Autor Tema: Dnevni izveštaj sa pčelinjaka  (Pročitano 401986 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Nemoj da mi daš ribu, nego me nauči da pecam.
  • Lokacija pčelinjaka: Elemir, Babatovo
Odg: Dnevni izveštaj sa pčelinjaka
« Odgovor #630 poslato: Septembar 17, 2017, 19:41:08 »
   Nakon uraganskog vetra koji je noseći prašinu iz atara (ovu prirodnu pojavu još nisam video- zamračilo je nebo prašinom) protutnjao selom , skidao je crepove i lomio stabla, sa zebnjom odlazim na Babatov. Kolega, na nekih trista metara od mene ima pčelinjak, javlja mi telefonom da mu je vetar srušio tri košnice i poskidao tridesetak krovova, a kod mene, srećom, sve u redu. Sreća u pune košnice :) i cigle koje sam stavio na krovove košnica. Odlazim do susednog pčelinjaka udaljenog pedesetak metara od mene da vratim krov i ciglu koju je vetar skinuo. Malo bolje pogledam a ispred košnica gomile mrtvih pčela!? Da li je moguće da ima toliko mrtvih pčela jer ih nigde ne seli, pa se nakupila gomila mrtvih? Ova konstatacija baš ne pije vodu?
 Prvo, kada odem kod pčela, obiđem prednju stranu baš zbog mogućih mrtvih pčela. Da ih ima vala bih se zabrinuo. Inače na tom komšijskom pčelinjaku nema pojilice dok ja imam uvek aktivne.
Da bi se prešao put od hiljadu milja potrebno je načiniti prvi korak.

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
« Odgovor #631 poslato: Septembar 24, 2017, 17:59:43 »
   Sinoć smo moja mlađa ćerka i ja bili do Babatova da oberemo jabuka i grožđa i ujedno obišli košnice. Sve je na svome mestu, ispred leta nema mrtvih pčela a tek neka pomalja se kroz leto. Malo sam virnuo ispod krova i uživao u blagotvornom mirisu košnice.
Mada imam još puno posla oko svođenja košnica na jedan nastavak. A posle zezanje sa ramovima i zaštita od voskovog moljca.
Nenade, ne vidim da cveta biljka koju si spomenuo. Cveta po livadi neki beli cvet koji kao da ima ''pehar'' iz kojeg izlazi, ne znam da objasnim drugačije.

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #632 poslato: Septembar 25, 2017, 01:04:52 »
Citat
Cveta po livadi neki beli cvet koji kao da ima ''pehar'' iz kojeg izlazi, ne znam da objasnim drugačije.
Da nije pečurka? :D
Jedna slika govori više od 1000 reči.

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #633 poslato: Septembar 29, 2017, 13:30:28 »
Lep dan sam iskoristio za brzinski pregled sa sto manje pomeranja ramova, primetio sam na svim kosnicama svez unos u odnosu na zadnji pregled, bocne ramove, koje su gotovo ispraznile i prenele med u sredinu, napunile su svezim unosom, verovatno korovi sa njiva...

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #634 poslato: Septembar 29, 2017, 18:42:40 »
Juče sam, kao što ću i sutra, obišao pčelinjak. Od podneva, pa do 15h vredno su radile. Video sam ih masovno na divljem asteru, a donosile su i šućmurasto žut polen, koji mnogo podseća na polen bršljana. Naravno, dobar deo izletnica se vraćao bez praha, pa verujem da i aster i još ponešto daje i nektar.

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #635 poslato: Septembar 29, 2017, 19:24:06 »
Danas povadio letvice, provjerio stanje te stavio najlone na košnice koje nemaju poklopne daske. Leglo u većini društava je potpuno stalo. Vaga u minusu, morao sam na pola posla stati jer su počele obletati košnice pa da nebi izazvao grabež. Stanje sa hranom zadovoljavajuće, izuzetno zadovoljan RV košnicama...

Van mreže Драган Николић

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Кочетин 205m
« Odgovor #636 poslato: Septembar 29, 2017, 19:49:10 »
Код мене ветар,ветар, ветар...у којој сам ја вукој.....

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #637 poslato: Septembar 29, 2017, 20:35:36 »
Код мене ветар,ветар, ветар...у којој сам ја вукој.....
Pa i kod mene je bio dooobar vetar. Al' valjda su ove južnobanatske navikle na njega.  ;)

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
« Odgovor #638 poslato: Septembar 30, 2017, 20:10:13 »

Oko 15 h obišao pčele. Ima ih na poletaljkama i stidljivo donose beličast i narandžast polen. Doduše doleću i bez polena , a ima ih i na pojilicama.
Jednu košnicu moraću što pre da spojim, ili šta ću več s njom, jer vidim da ulaze zolje unutra. Kada sam podigao krov , vidim na zbegu , sa unutrašnje strane 5-6 zolja. Inače je ta košnica ''plod'' mog petljanja sa Rošfusovim oplodnjacima. Od šake pčela samo jada.

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #639 poslato: Oktobar 01, 2017, 19:14:39 »
Gledam danas ove moje...
Bolje su radile, nego na drugom bagremu. Po divljem asteru su se razmilele, pa sve zuji, bruji. Ali, izgleda da i preleću Ponjavicu i nešto vuku s preke strane. Polen je jarko narandžast, beo, siv ( još uvek ima stidljivo i divlje kupine ) i prljavo žut...
Ima ih i bez polena i to su uglavnom ove sa astera. Na pojilu ih je beznačajno, što ukazuje da legla nema u nekim bitnim količinama.
Pre par dana, kod komšije, nadležna služba uništila veliko gnezdo stršljena. Nisam ih danas zapazio.
Osica je na pretek. Jutros, dok pčele još nisu krenule na pašu, vrzmaju se oko leta, a neke i uleću. kakva im je dalja sudbina, ne znam. Iako se ispod košnica zapaža značajan broj "eliminisanih".

Uživao sam danas posmatrajući i ove na zemlji i gužvu na kontejneru.

Van mreže Драган Николић

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Кочетин 205m
« Odgovor #640 poslato: Oktobar 01, 2017, 21:22:09 »
Прегледао данас 20 РВ које су ми у селу, Морава нека чека...Стање је овакво: 13 нема никаквог легла, пуно хране, задовољство обострано.
4 има још мало затвореног легла, све је ок.
3 имају и отвореног легла, храна критична...Морам да их спашавам. Имам доста меда у кантама, даћу им мед. Дајте ми савет како, да ли могу да им дам нерастворен?

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #641 poslato: Oktobar 02, 2017, 00:46:05 »
Pretpostavljam da se radi o kristalisanom medu.
Dragane, kažu ljudi - u kese, pa ko pogaču.
Kese da budu čvršće i otvori manji, da med ne curi po pčelama i kojekude.

Van mreže Михаило Мишко Васојевић

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Okruglica
« Odgovor #642 poslato: Oktobar 02, 2017, 13:54:12 »
Јуче сам прегледао ове моје вреднице и не знам да ли да сам задовољан или да бринем. Најјача ПЗ има пуно плодиште, свих 10 рамова пчела (ДБ кошница десетка) и 5 рамова легла, што затвореног, што отвореног и 5-6 рамова меда у полунаставку. Остале су слабије, три комада имају по 5-6 рамова пчела, по 3-4 рама легла и по 3-4 рама меда. Двије најслабије имају по два рама пчела и по рам легла, једна је чак залегла и на другом раму. Вријеме је топло, цвјета вријес - врес и приморски вријес, има бршљана, неког љубичастог цвијета (луковица), дивљег шафрана, некаквог маслачка... Доносе доста, али бих рекао и да троше пуно на легло . Један ме овдашњи пчелар савјетује да додам погаче да не би потрошиле мед на оволико легло. Не знам ни сам шта да мислим.
Поздрав

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #643 poslato: Oktobar 15, 2017, 12:16:39 »
https://imgur.com/a/rMLTt
Danasnji obilazak i  kolicina osica pa puta dva posto su bile dve flase,a ovo je samo iz prve.Apatinac ih unistava ,realno.

Van mreže Sasa Blagojevic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bratujevac
« Odgovor #644 poslato: Oktobar 15, 2017, 15:05:09 »
Sinisa kod mene toliko strsljena ima, ose se hvataju ali strsljeni su katastrofa. Obidjem svaki dan pcelinjak i uvek ima bar 5 komada zivih u flašama, malo ih promuckam da padnu na dno i tako svaki dan. Ja zamke postavljam od ranog proleća i veliki broj strsljena i osa strada.