Autor Tema: Dnevni izveštaj sa pčelinjaka  (Pročitano 401881 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Dnevni izveštaj sa pčelinjaka
« Odgovor #270 poslato: April 19, 2014, 21:18:18 »
Danas sam preslagao par društava. Unutrašnjost košnice je puna vode, bez obzira na snagu društava.

Čitam da se pčelari pribijavaju rojevog nagona. Na ramovima se vidi tek poneki zvončić, koji deluje „napušteno“ (vosak se stvrdnuo i nema uobičajeni oblik onih pravih zvončića, koji pokazuju mogućnost rojenja). Samo ukoliko su društva prihranjivana preko mere i držana u malom prostoru, moguć je rojevi nagon. Teško da će pčele koje nisu imale obilne unose nektara i polena da se roje. Roje se uglavnom pčele bogate hranom i one uglavnom nepogrešivo procenjuju stanje u košnici.

Danas su pčele iskoristile nešto malo toplijeg oblačnog vremena (13 °C) da unesu nešto polena. Iako ima vode u prirodi u izobilju (a ima je i u košnicama) pčele su ipak posećivale pojilice. Što se tiče pojilica, zanimljivo je i da su i juče i po slaboj kiši išle na pojilice.

I ono što zabrinjava mnoge, matice nisu prestale da nose.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže pero perić

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Đakovo
« Odgovor #271 poslato: April 19, 2014, 21:29:20 »
Ma nervira me ovo vrijeme..prvi put sam pčele odselio na repicu..a ono vrijeme koma..da oče svezat bar 4-5 dana s temperaturom od 20 bez vjetra..

Van mreže Lazovic Zivojin

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Skakavci, Kosjerić oko 620 m/NV
« Odgovor #272 poslato: April 21, 2014, 01:12:37 »
Poučen pisanjem nekih pčelara (D.Š), koji nesebično pišu o svojim iskustvima, a koja se često ne poklapaju sa pčelarskim brošurama, knjigama, knjižicama i knjižurinama, ovog proleća nešto posebno nisam "prekopavao" po košnicana i nisam tumbao ni ramove ni nastavke. Okolo pre nekoliko dana cvetalo voće naveliko (šljive prvenstveno) pa su me neki iz moje okoline ubeđivali da spuštam leglo, ograničavam, prevešavam i sl.
 Ništa od toga nisam uradio a ipak me zabrinulo juče (19.04) po kiši  kad sam video par izbačenih, gotovo oformljenih, pčela. Po mojoj proceni posledica prehlađenog legla, iako su ga pčele širile po svojoj volji.
 Prijatno iznenađenje danas (20.04) posle samo par minuta kad je ogrejalo sunce.
 Snimak je načinjen mob. telefonom i nije baš kvalitetan, ali "eksplozija" letača je očigledna. Mete su bile rosa u travi, maslačak, mrtva kopriva i zakasnelo procvetale trešnje.

Pozdrav svima

Van mreže radoslav janković

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: selo kovanj 640mnv/borike 1100mnv
« Odgovor #273 poslato: April 21, 2014, 08:19:09 »
N e vjerovatan prizor i ja sam juče vidio na svom pčelinjaku naprosto pčele kiljale iz košnica kao da se rojevi puštaju unos polena odličan ovo nevreme nije ih nimalo zeznula naprotiv mnoštvo pčele se ispililo i tako su dobile na brojnosti samo malo da im vrijeme dozvoli imaju sve uslove za dobar prinos

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #274 poslato: April 21, 2014, 19:35:22 »
Poučen pisanjem nekih pčelara (D.Š), koji nesebično pišu o svojim iskustvima...

Živojine! Ovi inicijali mi nešto poznati.

Pazi samo, ja koristim inicijale za osumnjičene   :D :D za razne prestupe i zloupotrebe.
Nemoj više da se ponovi. :D :D :D

Kod mene su dva pomoćna društva odbacila mnoštvo trutovskih lutki. Danas sam ih gledao (ne zbog tog izbacivanja trutovskih lutki, već neki redovan pregled i potreba za proširenjem prostora) i sve je uredu. Legla ima baš puno i nema nikakvih posledica.

Moguće je da bude i poneka pčelinja lutka odbačena. Dugotrajno toplo vreme je navelo i pčele da se prošire pomalo i bez mere. To im je svakako u prirodi. Naglo zahlađenje je pokazalo da i tu može biti nekih greški, ali sa manje posledica. Još bi nedostajao pčelar da im „pomogne“ prisilnim proširenjem i eto nevolje.

Zanimljivo je da mnogi pčelari zaboravljaju prošlogodišnju sušu i gotovo stalni nedostatak polena i ne daju pčelama malo „fore“ da dođu sebi i malo ojačaju organizam.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

• Prijatelj foruma
« Odgovor #275 poslato: April 21, 2014, 20:10:56 »

Živojine! Ovi inicijali mi nešto poznati.

Pazi samo, ja koristim inicijale za osumnjičene   :D :D za razne prestupe i zloupotrebe.
Nemoj više da se ponovi. :D :D :D

Drago mi je da se osumnjičeni prepoznao... :'(
Neće se ponovi ;)

Van mreže Ivan Simic 1

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: selo Blendija
« Odgovor #276 poslato: April 21, 2014, 21:08:08 »

Kod mene situacija slična,bilo je izbacivanja trutovskog legla i pored prihrane od 400ml  koja je dodata u četvrtak. Proširivanje plodišta sam radio spuštanjem krajnjih ramova sa medom u prvi nastavak.Juče i danas masovan izlet, nema štete a količina legla zadovoljavajuća.
  Ove godine nisam društva "mučio" velikim brojem satnih osnova.
   Pitao bih starije kolege,pre svega po stažu,sta misle,kako će uticati izbacivanje trutovskih larvi na brojnost varoe u ovoj sezoni?

Van mreže Dejan Stepanovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kovacevac 200m
« Odgovor #277 poslato: April 21, 2014, 22:45:17 »

Kod mene situacija slična,bilo je izbacivanja trutovskog legla i pored prihrane od 400ml  koja je dodata u četvrtak. Proširivanje plodišta sam radio spuštanjem krajnjih ramova sa medom u prvi nastavak.Juče i danas masovan izlet, nema štete a količina legla zadovoljavajuća.
   Pitao bih starije kolege,pre svega po stažu,sta misle,kako će uticati izbacivanje trutovskih larvi na brojnost varoe u ovoj sezoni?

Pozdravljam ja Sosicevo pisanje jer je covek kao otvorena enciklopedija i sve na bazi iskustva koje
na izuzetno slikovit nacin iznosi i u detalj objasnjava.Jos nesto jedino njegove tekstove  mogu da citam a da se ne nerviram.
 Ali i Sole zna da previdi neke stvari i pojave i omane u proceni.
 Evo na primer Iva je delimicno razotkrio pozadinu uvecanja pcelinjih zajednica na kako Sole kaze 70 iljada pcela-bioloski nacin protiv varooe.
Ljudi se ozbiljno spremaju za Dobru  pcelarsku praksu i ulazak u Evropsku uniju bez ikakvih sredstvava.
Da priblizim malo -nasirupiras ,iscedis pceli dusu sirupom kao da je bila mesec dana na suncokretu ,pocepas te silne iljade na pola gor -pola dol-ovakav recnik
upecatljivije prikazuje silu pcelara i znanje a onda CEKAS zahladjenje i pad temperature.
 E tu sad ide ono najvaznije -pcela je pametna i prehladjena i sve sama radi,izbacuje i trutove i varoou zajedno napolje..
tehniika kurafte sad ako imate vremena da se pozabavimo krstavanjem ove tehnike i udjemo i mi po necemu u knjige,a Boga mi mozda se neko
opredeli i da odrzi online predavanje na ovu temu.
Ocekujem da se kolega Sosic ukljuci i da svoj komentar na ovaj bioloski nacin borbe protiv varoje.
Najteze je biti covek medju ljudima.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #278 poslato: April 23, 2014, 17:13:11 »

Ivan je odlično uradio i tako se to radi, jer su i uslovi bili takvi.

Pisao sam u ovoj poruci o uklanjanju varoe pri odbacivanju trutovskog legla, usled različitih uslova koji utiču na ponašanje pčela (citat dela poruke):

Postavljanje rama na gradnju novog trutovskog saća na bokove (ili na jedan bok) gnezda, ovo ne da ublažava, već svodi na najmanju meru. Pčele inače nerado zaležu mlado saće koje se ubaci u oblast gnezda pri nepovoljnim uslovima. Novoizgrađeno trutovsko saće će biti zaleženo tek kada je društvo potpuno spremno za taj poduhvat i tada ga održava bez većih napora. U slučaju vrlo jakog zahlađenja pčele mogu vrlo brzo otklopiti dobar deo  tog građevnjak (ili ceo). Pri tome se odstrani i deo varoe, ali u svakom slučaju (i sasvim sigurno) se omete razvoj jer sve mlade jedinke budu uništene.

Što se tiče mogućnosti pojave krečnog legla na građevnjaku, sa gledišta borbe protiv varoe, to je i neka vrsta prednosti (sa gledišta veterinarske prakse, ovo je manje prihvatljivo i razumem stav prof Stanimirovića). Zato je bolje ne koristiti građevnjake velike površine. Građevnjaci manje površine daju slobodu raznovrsnijeg korišćenja, sa većim vremenskim razmacima postavljanja.

Ovu pojavu sam zapazio 1988. godine. U skladu sa tim i sledi moj savet da se građevnjaci postavljaju na periferiju legla.

Pozdravljam ja Sosicevo pisanje jer je covek kao otvorena enciklopedija i sve na bazi iskustva koje
na izuzetno slikovit nacin iznosi i u detalj objasnjava.Jos nesto jedino njegove tekstove  mogu da citam a da se ne nerviram.
 Ali i Sole zna da previdi neke stvari i pojave i omane u proceni.
 Evo na primer Iva je delimicno razotkrio pozadinu uvecanja pcelinjih zajednica na kako Sole kaze 70 iljada pcela-bioloski nacin protiv varooe.
Ljudi se ozbiljno spremaju za Dobru  pcelarsku praksu i ulazak u Evropsku uniju bez ikakvih sredstvava.
Da priblizim malo -nasirupiras ,iscedis pceli dusu sirupom kao da je bila mesec dana na suncokretu ,pocepas te silne iljade na pola gor -pola dol-ovakav recnik
upecatljivije prikazuje silu pcelara i znanje a onda CEKAS zahladjenje i pad temperature.
 E tu sad ide ono najvaznije -pcela je pametna i prehladjena i sve sama radi,izbacuje i trutove i varoou zajedno napolje..
tehniika kurafte sad ako imate vremena da se pozabavimo krstavanjem ove tehnike i udjemo i mi po necemu u knjige,a Boga mi mozda se neko
opredeli i da odrzi online predavanje na ovu temu.
Ocekujem da se kolega Sosic ukljuci i da svoj komentar na ovaj bioloski nacin borbe protiv varoje.

Otprilike tačno, g. Stepanoviću. Ovog puta se i naši naučili u ne istrčavaju se kao što je to slučaj sa stalnim amitraziranjem od ranog proleća pa do kraja godine. Ranije je mnoge učila kompartija da se istrčavaju, a sada u skladu sa normalnom državnom politikom svojih ličnih interesa, mudrije se postupa. To je za pohvalu.

Dobro, i dalje se malo sirupira, ali to više nije važno. Na snazi je pravilo kako DB košnica daje čist sortni med. Objašnjenje da pčele mogu prenositi i taj sirup u medište se čuva da se iskritikuje neko drugi (kada za to dođe čas). A to me podseti na DPP, kada je jedan naš pisac knjiga nakon mog pisanja o krajnjoj mogućnosti dodavanja „obogaćene“ pogače, krnuo i svojim pčelama baš takvu pogaču. I to nije problem. Problem je što je za par dana otoplilo i krenuo je "uraganski unos sa voća). Takođe dodatni problem je što je taj isti insistirao na tome da se takav med mora izvrcati i držati godinu dana, da se pokaže da li je ispravan ili nije. Tek potom se dodaje pčelama, kao prihrana.

U skladu sa DPP, nije bilo kasnijih informacija da je sklonio takav med iz košnica. Takođe je zaboravio da prvo pogleda u nebo, pre no što je uradio takvu glupost. Ali on je „vođa“ dobre pčelarske prakse (1703741.38¥ , što kada se sa japanskog jena preračuna u dinare iznosi 12.000 € - toliko će neko da mazne para i da podeli sa nekim).

Tako, da je biološki način borbe protiv varoe, prehlađivanjem legla u stvari ekološki koncept. Očekujemo da će biti svrstan u niz gluposti koje su objavljene kao DPP (DPP 1.1 Lokacija pčelinjaka; To treba pročitati, ali pre upotrebe detaljno procitati uputstvo! O indikacijama, merama opreza i nezeljenim reakcijama na čitanje pojedinih stavki, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom, jer inače može da se rikne).

PS

Skraćenica DPP je dobra pčelarska praksa, čisto da bude jasnije.

Van mreže zugor elmir

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: dabrica
« Odgovor #279 poslato: Jun 29, 2014, 12:18:48 »
LJudi,gdje su dnevni izvještaji? :)

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
« Odgovor #280 poslato: Jul 10, 2014, 21:19:51 »
Dnevni izveštaj: OPET KIŠA!!!!!!!!!!!

Van mreže Aleksandar Nadrljanski

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sanad 89m
« Odgovor #281 poslato: Jul 11, 2014, 20:10:17 »
Evo dnevnog izvestaja

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #282 poslato: Jul 19, 2014, 21:55:48 »
Danas sam preslagao društva koja su ostala kod kuće. Nose nešto nektara i puno polena. Porastom temperature, uvećava se unos nektara. Kada su temperature nešto niže, zatrpavaju prostor polenom. Po unosu polena bele deteline se to najbolje vidi. Odavno nije bilo ovoliko perge koja je od polena bele deteline.

Pčele se ponašaju kao da je proleće: matice zanose puno legla, a na ramovima je veliki broj zvončića. To je znak da su pčele odlično „raspoložene“. Raznovrsnost polena je odlična.

• Prijatelj foruma
« Odgovor #283 poslato: Jul 19, 2014, 22:22:29 »
Kad se tiče raznovrsnosti poolena, ona je neverovatna.
Ja bih voleo da znam od čega bi mogao biti ovaj zeleni.Do sada ga nisam viđao kod mene, što ne znači da ga nije bilo.
Slike nisu baš kvalitetne, jer su načoinjene mobilnim, a i raspoloženje za poziranje nije bilčo baš na nivou.

Van mreže Ivan Simic 1

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: selo Blendija
« Odgovor #284 poslato: Avgust 14, 2014, 20:44:41 »

Za prethodna dva dana 700gr u plusu na kontrolnoj kosnici. Zahvaljujuci proslonedeljnim obilnim kisama jos ima unosa. Ostaje da proverim da nije u pitanju medljika, mada izgleda da se radi o detelinama ,uneseni nektar jarko zute boje,takodje i jako  dobar unos polena za ovo doba godine.