Autor Tema: Varoa 2017  (Pročitano 44413 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bojan Šušnjar

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
Odg: Varoa 2017
« Odgovor #60 poslato: Avgust 15, 2017, 12:35:47 »
Citat
Ове године сам третирао друштва брстиваром и то прскањем фајталицом.

Gorane htjedoh još onomad kada si ovo pomenuo prvi put da te priupitam da li si pratio opadanje prilikom ovog tretmana i kakvi su zaključci?

Možda nebi bilo loše odmah po završenom tretmanu uraditi kontrolni na par društava čisto da se vidi učinak prethodnog posla.

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #61 poslato: Avgust 16, 2017, 08:18:02 »

Нисам проверавао јер нисам имао времена. Са брстиваром имам искуства од ранијих годинаали са трулекс крпицама . Користио сам и димљење. Прскање радим први пут ове године. На овај начин количина нанетог брстивра је доста велика. Пчеле баш добро забрује , узнемире се , сиђу међу рамове , нешто мало избију и на лето. То су реакције на овај третман.
                     Закључак ћу донети након контролног третмана мрављом киселином који планирам за половину септембра када још мало падну температуре.

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #62 poslato: Avgust 16, 2017, 09:20:06 »
Hvala Gorane.
Molim te da nas informišeš nakon kontrolnog tretmana u okviru ove teme.

Ja sam inače takođe koristio brstivar na truleks trakicama prošle godine a ove sezone sam sa njim dimio na listićima.
Nemam sumnjeu to da li je brstivar biljnog porijekla. Uvjeren sam da jeste, međutim, nije isto kada se bilo koji preparat koristi u izvornom obliku i kada se spaljuje na visokim temperaturama bilo na listićima ili sa dimnim topom. Zato mi je interesantan tvoj način tretiranja. Jednostavniji je za primjenu od truleks trakica a ne spaljuje brstivar već ga primjenjuje u izvornom obliku. Istina zahtjeva otvaranje košnica za razliku od dimljenja ali tu cijenu bih platio ako donosi nešto dobro.

Citat
На овај начин количина нанетог брстивра је доста велика.

Koliko je to približno po društvu ako možeš da kažeš?

Pozdrav...

Van mreže Миливоје Филиповић

• Član foruma
« Odgovor #63 poslato: Avgust 16, 2017, 21:59:10 »
Користи ли ко лек против Варое - Матисан?
То су летвице попут Хербе и Супера, има их 10 комада у картонском паковању, а цена је дупло мања од наведених. Учинак?

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #64 poslato: Avgust 28, 2017, 12:27:25 »
Danas naizad nabavio 85% MK pa se nadam da ću počet sa tretmanom u narednih par dana.
Prethodnih dana su temperature bile visoke i do 36°C pa nisu bili pogodni uslovi za ovakav način borbe protiv napasti.

Primjeniću oba načina tj. Svetin i Krešin te ću na osnovu ličnog iskustva probati utvrditi šta mi je bolje i lakše.
Istovremeno bi trebalo da počnem sa prihranom pa da se i zalihe dopune za nadam se sigurno zimovanje.

Pozdrav svima...

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #65 poslato: Avgust 28, 2017, 13:17:14 »
Još da priupitam ima li neki efikasan način da se spriječe mravi u odnošenju opale varoe iz zamrežene podnjače?

Volio bih malo ispratiti opadanje i prebrojati varoe ali nemoguće je biti stalno na pčelinjaku i kontrolisati a dok ja dođem mravi su pokupili što je njima trebalo.  >:(

Van mreže sasa zivic

• Stari član foruma
  • 338 Nmv
  • Lokacija pčelinjaka: zaječar 43°51′24.73N 22°21′23.27E
« Odgovor #66 poslato: Avgust 28, 2017, 16:01:09 »
Očistiš fioku pa staviš nauljen papir.
Bolje živeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bijedi

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #67 poslato: Avgust 28, 2017, 16:19:05 »
Juče sam rojevima stavio herba Strips.
Kakav twist na poletaljkama, hahahahaha.
Onakve pokrete ni Travolta ne bi lako. Varoa ( po nekoliko komada ) je izbačena na poletaljke. Čak i one, koje su mrdale, nisu se kačile ponovo za pčelinje noge. Većina je dezorijentisano kružila, te bivala "oduvana" na tlo ( bilo je dole nešto mrava  :D ). One, koje nisu pale, ostale su skroz na periferiji poletaljki i pred polazak kući, uočih da su se smirile.
Ne mogu da prežalim što nisam poneo aparat...

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #68 poslato: Avgust 28, 2017, 18:28:52 »
Znači "drift by varroa".  ;D

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #69 poslato: Septembar 01, 2017, 22:49:14 »
Danas sam naizad uhvatio malo vremena da počnem prvi probni tretman MK na dvije EV košnice.
Skinuo sam matične rešetke jer sam negdje pročitao da MK nagriza metalne dijelove. Košnice su na po tri EV nastavka svaka. Na gornji nastavak sam stavio prazan RV nastavak bez okvira. Na satonoše sam postavio prema Krešinom receptu manji plastični desertni tanjir sa dva komada papitnih salveta jedan preko drugog a na salvetu dolazi mala staklena tegla sa plastičnim poklopcem na kojem je rupa prečnika oko 10mm.
U tegle sam sipao po 100ml 85% MK. Možda je moglo i malo manje kiseline ali društva su jaka a tretman se može prekinuti i prije nego ispari sva kiselina ako bude potrebe.
Pored tanjira sam postavio plastičnu posudu sa splavom od stiropora i odmah počeo sa prihranom sirupom.

Kako bih smanjio šok efekat poslužio sam se malim trikom.
U tegle sam prije kiseline sipao destilovanu vodu i postavio ih na tanjire sa salvetama da se natope vodom. Nakon toga sam istresao vodu iz tegli i sipao MK pa tegle ponovo vratio na mjesto. Sada će se koncentracija kiseline polako povećavati kako voda bude isparavala a MK natapala salvete pa mislim da će se pčele lakše priviknuti na prisustvo isparenja MK.

Naravno sa mravljom kiselinom ovako velike koncentracije potrebno je rukovati oprezno i uz potrebu zaštitnih sredstava (gumene rukavce i zaštitne naočale) te izbjegavati udisanje isparenja.

Ja sam tegle punio medicinskim špricem od 50ml pored košnica na otvorenom kroz rupu na poklopcu koji sam prethodno dobro zavrnuo na teglu. Nakon toga na teglu sa poklopcem okrenutim na gore postavio tanjir sa salvetom i držeći dobro da se ne razdvajaju okrenuo sve skupa. Na taj način nema curenja kiseline.
Možda ovo što pišem izgleda logično ali zbog onih koji će ovo raditi prvi put neka se nađe.

Naravno tokom pripreme košnice očistio sam uvlake na zamreženim podnjačama kako bih mogao pratiti opadanje varoe. Nisam imao vremena da postavim nauljen papir kako je savjetovao Saša. Probaću da pratim opadanje i da napišem ovdje rezultate ako se izborim sa mravima.

Planiram narednih dana da uradim isto i na ostalim košnicama s tim što ću neke tretirati na Svetin način preko Boni uložaka koje sam takođe pripremio.

Kako sam sve radio u sam sumrak nisam stigao sve da slikam pa prilažem za sada samo par fotografija koje sam napravio usputno.

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #70 poslato: Septembar 02, 2017, 22:08:50 »
Nakon približno 24h na uvlakama po jedna varoa i po neki mrav.
Kiša pada gotovo čitav dan tako da sam sa kišobranom morao u pčelinjak.
Evo i sada dok kucam grmi i pljušti kiša.
Uglavnom kada se podigne poklopna daska osjeti se miris MK. Teglice nisam kalibrisao pa će biti malo teže pratiti količinu isparene kiseline ali ću se snaći. Neznam da li mi mravi mrse računicu ili je još rano za neko masovnije opadanje. Mala je vjerovatnoća da varoe nema. Pčele su se povukle u niže nastavke i čak ni sirup ne nose ali nije bilo izlaska pčela van košnice. Vidi se tek po neka pčela na satonošama.

Pratimo stanje i dalje...

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #71 poslato: Septembar 03, 2017, 22:31:27 »
Danas opet obišao košnice i malo brojao.
Oko podneva sam prebrojao 5 + 0 a večeras oko 20h ponovo pogledam i zateknem stanje 3 + 2. Nisam čistio podnjaču u podne pa zaključujem da i mravi broje zajedno samnom tako da je moje brojanje vjerovatno mačkova pređa.

Moraću da nadmudrim mrave ako želim da steknem realan uvid u opadanje pa molim Sašu ili nekog drugog da malo pojasni onaj nauljeni papir na uvlakama AV podnjače.
Kakvo ulje, jestivo, i jel ima nekakav oproban način za ovu radnju?

Opadanje sigurno nije veliko jer bi se ipak veći broj varoa morao naći na podnjači bez obzira na mrave. Sigurno i niže temperature utiču na manje isparavanje MK ali je moguće da ni varoe nema mnogo u ovim košnicama. Čim se vrijeme malo stabilizuje započeću tretman i na ostalim košnicama pa će biti jasnija slika.

Pozdrav svima...

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #72 poslato: Septembar 03, 2017, 23:02:52 »
Bojane ove godine većina pčela ima malo varoe, da je to jako zaraženo sigurno bi se vidjelo na podnici

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #73 poslato: Septembar 03, 2017, 23:43:40 »
Ima neka kineska kreda, kojom se naša žuta braća bore protiv mravaka.
Iscrtaš njome sve prilaze ulošku podnice i sediš i brojiš varou.

Ne brojim ništa ( pune podnjače ). Koristim oproban trio - Brstivar, herba i OK. A Bog je dobar, pa će pomoći...

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #74 poslato: Septembar 04, 2017, 08:42:51 »
Citat
Bojane ove godine većina pčela ima malo varoe, da je to jako zaraženo sigurno bi se vidjelo na podnici

Ja sam se prošle godine šokirao kada sam vidio na nekim podnjačama stanje poslije tretmana a "ko se na mlijeko opeče..."  ;D
Biće Anto da si u pravu vjerovatno ali treba biti oprezan.

Citat
Ima neka kineska kreda, kojom se naša žuta braća bore protiv mravaka.
Iscrtaš njome sve prilaze ulošku podnice i sediš i brojiš varou.

Ne brojim ništa ( pune podnjače ). Koristim oproban trio - Brstivar, herba i OK. A Bog je dobar, pa će pomoći...

Ako je kineska mora da nabavim.  :)

Nego Nešo nisam nešto čuo tvoj stav o MK. Cijenim mišljenje a znam da OK koristiš pa bih volio čuti nešto i o MK ako si se bavio tematikom.