Što se tiče medonosnog bilja, u ovom kraju ima najviše maline i šljive, a manje lipe, bagrema, jabuka, višanja, trešanja i krušaka (livade i šume se podrazumevaju).

Apsolutni početnik
Crvena tačka je moja kuća u selu na tačno 700m nv, a bele tačke sa leve i desne strane su vrhovi Sedalac (1000mnv) i Malič (1100mnv), udaljeni oko 2, 3km vazdušnom linijom od mog budućeg stacionara (5 RV košnica). Na istoj razdaljini se nalaze i niži tereni sa 400mnv. Gore sam naveo šta ima od medonosnih biljaka, i računam da ovo ne bi trebao biti loš pašni teren!?
U neposrednoj blizini imam zapušteni povrtnjak (dobra zemlja, nedavno bila dva plastenika, 20x20m) i mislio sam da tu posadim neko medonosno bilje kojeg nema u okruženju (facelija mi je bila prvi pik), čisto da ne zarasta. Ali ipak je to mala površina (pa i za 5 košnica), ne znam da li raditi šta tu...
Ipak, kako ću košnice postaviti na padini iznad kuće zanima me koje medonosno cveće da posadim u dvorištu (10x20m praznog prostora zbog neuspele vinove loze), da bude i ukrasno a i medonosno. Takodje bi voleo i neku vrstu koja bi se puzala uz žičanu ogradu (1,5m visine x 10m dužine) kojom je ogradjeno dvorište sa te gornje strane, na kojoj će biti košnice. Tako bi dobio "šareni zid" pored kuće, a ujedno "medonosni blok" protiv vetra za pčele.
PS žao mi je što nemam slike, kako bi Vam bolje dočarao, ali nadam se da ste razumeli srž mog pitanja.