Eeeeeeeeeh kolega Esade,
gde mi postavi baš takvo 1. pitanje?
Tu predivnu pesmu koju i ja često zapevam, a prijatelji mi na nju gledaju kao da je moja, autobiografska,
je komponavao moj zemljak rođeni smederevac Jovica Petković, pravi virtouz na harmonici, učenik čuvenog
Drage Keca. Pošto je kod nas najteže biti "popa u svom selu", Jovica je svoju najveću afirmaciju stekao u
Radio TV Sarajevu, prateći na harmonici legende pravih sevdalinki: Zaima Imamovića, Nadu Mamulu, Safeta Isovića, kasnije Slobodana Lalića itd. Čak je i čuvenog Safeta on primio na audiciju!
Ipak, svome rodnom kraju odužio se pesmom Smederevo grade od starina.
Ne znam da li znaš da je i poznata pesma Sa Igmana pogledat je lijepo takođe autorsko njegovo delo.
Zamisli smederevca kako je stvorio pesmu po svim kriterijumima sevdalinki?
Na žalost ne znam da li je živ, samo znam da je na početku rata iz Sarajeva otišao u Beč i da je pre par
godina doživeo (i nekako preživeo) moždani udar.
Inače, moj pok. otac mi je davno pričao kako je Jovica stigao u Sarajevo sa drugarom koji je bio bolji od
njega na harmonici (da li taj Kec ili neko drugi, ne sećam se više), ali da su njega "slatki izazovi" Sarajeva
odveli u drugom pravcu i da se ubrzo vratio u Smederevo, a Joca je ostao sve do 1992. godine.
Esade,
malo odoh od teme, nadam se da nam urednici neće zameriti, ali evo Jocine (a možda i moje) lične karte:
Uz pitanje br. 2:
Pitomi dren se gaji, postoji više vrsti, znam da su mu plodovi krupniji i teži.
Ipak pravog odgovora ćeš možda naći ovde:
http://www.svetbiljaka.com/Forums/viewtopic/t=10000.html