Autor Tema: Apsolutni početnik  (Pročitano 12725 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Milan D. Saric

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Добраче - 700мнв (између Голије и Златибора)
Odg: Apsolutni početnik
« Odgovor #15 poslato: Decembar 29, 2017, 05:37:44 »
Milane u Valjevu imaš Sašu Radovanovića, on proizvodi košnice a i pčelari sa RV košnicama.
I sa njim sam se čuo, hvala svima.

Van mreže Milan D. Saric

• Prijatelj foruma
« Odgovor #16 poslato: Januar 15, 2018, 23:57:08 »
Što se tiče medonosnog bilja, u ovom kraju ima najviše maline i šljive, a manje lipe, bagrema, jabuka, višanja, trešanja i krušaka (livade i šume se podrazumevaju).
https://i.imgur.com/B0Oe8Rq.png
Apsolutni početnik

Crvena tačka je moja kuća u selu na tačno 700m nv, a bele tačke sa leve i desne strane su vrhovi Sedalac (1000mnv) i Malič (1100mnv), udaljeni oko 2, 3km vazdušnom linijom od mog budućeg stacionara (5 RV košnica). Na istoj razdaljini se nalaze i niži tereni sa 400mnv. Gore sam naveo šta ima od medonosnih biljaka, i računam da ovo ne bi trebao biti loš pašni teren!?

U neposrednoj blizini imam zapušteni povrtnjak (dobra zemlja, nedavno bila dva plastenika, 20x20m) i mislio sam da tu posadim neko medonosno bilje kojeg nema u okruženju (facelija mi je bila prvi pik), čisto da ne zarasta. Ali ipak je to mala površina (pa i za 5 košnica), ne znam da li raditi šta tu...

Ipak, kako ću košnice postaviti na padini iznad kuće zanima me koje medonosno cveće da posadim u dvorištu (10x20m praznog prostora zbog neuspele vinove loze), da bude i ukrasno a i medonosno. Takodje bi voleo i neku vrstu koja bi se puzala uz žičanu ogradu (1,5m visine x 10m dužine) kojom je ogradjeno dvorište sa te gornje strane, na kojoj će biti košnice. Tako bi dobio "šareni zid" pored kuće, a ujedno "medonosni blok" protiv vetra za pčele.

PS žao mi je što nemam slike, kako bi Vam bolje dočarao, ali nadam se da ste razumeli srž mog pitanja.

Van mreže Bojan Šušnjar

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
« Odgovor #17 poslato: Januar 19, 2018, 19:17:48 »
Milane samo ću ti skrenuti pažnju da geotagovanje pčelinjaka može biti nezgodno jer je potencijalno moguće da tako dobiješ neželjene posjetioce u pčelinjaku iza kojih će ti ostati samo postolja od košnica. Dobronamjerna sugestija...

Pozdrav svima...

Van mreže Milan D. Saric

• Prijatelj foruma
« Odgovor #18 poslato: Januar 27, 2018, 21:18:18 »
Milane samo ću ti skrenuti pažnju da geotagovanje pčelinjaka može biti nezgodno jer je potencijalno moguće da tako dobiješ neželjene posjetioce u pčelinjaku iza kojih će ti ostati samo postolja od košnica. Dobronamjerna sugestija...

Pozdrav svima...
Hvala na upozorenju, imam dobar sistem zaštite od toga. ;)

Van mreže Milan D. Saric

• Prijatelj foruma
« Odgovor #19 poslato: Januar 28, 2018, 16:59:12 »
Da li je borovac (u pitanju je suva daska 25mm i 60mm debljine; 160mm širine) pogodan za izradu košnica?

Van mreže Tomislav Androš

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Hrvatska - Slatina/Sopje
« Odgovor #20 poslato: Januar 28, 2018, 17:54:48 »
Je, pod uvjetom da je zdrava... i da onaj ko je obrađuje ima dobar alat za obradu, kao i za svako drvo.. ma covjece znao si to.
This time next year we will be millionaires!!!!!! 
Delboy Trotter   Moje predstavljanje

Van mreže Dragan Šošić

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #21 poslato: Januar 28, 2018, 19:42:22 »
Ако боровац подразумева борову даску (овако како је написано ме подсећа на ликер :) ), може за кошнице – али не мора.

Борова даска има много смоле и непропуста нимали влаге (то би било као пластична кошница и значи да би требала вентилација). Тежа је и то се осети, нарочито када је наставак крцат медом.

Идеална је за подњаче. Али, ако немаш другу – може. Дуготрајна је.

И не сме се фирнајзирати, јер ће то да се улепи и покупиће сав маслачак када прецвета :). Мени је тако "средио" тек офарбан камион.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Milan D. Saric

• Prijatelj foruma
« Odgovor #22 poslato: Januar 28, 2018, 19:48:59 »
Je, pod uvjetom da je zdrava... i da onaj ko je obrađuje ima dobar alat za obradu, kao i za svako drvo.. ma covjece znao si to.
U svakom slučaju hvala na odgovoru. Daska je zdrava i lokalni pčelari su mi rekli da ne bi trebalo da je loša...

Preciznije, to je ovo - http://www.savjetodavna.hr/savjeti/558/605/americki-borovac-ili-vajmutov-bor-ipinus-strobus-li/

http://en.hiram.de/portfolio_page/weymouth-pine-for-beehives/
« Poslednja izmena: Januar 28, 2018, 20:16:48 od strane Milan D. Saric »

Van mreže Milan D. Saric

• Prijatelj foruma
« Odgovor #23 poslato: Januar 28, 2018, 19:54:43 »
Ако боровац подразумева борову даску (овако како је написано ме подсећа на ликер :) ), може за кошнице – али не мора.

Борова даска има много смоле и непропуста нимали влаге (то би било као пластична кошница и значи да би требала вентилација). Тежа је и то се осети, нарочито када је наставак крцат медом.

Идеална је за подњаче. Али, ако немаш другу – може. Дуготрајна је.

И не сме се фирнајзирати, јер ће то да се улепи и покупиће сав маслачак када прецвета :). Мени је тако "средио" тек офарбан камион.

Nije daska od običnog bora, već tog Vajmutovog bora i rekli su mi da ga zaštitim firnajzom, dva puta vrućim lanenim uljem, pa onda vodenom bojom...

Van mreže Dragan Šošić

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #24 poslato: Januar 28, 2018, 20:10:23 »
Било је раније речи о бору који се увози од аустрије и код мене се лоше показао. Неки наставци одрађују и биће још мало као буре. Одрађује по висини и пчеле лепе превише саћа између наставака

Радоје Киперовић је боље упознат и писао је о томе. Ако је то нешто слично, не знам како ће се показати.

Значи, тачан одговор је: не знам. Ипак се распитај код биљих познавалаца.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Milan D. Saric

• Prijatelj foruma
« Odgovor #25 poslato: Januar 28, 2018, 20:21:19 »
Ok, hvala...

Van mreže Milan D. Saric

• Prijatelj foruma
« Odgovor #26 poslato: Jun 03, 2018, 18:40:42 »
Za sedam dana idem po prve RV rojeve. Postolje je spremno, satne osnove nabavljene, košnice napravljene i ofarbane. U startu sam već rekao da neću biti seleći pčelar, tako da mi je sad frka kako ih doterati sa nekih 100km. Tačnije idem kod braće od našeg domaćina ovde na forumu.

Drugar i ja smo napravili 10 košnica za stacionar, bez neke posebne ventilacije - puna podnjača i pun zbeg sa otvorom za plastičnu hranilicu. Koja su Vaša iskustva i predlozi kako apsolutni početnik da izvede taj premeštaj 10 košnica u najboljem redu? Znači zanima me sve, da li na nastavak da stavim neku mrežu, bez zbega? Kad stavim 10 ramova ostane mi lufta 1-2cm, da li da ih sabijem u jednu stranu pa učvrstim ekserima? Šta je bolje auto prikolica ili kombi za prevoz 10 košnica? Da li je španer dovoljan za učvršćivanje podnjače i nastavka? Imam i metalne ugaonike, ne znam da li da ih stavljam...

Svaki savet je dobrodošao, jer stvarno mi ne bi bilo svejedno da nešto bude kako ne treba.

Van mreže Miloš Manojlović

• Mladi član foruma
  • **
  • RV, EV, REV
  • Lokacija pčelinjaka: Topola, Oplenac
« Odgovor #27 poslato: Jun 03, 2018, 21:54:15 »
Za sedam dana idem po prve RV rojeve. Postolje je spremno, satne osnove nabavljene, košnice napravljene i ofarbane. U startu sam već rekao da neću biti seleći pčelar, tako da mi je sad frka kako ih doterati sa nekih 100km. Tačnije idem kod braće od našeg domaćina ovde na forumu.

Drugar i ja smo napravili 10 košnica za stacionar, bez neke posebne ventilacije - puna podnjača i pun zbeg sa otvorom za plastičnu hranilicu. Koja su Vaša iskustva i predlozi kako apsolutni početnik da izvede taj premeštaj 10 košnica u najboljem redu? Znači zanima me sve, da li na nastavak da stavim neku mrežu, bez zbega? Kad stavim 10 ramova ostane mi lufta 1-2cm, da li da ih sabijem u jednu stranu pa učvrstim ekserima? Šta je bolje auto prikolica ili kombi za prevoz 10 košnica? Da li je španer dovoljan za učvršćivanje podnjače i nastavka? Imam i metalne ugaonike, ne znam da li da ih stavljam...

Svaki savet je dobrodošao, jer stvarno mi ne bi bilo svejedno da nešto bude kako ne treba.
Da li imaš mrežu na zbegu 10cmX37.5cm? Ako nemaš sredi nekako ventilaciju. Koristi mrežu za podnjaču ili mrežu za zbegove.
Leta će da budu zatvorena sa sunđerom, predpostavljam. Možeš da pređeš sa lepljivom trakom preko sunđera da budeš siguran. Stavi sunđer i na izlaz na zbegu, i tu može lepljiva traka.

Ako moraš da biraš izmedju kombija i auto prikolice, idi sa kombijem.
Španer je dovoljan.
Ne trebaju ugaonici.

Taj luft od 1-2cm reši sa po dva parčeta drveta u svakoj košnici.

Pozdrav!
RV, EV, REV

Van mreže Milan D. Saric

• Prijatelj foruma
« Odgovor #28 poslato: Jun 05, 2018, 20:23:33 »
Nemam mrežu na zbegu... Evo malo slika

Van mreže GoranStevančević

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bukovica
« Odgovor #29 poslato: Jun 06, 2018, 09:36:09 »
Podnjaču i plodište zalepi širokom selotejp trakom , dva puta u krug , a preko plodišta stavi mrežicu za fasadu malo šire od plodišta pa opet u krug selotejp trakom ( providnom širokom ) ,garant nesme da mrdne ni jedna