Autor Tema: Зима 2017 /18 - понашање пчела и евентуални губитци  (Pročitano 46162 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Anto Dankić

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
Danas na pčelinjaku 15 po Celzijusu, pčele zvrče na sve strane. Baterija na vagi pala na 30% pa idem da ju napunim. Usput zavirio u svako društvo ispod poklopca, sve žive. Ima samo jedno društvo koje ima dosta kondenzata na poklopcu a bilo ga je i kad sam radio oksalnu prije mjesec dana. Pretpostavljam da ima legla. Ipak mi malo neobično od 55 društava samo to jedno da iskače. Nisam bio "opremljen" da čačkam po njima a neznam ni šta bi im sada mogao pomoći, hrane imaju dovoljno

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
Код мене исто једно друштво са таквим симптомима.Вода капље са поклопца кроз мрежицу..често мењам папире са мрежице.
Клубе је растресито без обзира на хладноћу....као да су узнемирене и при отварању оштро излећу.....појачано зује...мислим да немају матицу,видећу кад мало отопли. Исто тако не знам шта би јој сад могао помоћи...Исто тако има доста хране..
Остале све добро.

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje

При третману оксалном киселином јуче и прекјуче констатовано да нема губитака . Сва друштва су дакле на броју и са довољним количинама хране. Легла још увек нема. Ових лепих топлих дана пчеле излазе и опште са природом.

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
I ja sam danas otisao do pcelinjaka, izlazile su i sve su na broju, za sada..Iz jedne nije bilo nikakve aktivnosti...Otvorio sam je i tu su, isasle na satonosu, na sest ulica, kao da su malo nervozne i masu krilima....E sada, sta je u pitanju i zasto samo to drustvo nije izlazilo , ne znam, hrane ima dovoljno...Da li je moguce da ima legla i zato ne izlaze..Da nemaju maticu, bile bi na letu nervozne..

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
И мени јављају да су јуче излазиле пчеле из свих око 180 РВ кошница на једном већем пчелињаку.

Овде у Банату такође све зазимеле заједнице су живе..

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
Добио сам малопре и данашњи извештај. Било је топло и сунчано са 16 степени. Пчеле доносиле полен од маслачка и мишакиње у све кошнице. Легла нема и у кошницама је доста хране.

Поздрав драги пријатељи... 
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Rakovac Goran

Први јануарски дани више личе на пролеће и март месец него на почетак календарске године. Разлика у односу на прошлу годину је драстична. Велики број пчелара користи топло време да завири у кошницу да провери стање - број пчела , распоред хране , позицију клубета , појаву легла и др. Све то је у реду и добро. Уколико има проблема боље је то сада спечити него касније лечити.
          Ипак , извештаја о стању у кошницама нема или су врло ретки. Значи ли то да се још слави ? Први новогодишњи празници су прошли па је ред да поделимо са колегама знање и стање на својим пчелињацима.
          Подсећам да се ближи Божић те да је за овај празник везано веровање да је ваљано започети неки посао који ће домаћин радити током године. За тај дан се предвиђа температура до чак 20. степени па се кошнице могу и за оне бојажљиве несметано отварати. Ја , лично ћу се потрудити да тог дана обиђем пчелињак и да у складу са народним веровањем и традицијом мало зачепркам по кошницама . О томе шта будем затекао и евентуално урадио известићу на овој теми јер је она најприкладнија за то.

Van mreže Dejan Damnjanovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rakinac
Ja danas iskoristio dan zaa obilazak pcelinjka.Hvala Bogu za sada sve zive i zdrave,nije bilo nekog masovnog izleta po neka donosi polen sa maslacka i dodate pogace kao i uvek oko Bozica.Sto se tice stanja nekako mi fali od 1-2 ulica pcela,otvorio dve najacu i najslabiju,stanje skoro identicno po 2 rama zatvorenog legla velicine decje sake a okolo otvoreno leglo i jajasca!
Ако некоме поклонимо чашу меда,
нахранићемо гa за један дан,
а ако га научимо пчеларењу,
нахранићемо га за цео живош.

Van mreže Rakovac Goran

При одласку на пчелињак , негде испред Младонавца приметио сам једну расцветалу воћку. У неверици сам зауставио ауто , вратио се да видим да ли ме очи не варају. Нисам био у заблуди , једна воћка удаљена неких тридесетак метара од ограде је била расцветана као средином априла. Не знам о којој врсти се ради. Цвет јој личи на шљиву вероватно је то још нека од прекоокеанских врста коју је време измамило . Не зна она да је фебруар најдужи месец у години а да иза ћошка чека и баба Марта. Лепо за видети али тешко да ће од тих цветова бити неке вајде.

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
Kod kolege iscvjetala šljiva, bit će rakije za Uskrs  ;D

Van mreže Dusan Miletic

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Vrbovac(opstina Boljevac)
Svima zelim srecne praznike, da ova godina da svima zdravlja i veselja,da vam pcele budu zive,zdrave i srecne(debele)  . Na Bozic sam obisao pcelinjak,i sva drustva su ziva,zdrava i jesna,popapale su pogace,sto sam dodao oko Svetog Nikole,dodao sam novu pogacu. Radna atmosfera je kao da je maj.Visibaba je procvetala, takodje i leska, tako da ima unos taze polena. U jedno drustvo sam gvirnuo,srednje jako,ima legla na dva rama velicine sake,a oko legla ima taze polena. Na uloscima u podnici ima jedna saka mrtvih pcela(100-150 kom), i to sam ocistio gde imam mogucnost da vadim zicani ulozak. Zadovoljan sam kolicinom pcela i preostale hrane u kosnicama, ne svidja mi se ovo vreme uopste, pretoplo je. Kod nas kasni vegetacija,i jutra su hladna,kosnice mi zimuju sa otvorenom podnicom,bez uloska, a najavljuju neko zahladjenje sredinom meseca, sve se nadam da ce to malo usporiti vegetaciju i pcele.

Van mreže Milos Obradovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kasevar 18420 Blace
Pozdrav svima

Danas sam postavio na par drustava pogace spremio sam bio pogace za oko 10 drustava ali sam postavio samo na 5 jer su pcele bile izuzetno ljute a ja slabo opremljen sa zastitnom opremom (samo sesir) upalio sam dimilicu ali nije pomoglo zato sam odustao i najverovatnije cu sutra da postavim ostale pogace ali pod punom ratnom opremom ( koju moram u februaru na sajmu da prinovim nov kombinezon i nove rukavice)...kakva su vasa drustva da li su ljuta ili ne...
Brat je mio ma koje vere bio...

http://prvisvetskirat.rs/licnosti/ucesnici-ratova/

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
I ja sam otvarao, ljute su strasno. Stavio sam pogace Poloskama i sad me Milos zbunjuje, ima li potrebe za pogacama u RV ako smo ostavili dovoljno hrane pcelama.. Jedan od razloga, sto sam poceo  sa RV, je citajuci forum i Voju, pomislio da nema potrebe za pogacama...

Van mreže Milos Obradovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kasevar 18420 Blace
Zoki nemoj da se plasis ja pcelarim i sa DB kosnicama i upravo mi je odnos izmedju RV i DB oko pola pola  :)

Plan je bio da svim drustvima u DB kosnicama i u dva drustva RV koja mi zimuju na jednom nastavku stavim Pogace sada tj danas a u ostalim RV drustvima u februaru tj negde za mesec dana kada planiram da sva drustva dodatno utoplim jer februar je mesec koji kod mene zna da bude bas hladan kao i mart ...

Od pocetka svog pcelarenja ja koristim pogace svake zime bilo da je to RV ili DB ja pogacu stavim u januaru ili pocetkom februara da li je to lose ili nije ja necu da zalazim u to jer ako su drutva jaka i zdrava ta pogaca ako je stetna nece mnogo stete vidljive da nanese jer drustvo to nadoknadi ako je pak korisna kod jakog drustva se to nece opet videti ali ja mirnije spavam kada dodam pogace jer iz finansijskih razloga nisam imao para za secer u avgustu i septembru da drustvima obezbedim 20 kg hrane vec su to one same skupile nekiih 10-15 kg u zavisnosti od drustva do drustva tako da im ja dodam 1-2 kg pogace preko satonosa opet kazem mirnije spavam...
Brat je mio ma koje vere bio...

http://prvisvetskirat.rs/licnosti/ucesnici-ratova/

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama

Van mreže Ivica Bogdanovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Plažane
Zoki nemoj da se plasis ja pcelarim i sa DB kosnicama i upravo mi je odnos izmedju RV i DB oko pola pola  :)
Mene Miloše ovo zanima. Jeste da nije tema o tome, mogli bismo na drugoj temi da pišemo, ali me interesuje tvoje lično iskustvo i neko uporedjivanje izmedju DB i RV. Moj najbolji drug ima samo DB10 i DB12, ja imam samo RV, pašni uslovi isti (na 300m smo jedan od drugog) i uporedjujem poslednje 3 godine naše košnice (razvoj, prinos, ponašanje pčela, zimovanje...), ali me zanimaju i tudja iskustva u tom pogledu. Zamolio bih te ako bi mogao da nam napišeš tvoje vidjenje u odnosu RV naspram DB. Hvala unapred. Pozdrav