U prilogu na slikama je preporučena skala za doziranje sa "Liebig" isparivača.
Nisam neki matematičar što bi rekao Tucakov ali probaću da bacim neke brojke ovdje.
Kako je tamo navedeno za ovaj kasni tretman u septembru dozira se za jedan LR nastavak 100ml 85% MK sa dozom dnevnog isparavanja 10 - 15ml. Za dva LR nastavka je to dvostruko više tj. 200ml ukupno, 20-30ml dnevno, 85% MK.
Od prilike istu dnevnu dozu pominje i kolega Krešo u postu #33 ove teme.
E sada zapremina jednog nastavka je cirka:
LR ~ 42dm^3
RV ~ 28dm^3
EV ~ 18dm^3
Iz navedenih tablica na slikama se da zaključiti da je ukupna količina kao i dnevna doza kiseline proporcionalna zapremini košnice. Moja tri EV nastavka su ukupno 54dm^3 što je cirka 30% veće od jednog LR nastaka pa za toliko treba uvećati brojke iz tablice za jedan LR nastavak. To bi bilo 130ml ukupno tj. 13 - 19,5ml dnevno.
Mojih 100ml na 5 - 6 dana je 16,6 - 20ml dnevno. Ispada da je dnevna doza u okviru preporučene samo treba dodati još po 30ml MK.
Što se tiče dužine tretmana iz tablica se može zaključiti da tretman traje nekih ugrubo 7 - 10 dana zavisno od doze dnevnog isparavanja jer recimo 100ml sa dozom 10-15ml dnevno će da ispari za 6,6 - 10 dana. Navodno MK utiče i na varou unutar zatvorenih ćelija pa je moguće da iz tog razloga kraći tretman ima dobar učinak. Na kraju nije cilj uništiti svaku varou nego suzbiti njen razvoj do tretmana sa OK.
Ova moja matematika možda nije tačna i treba sve uzeti sa rezervom.
Svejedno ja ću se usuditi da zaokružim brojke pa ću napisati da prema gornjoj računici ispada da za EV košnicu treba obezbjediti 43,5ml 85% MK sa dnevnom dozom 4.4 - 6,5ml po jednom nastavku.
Za RV košnicu to bi bilo približno 67ml 85% MK sa dnevnom dozom 6,7 - 10ml po jednom nastavku.
Sva se računica temelji na brojkama iz tabela na priloženim slikama.
Na kraju da napišem i stanje sa podnjača.
Danas nakon novih 48h stanje je 45 i 10 varoa.
Prva tri dana tretmana opadanje je bilo po nekoliko komada tj. 2 - 5 varoa na 24h.
Naredna dva dana tj. četvrtog i petog sam imao pik jer je broj na 48h bio 81 i 35 tj. 40 i 17 varoa na 24h u prosjeku gledano.
Šesti i sedmi dan opadanje se smanjuje i imam kako sam već napisao 45 i 10 varoa tj. 27 i 5 varoa na 24h prosječno.
Pišem prosječno jer sam brojao zbirno na 48h.
Mislim da ću dodati još i tih 30ml kiseline da ispoštujem preporučene brojke i puštam pčele da malo predahnu a i vas koji ste imali živaca da pročitate ovaj post do kraja.

Pozdrav svima...