Autor Tema: Зима 2017 /18 - понашање пчела и евентуални губитци  (Pročitano 46119 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Мислим да би тему о евентуалним губицима требало закључати. Више не сме да буде губитака.

Имали смо топло време у јануару, било је и пуно времена у фебруару, када се могло нешто корисно урадити. Ево наишле и врућине :).

Ко сматра да није готово са губицима (мислим ко сматра да треба да буде још губитака), нека купи штапове за пецање – није ни то лоша занимација :).
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Bojan Šušnjar

• Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
Slatko sam se nasmijao.  ;D ;D ;D

Kod mene su sve na broju do sada. Čak i oni zabranjeni nukleusi na jednom EV nastavku su živi i zdravi.
Interesantno da im je čak i nešto hrane preteklo. Dobile su nešto pogače jer da nisu teško da bi onako slabašne dohvatile tu hranu po bokovima ali sad sam ih malo presložio tako da je gnijezdo na sred nastavka a puniji ramovi primaknuti. Leglo je na dva rama sa po jedne strane okrenuto jedno prema drugom i to su tokom pregleda bila samo dvodnevna jajašca. Starijeg legla nije bilo. Prije zahlađenja je bilo poklopljenog legla. Kod jedne koja je malobrojnija sam primjetio par lutki izbačenih na podnjaču. Vjerovatno su promrzle na onom jakom mrazu.

Zašto ovo pišem ovdje?
Pa zato što bi se prije očekivalo da bi ove trebalo da su ušle u statistiku kao gubitci ali eto eksperiment je uspio a i pacijenti su preživjeli. :)
Očekujem da se ove do bagrema razviju u solidne zajednice.
Bićete blagovremeno obavješćeni. :)

Pozdrav svima...

Van mreže Dragan Šošić

Ало ортак, немој да ми квариш закључавање теме. :)

А уради још једном тај експеримент и одма' пишем Мили Додику :) :) :) па ће бити свашта...

Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Bojan Šušnjar

• Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
Ma ništa ja samo kažem, neću više časna riječ....  ;D

Tema zaključana... ;)

Van mreže Miroslav Tesanovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Čelinac, Banja Luka, 416m
Nakon kasnojesenjeg pregleda danas sam otisao na pcelinjak.
Za mene, katastrofa.
Od 12 stradalo 7.
Venci meda stoje na ramovima, pogace koje sam postavio su pipnule po malo.
Sva pcela lezi na podnjaci.

Danas nisam mogao da ih sakupim i da ih odnesem na vet. institut.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
Колега, знам да је тешко из ове позиције али да се надамо да ће бити боље.
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
Uh, lose. Ali polako. Kada si stavio te pogace i da li si radiO tretman OK. Kod mene su sve na broju, Poloske su dobile po jednu pogacu, RV nisu dobijale pogace, niti ce. Jedino sto kod jednog drustva u dvomaticnoj Poloski nisu ni takle pogacu ali su pcele tu. Imale su pre par dana i procisni let.

Van mreže Dragan Jovanovic 75

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Banja koviljaca
                I kod mene gubitak jednog društva, nadam se da će ostati na tome. Društvo koje je stradalo uzimljeno je na dva nastavka, kao I sva ostala. U gornjem nastavku je bilo dovoljno meda, klube je bilo u prvom nastavku na levoj strani košnice. Uginule pčele su se nalazile na podnjači, a na jednom ramu je bilo nešto zatvorenog legla. Molim iskusnije kolege da odgovore da li je leglo uzrok gubitka društva. Evo I fotografija.

Van mreže Рајко Борић

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Прхово и Караш
Sva pcela lezi na podnjaci.
Danas nisam mogao da ih sakupim i da ih odnesem na vet. institut.
Назови прво институт па питај какав им узорак треба. Да ли као на овом упутству?

• Napredni član foruma
      evo ih sa malim zakašnjenjem

Van mreže Dragan Šošić

Жао ми је због губитака, али морам написати да су поруке у погршној теми:требало би отворити тему губици.

Мирослав није написао како су пчеле зазимљене и да ли је било легла. Одношење узорака неће показати узрок страдања.
 Ако су пчеле на подњачи, узрок је узнемиреност пчела и напуштање клубета. Узнемиреност може бити од споља (животиње и птице – па и људи), а узнемиреност која није изазвана од споља може бити од жеђи. Мање сумњам на вароу, јер би последице биле видљиве још давно раније.

Нема фотографије, али у случају страдања Драгановог друштва, жеђ може бити узрок. Да је друштво зазимљено у једном наставку, раван рошења је ближе и пчеле би лакше долазиле до воде (кондензата). Потреба за водом је већа када има легла.

У међувремену су стигле слике и ту се може видети да је овом друштву релативно мало недостајало да преживи. Пар дана да се легло изведе и прешле би у безбеднији горњи наставак.

Када се зими проверава где је клубе (што у настављачама треба урадити), тада се све лако припреми за пребацивање гнезда у други наставак или свођења на један наставак.

ПС

Мој син је данас истресао испражњене рамове, иако је била вејавица и нешто кише (температура око + 1 ⁰С). Он је потпуни почетник, иначе. Где је урадио овај посао у децембру, сада друштва „преду“ и одлично изгледају.

• Napredni član foruma
       Prodje voz dok se ja snadjem sa fotografijama.

Van mreže Dragan Šošić

Ако је о сва пчела, друштванце је било слабо. Није икључено да је било и нешто јаче, а пчеле давно раније  излетале због воде (у децембру) и страдале напољу. Ово је лепо описао Марко Станојевић у једном опширнијем чланку у Пчелару, ако не грешим – негде 2004 одине.

Van mreže Dragan Šošić

Писао сам о сличном случају који ми се десио оне јаке зиме 2012. године.

Три улице пчела је имало на 2 рама легла и то у првом наставку. Пред наилазак оног јако хладног и дуготрајног таласа, подигао сам та два рама са леглом у други наставак. До легла сам ставио 2 згрејана рама пуна хране. За пар дана сам однео кристалисани мед у кеси, али је друштванце прешло бочно на пуније рамове (чим је легло изашло) и ту „погачу“ нисам ни ставио . Прелазак је уследио на температурама када је највиша дневна била-7⁰С. Тада је било сунчано време и без дашка ветра и то је мало угрејало предњи зид кошнице и пчеле су се преко предњег зида пребациле у безбедни део кошнице на пун рамове...и није било „природне“ селекције - тај слабић је презимио ону сурову зиму.

• Napredni član foruma
             Još jedan detalj mi je zapao za oko. Na prvoj fotografiji,  može se videti nekoliko pčela koje se nalaze na središnjim ramovima(satonošama). Gusto su zbijene I glavama okrenute ka spoljašnjoj strani košnice, izmedju dva nastavka.