Autor Tema: Dnevni izveštaj sa pčelinjaka  (Pročitano 401984 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Nemoj da mi daš ribu, nego me nauči da pecam.
  • Lokacija pčelinjaka: Elemir, Babatovo
Odg: Dnevni izveštaj sa pčelinjaka
« Odgovor #615 poslato: Jul 08, 2017, 23:57:21 »
Da... srećom ima pčelara koji su voljni da prenesu iskustva.
Da bi se prešao put od hiljadu milja potrebno je načiniti prvi korak.

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #616 poslato: Jul 09, 2017, 19:16:02 »
Mom kosiji ovih dana nece nikako sa Jenterom da krene .Poprskao aparat i dao ga na poliranje ne 24 nego 48 H i stavio maticu .Posle 24 ni jedno jaje posle 36 3-4 jaja .
Ajde veli matica je star 5 god (obelezena crveno) mozda je to.Prebaci aparat u drugu kosnicu i ubaci drugu maticu,prodje 24 sata ni jedno jaje ,a matica ima 8 rama legla mlada.
sa tim sa aparatom u istoj proceduri u maju i junu radio nekoliko tura ja na mom pcelinjaku sta je to kod njega nije mi jasno.Jel imao neko slicne probleme .Normalno svo vreme ide prehrana  drustva .

Van mreže zoran drpljanin

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #617 poslato: Avgust 10, 2017, 11:44:32 »
Danas pregled RV, cetiri proslogodisnja paketna roja sa belim maticama sam razrojio krajem maja, posto sam imao los prolecni razvoj i video da od bagrema nema nista, prepolovio sam ih ,ostavio svu hranu i u cetiri nove dodao mlade sparene matice. Ogranicene su MR, imaju po pet ramova legla i u dva nastavka otprilike ukupno 15 kg meda u svima, ima svezeg unosa, verovatno sa korova po njivama i nesto livade. Nakon majskog i junskog tretmana brstivarom, stavljena herba . Krajem meseca cu proveriti stanje zaliha i dodati sirupa do 20 kg...Odlucio sam da ce zimovati sa plodistem na vrhu...Sto se Poloski tice, suzene su na osam, devet ramova u zavisnosti koliko ulica posedaju, neka formiraju medne vence..

Jos uvek,srce vuce poloskama a razum Vojicama, za sl. godinu opet planiram prosirenje i jednih i drugih...Valjda cu jednom prelomiti a ako i ne , nije ni bitno

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #618 poslato: Avgust 10, 2017, 21:22:05 »
Neznam kako vi podnosite ovo vrijeme. Kod nas je danas bilo 39,5. Trenutno pripremam društva u zimsku konfiguraciju, stavljam letvice za varou i bježalice da skinem višak meda sa suncokreta. Ne isplati se čekati bolje vrijeme jer varoa ne spava.
Više mi nije problem što budem kompletno mokar od znoja kad dođem kući, problem mi je znoj koji sa čela curi u oči i zasljepljuje me, i ne samo u oči nego mi umrlja komplet naočale pa više ne vidim raditi. Klima se očito promjenila i morat ćemo se i mi tome prilagiditi i hardverdski i softverski.

P.S.
Pokušavam dokučiti koja bi bila hrvatska riječ za srpski "elem" ali još nisam dokučio...

Van mreže Драган Николић

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Кочетин 205m
« Odgovor #619 poslato: Avgust 10, 2017, 22:28:41 »
Проблем зноја са чела делимично решавам старим памучним мајицама. Распарам и вежем око главе, колко толико покупе зној. Капа преко и пичиш...
Е а ако си си сигуран да Осијек туче Ријеку а имаш само 10 евра у џепу...то је зној братац...

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #620 poslato: Avgust 10, 2017, 23:56:25 »
Citat
Pokušavam dokučiti koja bi bila hrvatska riječ za srpski "elem" ali još nisam dokučio...
Dobri moj Anto, kao što sam ti i sam, nemoj se mučiti srpskim i hrvatskim rečima...
Elem, Hrvati kažete "dom" i "kućanica", a u nas Srba je "kuća" i "domaćica".  ;D

Probaj sa "naime"...

Van mreže Anto Dankić

« Odgovor #621 poslato: Avgust 11, 2017, 01:10:54 »
Ma sam koncept u rečenici mi je jasan, u biti to je poštapalica bez nekog velikog značaja na samo rečenicu, ali nisam mogao naći odgovarajuću riječ u našem  jeziku. Najbliži mi je bio "dakle"...

Van mreže Bojan Šušnjar

• Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
« Odgovor #622 poslato: Avgust 11, 2017, 08:29:04 »
Citat

Anto možda ti ova definicija pomogne u pronalaženju adekvatnog izraza.

Citat
Elem

Ovaj izraz verovatno nema neko odredjeno znacenje,ali bi bio najpriblizniji izrazu "dakle" i citiram: "služi za povezivanje teksta i skretanje pažnje sagovorniku".
Koriscen je u mnogim situacijama,posebno kada razgovor pocne da skrece sa "zadate teme".
Verovatno potice od turske reci ele ili elem,sto bi znacilo-na koncu.
Od ovoga "na koncu" je izvedeno "na kraju krajeva",a potom,da bi se skratio razgovor,i elem.
Moze se zameniti osnovnim izrazom-dakle,ili recju "nego".

Citat
Posle dobre fore na koju se i sam nastavnik nasmejao(hmmm,koliko se cesto ovo desava,.....),stavio je deci do znanja da moraju da nastave sa ozbiljnim radom,koristeci upravo ovaj izraz:
-Dobra fora,ELEM,sad moramo da nastavimo sa Omovim zakonom....

Izvor teksta: http://vukajlija.com/elem/64646

Van mreže Anto Dankić

« Odgovor #623 poslato: Avgust 11, 2017, 08:38:08 »
Još malo offtopic,  što se tiče doma, i mi idemo kući s posla, pravimo kuću. Dom je više emocionalni izraz kao i kod vas. Domaćica skoro i da nema jer žene su danas emancipirane i rade kao i muškarci.
Jučer sam se kuhao cijeli dan sa pčelama, došao kuću otuširao se večerao pa na posao. Sad idem s posla kao kuvana noga i razmišljam kako morao odmah do pčela jer se vrijeme gadno muti. Izdržat ću i ovaj dan ... valjda.

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #624 poslato: Avgust 13, 2017, 20:40:48 »
Citat
što se tiče doma, i mi idemo kući s posla, pravimo kuću. Dom je više emocionalni izraz kao i kod vas.
Ja vas Slavonce uopšte ne računam... ;)
Vi ste lingvistički i "običajno" ( kulen, tamburaši, špricer-gemišt itd ) slični nama Lalošima. ;D
Možda nisam dobro obavešten, ali mislim da Zagorci, Primorci i vi baš koristite različitu terminologiju.

Van mreže Anto Dankić

« Odgovor #625 poslato: Avgust 14, 2017, 06:49:52 »
Jučer izvrcao suncokret. Pčele stavljene u zimsku konfiguraciju. Još par mladih društava od ove godine moram prihraniti za zimu i to je to narode za ovu godinu. Opremu za vrcanje jučer rastavio i kercherom sve dobro oprao. Ležajeve sa vrcaljke skinuo pa ću ih zamijeniti za iduću sezonu. Najvjerovatnije ću za iduću sezonu nabaviti električni otresač za vrcanje. Bježalice imaju svojih dobrih ali i loših strana. Ovih dana vozim kamion kod majstora da mi napravi pomoćnu šasiju na koju ću moći pričvrstiti kontejner (ali i hladnjaču za vrcanje). Radim odmah šasiju za kontejner od 48 košnica koji bi mi trebao biti "radni", ovaj mali ću preurediti za odgajanje mladih društava. Na stacionaru nemam poslije 4. Mjeseca neke ispaše pa moram i rojeve voziti dalje jer bez paše nema napretka

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #626 poslato: Avgust 14, 2017, 09:13:40 »
Anto, kako tek sada suncokret, ovde u Vojvodi ni se kosi, sve sprzeno,, Jesi li namerno odlagao vrcanje ili si imao nekakvu pasu... I kod mene je bilo unosa u avgustu, ko zna sta po onim vrucinama, ali to je malo.... Sve imaju u proseku po 15 kila meda, plodiste + mediste. cekam jos 10 dana i radim dopunu do 2o kg ..

Van mreže Anto Dankić

« Odgovor #627 poslato: Avgust 14, 2017, 11:21:08 »
Zorane, doselio sam na suncokret koji je bio u punom cvatu i medio je 3 dana, onda sam čekao 10 dana na kasni suncokret koji je isto medio jako malo 3 dana. Doselio 4.8. i ostavio da vidim jer zna biti medljike iz obližnje hrastove šume, međutim ni "m" od medljike jer je sve bilo spaljeno. Nisam ja ništa izgubio, samo sam dobio na kvaliteti meda. Većina okvira nije bila poklopljena a vlaga je izmjerena 16,5. Inače nisam baš prezadovoljan ovom godinom što se tiče medenja, sve je bilo nešto na pola i preklapale se paše. I ono što je medilo je bilo traljavo.
Evo kakvi su bili unosi ove godine, tu je još i kesten na kojem mi se pokvarila vaga ali sam dobivao informacije od prijatelja i nisu bili nimalo interesantni :(

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
« Odgovor #628 poslato: Avgust 21, 2017, 12:46:54 »
Pre nekoliko dana, štrnjiku, pored mog voćnjaka i pčelinjaka, zapalila je varnica koja je uzrokovana dodirivanjem žica na banderi. Požar se preselio i moj voćnjak. Donje lišće na voću je popaljeno a iznad je krošnja još zelena. Ne znam da li će preživeti voće?! Sreća u nesreći je da je zahvaljujući intervenciji mojih prijatelja požar zaustavljen bukvalno na par metara od košnica. Prioritet im je bio spašavanje pčela.
U dva navrata pozvani su i vatrogasci i EPS. Sutra ću do direktora EPS-a u Zrenjaninu. Verovatno me neće primiti.

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
« Odgovor #629 poslato: Avgust 29, 2017, 22:36:44 »
Na žalost opet nimalo lep povod javljanju. Naime oko 18,oo h stigao sam na pčelinjak da sirupiram kad na manje od 1-og kilometra primetim da plamena stihija  nošena istočnim vetrom guta sve pred sobom. Već  sam pomislio da hitno selim pčele u selo.
 Nas par vikendaša gasili smo požar dok nije moj kum stigao traktorom i plugom zaorao njive da bi sprečio širenje vatre. Dok smo mi gasili požar i vatrogasne ekipe pokušavale su da zaustave širenje požara elemirskim atarom. Ne znam koliko stotina hektara je danas izgorelo. Srećom dim nije padao na pčelinjak. Nadam se da smo zaustavili širenje požara.
ps ovo je u poslednjih nedelju dana drugi požar u čijem gašenju sam učestvovao prošle nedelje kumu je izgorelo kompletno gazdinstvo i kuća