравка вратити пчеларству још јачи и полетнији. Испред тебе су године слатких пчеларских ''мука'' и тешког али и слатког рада.

Ова година ће бити добра. Надам се да ћу успети да направим пар ројева да још повећам број друштава.

Такође мислим и да поново скупљам прополис на мрежицама.
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #871 poslato: Maj 08, 2026, 20:21:35 »
Процветао мој багрем али мирише... Уједно цвета и шипак и свиб...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #872 poslato: Maj 11, 2026, 08:53:05 »

Јуче пчеле брује и чује се леп звук за нас пчеларе почетнике. Има уноса иако багрем још увек мирише. Мирише слабије него претходних дана. Видим да га пчеле посећују.

Хвала ти Боже на даровима....

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #873 poslato: Maj 16, 2026, 12:53:31 »

После прве олује цвет багрема пожутео и усахнуо... Али има и добрих цветова.
Киша повремено пада и често али нема барица и блата...
Направио ројеве са матичњацима али ћу можда и купити неке матичњаке.

Добро је....

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #874 poslato: Maj 16, 2026, 12:54:04 »
Налетех на интернетима на ову лепу песму....

Милан Ракић – СТАРОСТ

У вечерњој магли пред нама се пружа
Пусто црно поље, и убого село;
Непомично на њивама жито зрело;
Зраком струји мирис дивљих белих ружа…

Ћути мрка шума борова у тами,
И природа цела ћути. Ноћ се хвата.
Нечујно пролећу задоцнела јата.
А ми, као двоје сирочади, сами,

У свежој тишини природе и ноћи
Осећамо јасно, са тугом и стравом,
Да у нашој души нема више моћи,
Да устрепти силно пред лепотом правом.

То долазе, драга, све ближе и ближе
Нечекани дани немоћи и беде,
Све се чежње гасе и све страсти бледе,
И ко неман старост пре времена стиже.

– Да, драга, старост пре времена стиже,
С поворком црном недуга у мана,
Не осећамо ни сласти ни гриже,
Ни свежи полет из младићких дана.

Сва нам је старо, све позната тема,
Нестала љубав спрам нових открића,
У души нашој више места нема
За нов утисак од ствари и бића.

И сва природа и њезина блага,
И све вештине што човеку годе,
Кроз душу нашу пролазе, без трага,
Ко тамне сенке преко мутне воде.

И тако редом, тако сваког часа,
Ми млади старци најновијег доба,
Падамо, рано изнурена раса
И умрећемо сасвим, јоше пре гроба…

Ја знам да мени Господ неће дати
Старост дубоку, нит поред мене
Свечано проћи и људи и жене,
Златне ми свадбе сталожени свати.

Живот ће проћи ко тренутне пене,
Маћија некад а некада мати,
Напречац ће, у напону, да свене,
И шта је старост никад нећу знати.

А ја бих хтео да у старе дане
Поновим чедност младићку, и ране
Негдашње чежње при месецу бледу;

Да милујем, као некад, уз исте
Покрете чедне и нагоне чисте,
Старачком руком косу твоју седу…

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #875 poslato: Maj 16, 2026, 13:01:38 »

Ево још једне у овом стилу...

Војислав Илић – У ПОЗНУ ЈЕСЕН

Чуј како јауче ветар кроз пусте пољане наше,
И густе слојеве магле у влажни ваља дô...
Са криком узлеће гавран и крŷжи над мојом главом,
Мутно је небо сво.

Фркће окисô коњиц и журно у село граби,
И већ пред собом видим убог и стари дом:
На прагу старица стоји и мокру живину ваби,
И с репом косматим својим огроман зељов с њом

А ветар суморно звижди кроз црна и пуста поља,
И густе слојеве магле у влажни ваља дô...
Са криком узлеће гавран и кружи над мојом главом,
Мутно је небо сво.

Van mreže dusan lazic

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #876 poslato: Maj 16, 2026, 14:27:28 »
Ih, Zoki...Gde ti ode...?
I to sad u mesecu maju, najlepšem, najplodnijem...
I to sad u "najboljim" godinama...

Svako dobro!

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #877 poslato: Maj 18, 2026, 09:02:23 »

Душане... слутило је то на нешто.... :) ... или што ми се ''казало'' или што сам ''призвао''....
Јуче поподне сам додао матичњаке по том ''јесењем'' мају. Хладано, дувао је ветар, ромињала кишица.
И овако у најбољим годинама сам ''пореметио'' кичму јер сам подизао наставке... неки су додуше били скоро пуни а негде сам и лоше ''балансирао'' осу тела... Плус имам један мостић преко каналића за одводњавање који је мало накривљен и састављен од неких метално-пластичних плоча, тако да сам и ту мало ''склизнуо'' и још погоршао ствар.

Багрем је скроз пожутео и спарушио се мада има и здравих цветова. Ускоро ће багремац али је потребно топло време.

Има много легла и пчела. А све ће то причекати да се мало опоравим и да вратим ''старе'' коске у нормалу...

Превелики сам товар натоварио на свој ''нејака'' плећа. Зато је и страдала кичма.

Хвала ти Боже што ми ''товариш'' само оно што могу да по(д)несем.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #878 poslato: Maj 19, 2026, 16:26:48 »

Данас кратко био код кошница. Не дирам ништа јер данас треба да изађу матице из матичњака.
Само сам брао трешње које су пчеле чувале. Наравно, имао сам пчеларски шешир али ме нису дирале јер су биле заузете својим послом. Пчелињак хучи и бучи и мирише...
Леп дан са мало ветра али сунце доноси нови живот
Хвала ти Боже...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #879 poslato: Maj 27, 2026, 09:50:41 »

Још увек има трешања, разних сорти. Беремо и једемо... А тек сазревају на неким дрветима...

Прегледао ројеве негде сам нашао младе матице. Лепе. Још увек нису пронеле.

У недељу сам урадио пелет на једној кошници. Било је много пчела и унутра и испред кошнице. Висе по рамовима. Десетак затворених и отворених матичњака.
Подигнем сво легло на највиши наставак а испод додам празан ЕВ наставак са сатним основама које сам сам правио.
Оставим два матичњака у једном матица само што није изашла. 
Матицу оставим у РВ наставку на сатним основама. 

Данас гледам нема пчела испред... Али раде.

Матичњаке које сам понео сам отворио и узео матичну млеч па је Госпођа направила маску за лице.

Багремац је процветао и пчеле га посећују. Ипак је преко дана велика температура.

Чекам да још мало сазри мед па ћу ове године врцати у јуну. Већ се јављају купци и почињу да буду нестрпљиви.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #880 poslato: Jun 09, 2026, 08:57:19 »

Јуче сам врцао мед.
За разлику од прошлих година када сам врцао само на Преобрежење Господње, ове године сам решио да врцам у јуну. Нестало је меда и у кући га има у траговима. А и купци се јављају.

Углавном, тежак, мукотрпан рад... целодневан.
Бежалице које сам поставио а које сам сам правио су пчеле мало оштетиле и изгрицкале мрежицу па су слабије и изашле из медишта. Чини ми се да је имало довољно места да се враћају назад у медиште.
Тако да сам имао додатни посао да истресем пчеле са рамова за врцање. Није ту било много пчела али је било посла. Такође један цео РВ наставак сам мора цео да истресем од пчела јер нисам имао бежалицу за ту кошницу.

А сада лепши део... Много волим када мед ''шушти'' када излази из ћелија саћа и лепи се за зид центрифуге.

Мед ове године има светло браон боју иако сам у неким тренуцима видео да на рамовима има чист багремом мед. Има ту и багремца који је обојим мед. Има и воћарца и још од свих пролећних цветова.

Мед је доса густ али, наравно, није као онај у Августу.

Одокативно има га више од 50 литара, напунио оно моје буренце и још једну посуду од 35 литара. Нисам имао снаге да га додатно мерим на ваги.

Следи куповина тегли и поклопаца и налепнице и теглирање. Чекам пар дана да се мед слегне и онда тај ''гушћи'' падне на дно па то иде купцима а онај одозго трошимо ми у кући.

Живот је леп. Хвала пчелицама што су донеле и хвала ти Боже на даровима....

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #881 poslato: Jun 09, 2026, 11:30:25 »

Поздрав стари друже.
Видим да се не предајеш. Само напред.
И ја сам мало врцао ових дана. Задовољан сам. Моје пчеле сам напаковао да будем мирран  до сунцокрета. Тренутно сређујем пчелињак пријатеља у Малом Рујишту код Гроцке. Проширио сам му пчелињак од 4 комада на 20 колико сада има.
Сутра у 8 сати идем на ремонт па Боже здравља кад изађем једно месрц дана бићу слободан да те позовем на испомоћ који дан.
Биди ми поздрављен о до скорог виђења.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #882 poslato: Jun 09, 2026, 20:56:32 »

Горане, пријатељу, желим ти све најбоље и да те лепо среде да можемо да радимо и ми пчелице...
За помоћ ми дамо јави кад буде требало...

Ево, нисам издржао па сам измерио на ваги...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #883 poslato: Jul 20, 2026, 09:19:19 »
Ево мало описа шта се дешавало ових претходних дана.
Циљ ми је био да негујем нова друштва која су ове године направљена.

Како су се новоформирани ројеви лепо развијали зафалило ми је наставака и делова кошница па сам их направио у кућној варијанти.
Неко је бацио један стари дрвени шифоњер и пар даски од 4 цм па сам направио један РВ и један ЕВ наставак и пар кровова, подњача и хранилица. Делови које сам раније правио полако посустају па сам их мало дорађивао.
Направио сам и пар батиних прстенова...

Поставио сам на неколико кошница мрежице да скупљам прополис и ту видим да има друштава које више доносе прополис а нека мање.

Такође сам узео пар ЕВ рамова са пергом и обмотао фолијом и ставио у фрижидер. Сада чекам три недеље па креће боцкање.

Новим друштвима и на још пар старијих сам поставио батин прстен изнад плодишта и матичне решетке и ставио уложак (без крилаца) са мрављом киселином. Нова друштва сирупам а стара не јер има доста меда.

Мислим да ћу имати још једно врцање али ћу бити обазрив око тога колико ћу узети рамова из медишта.

После првог врцања било је још пар наврата када су пчеле баш биле активне и доносиле хектар. Прво када је медила липа па сада и сунцокрет. На липи су биле веома љуте а сунцокрет имам на неких два километара и преко Дунава. Сад не могу да кажем да ли пчеле иду преко... углавном видим да их има сроз обложених жутим поленом...

Процветала је и детелина - други откос па претпостаљам и да ту има нектара. Биле су много активне када је цветала каталпа а посебно сада када цвета еводија. Имам у цвету пет, шест мањих стабала.

Ове године пчеле су толико радиле и биле активне да су изградиле саћем скоро све рамове које сам ставио у плодишта или медишта.

Бог је био милостив па нам је дао једну добру, кишну и плодоносну годину.

Прво је родила кајсија па крушка Јунска лепотица па јабуке Петровке па сад крећу шљиве.
Има доста и мигаваца и руске џанарике... благостање једном речју...

У пар наврата је било и мртвих пчела испред кошница и мислим у време када се прскала пшеница и кукуруз... мислим да пчеле прелећу преко одређених парцела па ''добију'' отров директно од прскања или наредних пар дана док траје радна каренца.

Мислим да ћу рамове за врцање да препакујем у два или три друштва како бих остале кошнице могао да третирам мрављом киселином. И онда питање да ли чекати Светог Илију или врцати раније.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #884 poslato: Jul 27, 2026, 09:15:03 »

Изгубио сам храброст док нисам почео да одузимам рамове па сам, чини ми се, узео мање него што сам у први мах планирао.
Углавном, изврцао сам у суботу и одузео онолико рамова колико сам мислио да нећу штетити друштвима... на крају ће бити око 15 тегли. Мени се чини да су негде дохватиле сунцокрет...

Одмах сам на свим осталим кошницама поставио улошке и сипао мрављу киселину. Прихрана лековитим сирупом око 300 грама... Киселина на 4 дана прихрана на два.

После две јабуке Петровке шарене и једне јабуке Беле петроваче дозрела је и ова за коју су ми рекли да је Памуклија.
Волим летње јабуке... ове године роди и бандера. Хвала ти Боже!