Autor Tema: Зима 2017 /18 - понашање пчела и евентуални губитци  (Pročitano 46159 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Milos Obradovic

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kasevar 18420 Blace
Moje dosadnasnje skromno iskustvo uradu sa RV i sa DB nije bas za neko uporedjivanje jer sav moj pcelarski staz je prosao u tome da sam izvrcao svega 20 kg meda za 3 sezone, e sad sticao sam iskustva razrojavao proizvodio matice gubio 50
% pcelinjaka pa sve jovo nanovo ali ako uzmemo da su sem 2015 god sve ostale bile lose ili katastofalne nisam ja tako los pcelar :)

salu na stranu za pcelarstvo je potreban novac jer kad ulozis mozes i da se nadas necemu sto bi rekli da bi dobio na loto moras da uplatis tiket

Imam samo DB-12 tice i sa njima nisam zadovoljan ako bih pcelario samo sa DB onda bi to bila DB-10 jer su ova dva rama definitivno visak i jednostavno ne uzivam u radu sa DB kosnicom dok sa RV kosnicom nekako sve mi je lakse tj prirasla mi je srcu ima mnogo vise mogucnosti za pcelarenje koje planiram u narednim godinama da isprobam i pronadjem svoj tj svoju tehniku pcelarenja...od DB kosnice ne odustajem imacu je na pcelinjaku eventualno mogu postepeno da je prebacim u DB-10 koja mi se cini mnogo boljom za rad od 12-tice
Brat je mio ma koje vere bio...

http://prvisvetskirat.rs/licnosti/ucesnici-ratova/

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama

Van mreže Ivica Bogdanovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Plažane
Ni ja nemam neko veliko iskustvo. Isto su prethodne 2 sezone bile loše. Dosadašnji zaključak mi je isti kao kod tebe, DB12, pa DB10 pa RV na vrhu, u pogledu razvoja i prinosa. Što se tiče zimovanja, RV je po meni daleko ispred, gledajući stradanja kod mene u protekle 3 sezone. Opet navodim, mali je to period da mogu sa punim pravom reći da je to 100% tako. Ono u šta sam potpuno siguran je to da je definitivno potrebno dosta ulaganja da bi čovek nešto više mogao da očekuje. Hvala na odgovoru, svako dobro.

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje

У суботу 13. јануара сам обишао пчелињак пријатеља у селу Камендолу које се налази између Умчара и Гроцке. Пчелињак је нов састоји се од 6. ројева формираних у мају прошле године који су се лепо развили и зазимљени су на два РВ наставка . Ове ројеве сам продао прошле године и помогао у зазимљавању. Пријатељ није одрадио оксалну киселину па је хтео то сада да учини иако су за то већ прошли оптимални рокови.
                 Пчелињак смо обишли око поднева . Температура око 4 - 5 степена са мало ветра. Први поглед преко сатоноша је остављао повољан утисак. Сва друштва су на 6 - 7 улица пчела . Клубе захвата оба РВ наставка и у свим кошницама је у средини наставка. Хране има сасвим довољно. Легла још увек нема али има исполираних ћелија спремних за залегање матице. Стање као из уџбеника.
                 Одрадили смо третман уз минимално узнемиравање пчела. Колега је направио пар слика и обећао да их постави на овој теми.

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
  • Nemoj da mi daš ribu, nego me nauči da pecam.
  • Lokacija pčelinjaka: Elemir, Babatovo
Za sad su sve košnice na broju ali malo je pčela u LR košnicama. U RV imam pčela na šest ulica. Danas ću, ako bude oko O celzijusovih, trknuti do pčelinjaka i opet proveriti stanje sa hranom u vencima, ako nemaju dovoljno dodaću im pola kile kristalisanog suncokretovog meda u kesama.
Da bi se prešao put od hiljadu milja potrebno je načiniti prvi korak.

Van mreže Rakovac Goran

Зима још траје а никаквих јављања по овој теми нема ? ? ?

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
U subotu izvrsen pregled, dodate pogace u Poloskama, RV PO MENI IMAJU DOVOLJNO HRANE I NISAM STAVLJAO POGACE, JESU NA SATONOSAMA ALI IMAJU HRANE NA BOCNIM RAMOVIMA..Nema gubitaka i sve su na broju, za desetak dana ponovo pregled, nadam se da ne gresim u proceni da RV nemaju potrebe za pogacama..

Van mreže Bojan Šušnjar

• Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
Majkane i kod mene je bilo hrane po bokovima ali sam ja ipak zalijepio pogače jer pčela je manje u klubetu nego inače a zima tek može da stegne pa kada se tako malo klube stisne na leglu bilo me strah da im bokovi ne budu predaleko.
Parola je "bolje se raniti nego ubiti".  ;D

Možda se Vojo se neće složiti ali bolje spriječiti nego liječiti.

Praticu majkane, sreca pa mi nije daleko pcelinjak, iskustva nasih kolega sa visegodisnjim iskustvom kazu da ako ih zazimimimo sa min. 15 kg hrane nema potrebe. Prosle zime su dobile po tri pogace, vitaminske, polenske pa sada presabiram sta je bolje, hrane imaju dovoljno, po mojim procenama ni jedna nije ispod 10 kg trenutno..Pogace su spremne u rezervi, pa cu intervenisati po potrebi, evo i danas su izasle i prenose med sa bocnih ramova.Praticu situaciju, jedna mi je na tri ulice pcela i ta mi je najslabija ali je puna hrane...

Van mreže Bojan Šušnjar

• Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
Citat
evo i danas su izasle i prenose med sa bocnih ramova.

Prema Šošću u ovo se ne treba pretjerano uzdati jer tokom zimovanja pčele med prenose u vrlo malim količinama. Ako stegne zima može biti problem. Kako sam kažeš blizu je pa možeš pratiti stanje.

Citat
iskustva nasih kolega sa visegodisnjim iskustvom kazu da ako ih zazimimimo sa min. 15 kg hrane nema potrebe

Vjerujem ja kolegama ali volim i sam da se uvjerim da je sve u redu a ako mi je nešto sumnjivo radije reagujem ako mogu nego da se nadam da će biti uredno.

Pozdrav svima...

Van mreže Rakovac Goran

Колико год да је важна количина хране још је важнији њен распоред. Џабе храна ако због захлађења и легла збију клубе и остану подаље од ње. Није случајно да су највећа страдања крај фебруара и март месец ако и када потраје захлађење.

Meni je ovo drugo zazimljavanje RV kosnice i jedan od razloga da pcelarim ovom kosnicom je bio da nema potrebe za pogacama , naravno uz dovoljne kolicine ostavljene hrane, sto mislim da je ispostovano, doduse nema vec dugo razgovora i pisanja kolega na tu temu, kao da je ovde na forumu upotreba pogaca tabu...Danas sam razgovarao sa jednim kolegom, koji vec sest god pcelari RV kosnicama, i on mi je potvrdio, da sa cak i manjom kolicinom hrane , nikada nije dao pogacu, niti je do sada imao gubitaka... Ja pitam , ako sam zazimio pcele u gornjem nastavku punim hrane, ispod je bilo nekih 6 kg i dodato 5 l gustog sirupa sa nozevojem, da li je to dovoljno.. Kakav raspored hrane, ako su one u gornjem nastavku, pa zar duzina i visina RV rama nisu garant dostupnosti hrane..Po ovome do sada procitanom, i ako ima dovoljno hrane , treba ipak dati pogacu, dokle je davati i koliko, jednu, drugu , petu a u kosnici ima hrane.. E to mi je nejasno...

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
Zorane, evo ti jedan moj primer da ti posluži za nauk:
Ove godine sam zazimio šesnaest RV košnica, na dva nastavka. Moram priznati da sam to zazimljavanje (procena rezerve hrane) obavio prilično komotno, da ne kažem na brzinu...Jesenju prihranu nisam radio-samo sam oduzeo med posle suncokreta, a njima ostavio-odokativno(bilo je posle i neke tihe paše).
       Pre desetak dana, kad je vreme dozvolilo, smilovao sam se, da malo proverim stanje: Našao sam jedno društvo uginulo i ni trunke rezervne hrane. Društvo nije slabo. Pčele su tu-uginule od gladi mojom greškom.
        Ja mislim da to može da se dogodi samo u RV košnici ili u sličnim, tzv. "malim košnicama" (Apska, Ware...). U svim drugim, ovim, standardnim košnicama (LR,DB,AŽ...) obavezno bi ostalo bar malo hrane po udaljenim ćoškovima...
        Tu sa RV košnica dokazuje kao maksimalno ekonomična, racionalna, štedljiva...naravno, ne treba ići u krajnost, (kako sam ja izazivao sudbinu  >:( :( )

Van mreže dusan lazic

P. s.
Ja ne praktikujem pogače.

Hvala Dule na primeru, bezimo od davanja pogaca itd.. Jasno mi je sta kazes, ako se ostavi dovoljno hrane, koja im je zbog kvadratne konstukcije kosnice, visine i duzine ramova uvek dostupna, pogaca u njima, stvarno ne treba.. Uz napomenu da ja iz mojih nisam ni vcao suncokret , sve sam im ostavio, plus dopuna 5 l..Mozda me nisi razumeo, u medistu ispod, je bilo 6 kg. hrane, pun nastavak hrane u gornjem, tj plodistu i na sve to dopuna..Ako im na to sve treba jos i pogaca e onda...

Van mreže dusan lazic

Mirno spavaj.

(jedino:možda bi mogao da vrcaš ovih dana...) ;) :D