Autor Tema: DERUŠTVO BEZ LEGLA  (Pročitano 2865 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zoran Vilotić

• Član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: BB
DERUŠTVO BEZ LEGLA
« poslato: Maj 03, 2017, 22:48:35 »
Poštovani ,
Početnik sam i imam DB 12 košnice.Na početku proleća su mi se društva odlično razvijala i napredovala. Dva društva su mi i sad dobra i nadam se da će uspešno dočekati bagrem. Treće druzštvo se malo slabije razvijalo ali je napredovalo. Imalo je zalege , čak i dosta zatvorenog legla. Međutim pre sedam dana kada sam otvorio košnicu primetio sam da uopšte nema nikakvog legla i da ima dosta matičnjaka. Takođe ima dosta trutova ali pčela. Pčele unose polen i dosta su aktivne. Čak iz jedno tri matičnjaka sam primetio da su matice napustile matičnjak. Čak sam jedan matičnjak ja lično otvorio i iz njega je izašla prelepa mlada matica. Čini mi se da je ona kasnije bežala po saću i da su je jurile ostale pčele. Ne da su joj pratilje već su je jurile a ona je tužno pevala. Intresuje me gde sam pogrešio i šta mi predlažete- u košnici ima i meda i polena. Takođe bih Vas pitao i za ova dva jaka društva da li da uramim matčnu rešetku ili ne , pošto sam kupio NIKOT DB matičnu rešetku PVC 50x50 cm, pa me interesuje da li se one uramljuju ili ne ?Ja sam je probao i ona na leže na satne osnove pa me brine da to neće usporavati pčele da prelaze u medište.
Unapred Vam hvala na razumevanju !

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: DERUŠTVO BEZ LEGLA
« Odgovor #1 poslato: Maj 04, 2017, 08:16:07 »

Пчеле су ти у ројењу. Нешто је вероватно већ отишло на грану а нешто не. Разројавај што пре сам или ће оне саме све урадити и отићи. Због ових киша баш сада када је багрем кренуо биће ројења на претек.

Van mreže Zoran Vilotić

• Član foruma
« Odgovor #2 poslato: Maj 04, 2017, 22:07:56 »
Hvala Gorane

Van mreže Zoran Vilotić

• Član foruma
« Odgovor #3 poslato: Maj 05, 2017, 00:17:51 »
Gorane ,
kako da razrojim? Nikada to nisam radio a iz teorije sam pročitao da treba i leglo za razrojavanje. Ovo moje društvo trenutno nema leglo. Šta da radim?
Unapred Hvala

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #4 poslato: Maj 05, 2017, 08:53:15 »

Незахвално је делити савете тек тако. Посебно кад је ројење већ у току . Погледај пп и санирај то што пре јер су ти неки ројеви већ одавно на грани.

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #5 poslato: Maj 05, 2017, 11:30:06 »
Pri zadnjem pregledu našao sam u dosta društava matičnjake tihe smjene (po 2-3 komada) koji su vrlo kvalitetni. Uzmeš takav okvir na kojem obično bude i zatvorenog legla zajedno sa pčelama i dodaš još jedan okvir sa medom ako imaš još koji prazan okvir staviš u nukleus ili nastavak koji pregradiš na više djelova ili ako nećeš na više djelova staviš pregradnu dasku da pčele budu malo stisnute i odneseš na udaljenu lokaciju da ti se izletnice ne vrate u staru košnicu. Za 20ak dana provjeriš stanje sa matičnjacima i dali ima legla. Imao sam jednu košnicu koja je ušla u rojevi nagon i rasturio sam je na 3 oplodnjaka a u staroj ostavio jedan matičnjak i ostalo satne osnove. Sve je bolje nego da ti roj ode na granu a onda i sa grane