Radovi na pčelinjaku > Praktično pčelarstvo i metode pčelarenja

SIRUP OD POGACE

(1/2) > >>

Zoran Ristovic:
Moze li nepotrosena pogaca da se upotrebi za spravljanje sirupa?
Kako su mi ostale nepotrosene pogace u kosnicama pitam se da li bi od njih mogao da napravim sirup i dam pcelama u hranilicama?

Dragan Šošić:
Може, али пази ако има додатака разноразних, то може прокиснути. У том случају требало би да такав сируп што пре потроши.

Никако сируп не сме бити густ. Ако је густ, пчеле се даве.


ПС

Претпостављам да пратиш форум СПОС и верујем да си приметио да је колега ставио у хранилице полутечан мед и то ти је као живо блато за пчеле (у одређеном моменту, јер би при топлијем времену и када је хранилица на сатоношама број удављених пчела био мањи, али би их сигурно било).

Занимљиви су одговори искусних колега по том питању. Један каже да су се пчеле удавиле у меду (ја мислио да су се удавили у Морави :) )и у истој поруци каже да пчеле не умеју да се чувају: па не умеју, јер их долази релативно мало у хранилицу и уз то пчеле имају длачице по телу – сасвим довољан услов да се у густом раствору даве. Такође констатује да пчеле поцрне када се удаве – па наравно, неће побелети, а поцрне јер се течност "лепо распоредила" по длачицама и пчеле су „мокре“.

Мање искусан колега је много ближи решењу „мистерије“ удављених пчела и каже да су хранилице некомплетне. Ако би имале поклопац, мед те густине се не би сливао у довољној мери, не би био потрошен, било би кондензације и прокисао би временом.

Затим следи „процена“ здравственог стања...као, здаравој заједници се то не би десило (иначе, десило би се свакако ако је мед полутечан).

Занимљива је констатација колеге да је друштво слабо и да су пчеле трапаве!?...због ноземе...па се вероватно саплеле на мед :).

Затим, следи процена да су страдале од хладноће. То има утицаја наравно, али није пресудно.

Прави одговор је упутио колега Младенко Милишић (претпостављам јер у профилу пише mladenko milisic).

Ево ти линка поруке, па мало проучи како колеге то тумаче (погрешно).

http://spos.info/forum/index.php?topic=25784.msg691683#msg691683

Мед се пчелама може дати разређен до односа 1:1 (однос чврсте материје и воде) или потпуно кристалисан.

Исто важи и за погачу ако од ње правиш сируп.

Zoran Ristovic:
Hvala na brzom odgovoru. Ne idem na SPOS-ov forum,prema tvom pisanju ima svega i svacega. Za sad sam zadovoljan sa ovim forumom... da me ne boli glava.
Pozdrav.

Dragan Šošić:
Пчеле се иначе лако даве и у сирупу 1:1 ако брзо не нађу ослонац. Разлика у односу на много гушћи раствор је што се пчеле групишу и спасавају кретањем преко групе пчела и покретљивије су у ређем раствору. Лети се може лако уочити да се пчеле групишу на мрежи збега и све оне које су угрожене се пењу према овим пчелама које су на безбедном.

Понека пчела се може наћи удављена и ако је маса пчела око хранилице са нормалном густином сирупа велика. То су углавном понеке пчеле које се залепе за дно хранилице када их прелије сируп и ту остају.

Занимљиво је поредити како се оса понаша у истим условима. Ако осу нпр. бациш у воду, она често буде на површини воде и може и узлетети одатле. Осе немају длачице по телу. Оса се може извући из раствора у којем се пчела обавезно удави.

ПС

Штета што не пратиш форум СПОС-а. Има ту прилично „практичних“ савета који су..."практични" :) :)

Нпр. „Нема боље матице од оне коју пчеле одгаје“ (парафразирам)...као да остале гаји кромпирова златица. :)

Dobrica Vulićević:

--- Citat: Zoran Ristovic  April 04, 2018, 17:23:31 ---Moze li nepotrosena pogaca da se upotrebi za spravljanje sirupa?
Kako su mi ostale nepotrosene pogace u kosnicama pitam se da li bi od njih mogao da napravim sirup i dam pcelama u hranilicama?

--- Kraj citata ---

Ja pogače koje sklonim sa košnice bacam, pogotovo ako je društvo stradalo. Oprezan sam, možda nepotrebno, ali tako radim. Svo saće pretamam od stradalih društava.  Ove godine neću ni leglo da uzimam od onih koje ne mogu da se spreme same  za bagrem i njime pojačavam druge. Ako je društvo ovih dana  na pet ulica, sigurno postoji razlog.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju