Autor Tema: Varoa 2017  (Pročitano 44409 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bojan Šušnjar

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
Odg: Varoa 2017
« Odgovor #90 poslato: Septembar 08, 2017, 18:17:41 »
Danas ovlaš pogledao podnjače i opet ima varoe. Nisam imao vremena brojati ali planiram večeras poslije novih 48h provjeriti brojno stanje.
Kiseline u teglicama više nema.
Kod jednog društva je i salveta već suha a kod drugog je još vlažna. Danas je dakle šesti dan a sipao sam po 100ml 85% MK pa to izađe cirka 15-20ml isparene kiseline dnevno što je mislim u granicama preporučene doze.

Pitanje je sada da li je šestodnevni tretman dovoljan do OK ili treba nastaviti sa tretmanom da se pokrije duži vremenski period zbog varoe u leglu?

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #91 poslato: Septembar 08, 2017, 20:02:55 »
Majkane, ja dok sam proucavao a jos to radim, najcesci podatak i iskustva kolega kazu, 25 ml drustva a rojeve sa 15 ml. 85 % mravljom kiselinom i tretmani 3 puta na svakih 6 dana....Da nije puno tih 100 ml da ispari za 6 dana... Mozda je ima u leglu koje jos nije izaslo i nju nisi resio u tih 6 dana... Samo proveri ovo za dozu koja se preporucuje u jednom tretmanu, mozda ja i nisam u pravu....

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #92 poslato: Septembar 08, 2017, 20:11:53 »
Neću ulaziti u doze, ali treba uzeti u obzir ovo:
Varoe nema u trutovskom leglu iz prostog razloga - nema trutovskog legla.  :D
Idemo dalje...
Ti si pokrio 6 dana, što znači da ima još zatvorenog radiličkog legla starog 6 dana, koje nisi pokrio. ja bih izdozirao bar još 8 dana, da umlatiš sve skotove, koji će za to vreme izaći + 2 dana, dok se kriju i uleću u novo leglo, pred zatvaranje. Valjda sam dobro izračunao...
U stvari, ja ne bih tretirao sa MK uopšte, jer još uvek imam strah od nje. ???

Van mreže Bojan Šušnjar

• Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
« Odgovor #93 poslato: Septembar 08, 2017, 23:04:05 »
U prilogu na slikama je preporučena skala za doziranje sa "Liebig" isparivača.
Nisam neki matematičar što bi rekao Tucakov ali probaću da bacim neke brojke ovdje.

Kako je tamo navedeno za ovaj kasni tretman u septembru dozira se za jedan LR nastavak 100ml 85% MK sa dozom dnevnog isparavanja 10 - 15ml. Za dva LR nastavka je to dvostruko više tj. 200ml ukupno, 20-30ml dnevno, 85% MK.
Od prilike istu dnevnu dozu pominje i kolega Krešo u postu #33 ove teme.

E sada zapremina jednog nastavka je cirka:

LR ~ 42dm^3
RV ~ 28dm^3
EV ~ 18dm^3

Iz navedenih tablica na slikama se da zaključiti da je ukupna količina kao i dnevna doza kiseline proporcionalna zapremini košnice. Moja tri EV nastavka su ukupno 54dm^3 što je cirka 30% veće od jednog LR nastaka pa za toliko treba uvećati brojke iz tablice za jedan LR nastavak. To bi bilo 130ml ukupno tj. 13 - 19,5ml dnevno.
Mojih 100ml na 5 - 6 dana je 16,6 - 20ml dnevno. Ispada da je dnevna doza u okviru preporučene samo treba dodati još po 30ml MK.

Što se tiče dužine tretmana iz tablica se može zaključiti da tretman traje nekih ugrubo 7 - 10 dana zavisno od doze dnevnog isparavanja jer recimo 100ml sa dozom 10-15ml dnevno će da ispari za 6,6 - 10 dana. Navodno MK utiče i na varou unutar zatvorenih ćelija pa je moguće da iz tog razloga kraći tretman ima dobar učinak. Na kraju nije cilj uništiti svaku varou nego suzbiti njen razvoj do tretmana sa OK.

Ova moja matematika možda nije tačna i treba sve uzeti sa rezervom.

Svejedno ja ću se usuditi da zaokružim brojke pa ću napisati da prema gornjoj računici ispada da za EV košnicu treba obezbjediti 43,5ml 85% MK sa dnevnom dozom 4.4 - 6,5ml po jednom nastavku.

Za RV košnicu to bi bilo približno 67ml 85% MK sa dnevnom dozom 6,7 - 10ml po jednom nastavku.

Sva se računica temelji na brojkama iz tabela na priloženim slikama.

Na kraju da napišem i stanje sa podnjača.
Danas nakon novih 48h stanje je 45 i 10 varoa.
Prva tri dana tretmana opadanje je bilo po nekoliko komada tj. 2 - 5 varoa na 24h.
Naredna dva dana tj. četvrtog i petog sam imao pik jer je broj na 48h bio 81 i 35 tj. 40 i 17 varoa na 24h u prosjeku gledano.
Šesti i sedmi dan opadanje se smanjuje i imam kako sam već napisao 45 i 10 varoa tj. 27 i 5 varoa na 24h prosječno.
Pišem prosječno jer sam brojao zbirno na 48h.

Mislim da ću dodati još i tih 30ml kiseline da ispoštujem preporučene brojke i puštam pčele da malo predahnu a i vas koji ste imali živaca da pročitate ovaj post do kraja.  ;D

Pozdrav svima...

Van mreže Михаило Мишко Васојевић

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Okruglica
« Odgovor #94 poslato: Septembar 11, 2017, 09:38:33 »
Имам једно питање: Пошто сам третирао синоћ пчеле амитразом примијетио сам јутрос пуно пчела које су током ноћи изашле из кошница и бауљају по земљи. Интересује ме да ли је то пропратни ефекат и има ли неко слична искуства?
Поздрав

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
  • Nemoj da mi daš ribu, nego me nauči da pecam.
  • Lokacija pčelinjaka: Elemir, Babatovo
« Odgovor #95 poslato: Septembar 11, 2017, 09:48:37 »
Pitao sam prošle godine jednog ovdašnjeg pčelara isto pitanje i odgovorio mi je: kada su hladne noći ne treba uveče tretirati amitrazom jer pčele izađu napolje i ''smrzavaju se'', te da to treba uraditi ujutro.
E sada pitanje je: šta Vam je prodato i koliko ste nakapali Amitraza?

ps: kod nas u Banatu su hladne noći bile a za Podgoricu ne znam :D
Da bi se prešao put od hiljadu milja potrebno je načiniti prvi korak.

• Stari član foruma
« Odgovor #96 poslato: Septembar 11, 2017, 10:26:05 »
Захваљујем на одговору. Па третирао сам како ми је и казано, сипао три капи амитраза на папирну траку, сачекао 15 минута да се осуши, запалио и убацио на дрвеном штапићу кроз лето. Пчеле непосредно након димљења нису изашле. Чак ни након сат два времена, већ након тога. Ноћ је била свјежа, не  хладна. Иначе, и претходни пут када сам димио амитразом десило се слично, само што је мањи број пчела био у питању. С обзиром да нигдје нисам прочитао нешто слично интересује ме да ли је у питању реакција на поменути препарат или је нешто друго у питању? Још једном хвала на одговору
ПС. Кад би димили ујутро да ли има исти ефекат, обзиром да ће дио излетница бити ван кошнице?

« Odgovor #97 poslato: Septembar 11, 2017, 11:45:15 »
Misko, ja licno ga ne koristim, pravo da ti kazem niti mislim...Ali tebe izletnice ne treba da interesuju, na njima je samo mali procenat varoe, gledaj da tretmanima pokrijes period zatvorenog legla a to je nekih 12- 13 dana u tom periodu odradi tretman na svaki treci dan...

• Stari član foruma
« Odgovor #98 poslato: Septembar 11, 2017, 13:35:13 »
Зоране хвала на савјету, ал сад мораш и да појасниш ствари ;) Димљење сам извршио три пута у току задњих седам дана. Прије тога сам био ставио средином августа херба стрип штапиће. Знам да је амитраз отров, али просто немам избора да нешто друго користим па ме интересује да ли треба сад да нешто друго користим до половине/краја новембра? У ствари календар радова на пчелињаку је код мене помјерен за неких 15 дана због топлије климе па не очекујем да ће матице престати са залегањем прије половине децембра. До тада је пуно времена и не бих баш да варои оставим пуно простора, с обзиром да је ријеч о ројевима који су паклени август буквално мировали јер у природи није било ничег. Чак ни сируп којим сам их прихрањивао током друге половине јула и августа  није натјерао матице на неко значајније залегање зимских пчела, које је почело сад с првим кишама.

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #99 poslato: Septembar 11, 2017, 14:01:57 »
Citat
Димљење сам извршио три пута у току задњих седам дана. Прије тога сам био ставио средином августа херба стрип штапиће.
E kolega Miško, još da uzmete muhopizdilicu, pa svaku pčelu po jednom muški...

Tri dimljenja, čimegod bilo, pa i tom otrovčinom, nisu uništile varou u leglu zatvorenom dva dana pre dimljenja. Ni dan pre dimljenja. Ni zaklopljenom taj dan, pre dimljenja.
Herba strip verovatno jeste, pa mu amitraz nije ni trebao. ;)

I ništa više do zime, pa oksalna, po uputstvu za upotrebu...

Ali, ako baš želite, ima još otrova, koji bi se mogli do zime... :)

• Stari član foruma
« Odgovor #100 poslato: Septembar 11, 2017, 14:11:10 »
E па Ненаде прво молим без персирања. Мислим да нема потребе. А сад још додатно питање: да ли да склоним штапиће херба стрипа из кошница након третирања амитразом?
Мада ово моје питање личи на оно из вица: Дал да више носим гаће пошто сам изгубила невиност?

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #101 poslato: Septembar 11, 2017, 14:22:08 »
Važi Miško, idemo bez persiranja...
Nemam odgovor za gaće. Nisam koristio amitraz. Neki su me prošle godine grdili, jer su HS letvice stajale do januara.
Pčelama nije ništa falilo. Bar nisam primetio.
Amitraz ti je prestao da deluje nakon tri dana. Rezidue su, nažalost ostale...

P.S.
Dobro je da je Šarbanac dobio unuku. Sad se uočava razlika - Miško i deda-Miško. :D

« Odgovor #102 poslato: Septembar 11, 2017, 14:44:57 »
Misko, nikada sa dva sredstva u isto vreme, ne zbog varoe, nego pcela...Trebao si izvaditi Herbu i tek nakon izvesnog vremena, kad si vec morao, to dimljenje...Sto se tice tretmana dimljenjem, neko moje misljenje je da je bolje raditi, 1- 4 - 7- 10 - 13 dan i tako joj nedati vremena da ponovo udje u radilicku celiju, a u medjuvremenu si tretirao onu koja je izasla i pokrio ceo period poklopljenog legla...Ovo je mnogo bolje recimo brstivarom i nekom od letvica zato sto su stalno prisutne u tom periodu...

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
  • Nemoj da mi daš ribu, nego me nauči da pecam.
  • Lokacija pčelinjaka: Elemir, Babatovo
« Odgovor #103 poslato: Septembar 11, 2017, 16:50:21 »
Onaj smrad Amitraza već odbija... inače u mom kraju preporučuju sledeće dimljenje: 4 dana dimljenje pa tri dana pauze... i tako tri puta.
Znam da mi jezik utrne posle dimljenja Amitrazom!
Da bi se prešao put od hiljadu milja potrebno je načiniti prvi korak.

• Stari član foruma
« Odgovor #104 poslato: Septembar 11, 2017, 17:03:41 »
Zahvaljujem svima. Nisam pri kompjuteru pa ne mogu da kucam sa telefona - debeli prsti, jbg. Javljam se sjutra po nova pitanja, pozdrav