Autor Tema: Dnevni izveštaj sa pčelinjaka  (Pročitano 401781 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
Odg: Dnevni izveštaj sa pčelinjaka
« Odgovor #390 poslato: Maj 14, 2015, 13:27:35 »
Bagrem polako silazi bio je odlican ima ga dosta sad ide razrojavanje ,matice ,vrcanje i sve po redu .

Van mreže Milanko Lešević

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Koprivnica
« Odgovor #391 poslato: Maj 14, 2015, 20:19:17 »
ja sam svoj med obrao za ovu godinu.pošto mi je ova druga godina pčelarenja,prošle godine nisam cedio ništa,a izgleda ni ove.dođe mi se da košnice sve redom razbacam i okanem se  pčelarenja..pre sat vremena je takav grad pao u krugu od 5 km da ništa od cveta nije ostalo.bagrem je taman počeo da cveta.
« Poslednja izmena: Maj 14, 2015, 20:42:19 od strane Milanko Lešević »

• Član foruma
« Odgovor #392 poslato: Maj 14, 2015, 20:20:18 »
ja sav grja sam svoj med obrao za ovu godinu.pošto mi je ova druga godina pčelarenja,prošle godine nisam cedio ništa,a ni ove.dođe mi se da košnice sve redo razbacam i okanem se  pčelarenja..pre sat vremena je takav grad pao u krugu od 5 km da ništa od cveta nije ostalo.bagrem je taman počeo da cveta.[/size]ad pao u krugu od 5 km da ništa od cveta nije ostalo.bagrem je taman počeo da cveta.

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #393 poslato: Maj 14, 2015, 22:22:07 »
Druže, ne razumem zašto toliko gorčine. Pčelarstvo je poljoprivreda. Zamisli kako je ljudima koji su orali, pripremali zemljište, posejali i udari grad. Ili poplavi sve.

Ima bagrema na drugim mestima. Preseli košnice.

Imao sam slično stanje 1999 i šta se može teraš dalje. Samo što ja tada nisam mogao ni da preselim negde. Tada je grad pobio i zubaču i korove i travu, a ne samo bagrem. Takođe u jednom uskom pojasu. I opet se dobro prošlo.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

• Član foruma
« Odgovor #394 poslato: Maj 15, 2015, 07:49:04 »
dragane,razumem ja tu situaciju,znam kako je u poljoprivredi.zezaju me deca i žena-kad će taj med- :P ,možda nešto bude od livade.nemam gde da ih selim,ali šta bude ,neka bude.

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #395 poslato: Maj 15, 2015, 10:01:51 »
dragane,razumem ja tu situaciju,znam kako je u poljoprivredi.zezaju me deca i žena-kad će taj med- :P ,možda nešto bude od livade.nemam gde da ih selim,ali šta bude ,neka bude.

Dobro ti je Dragan rekao. Sezona je tek počela. Strpi se malo.

Pošto te razumijem u potpunosti, usudiću se izreći jednu sugestiju: ne žuri u pčelarstvu, ne ulaži puno, ne povećavaj broj društava naprečac. Da je pčelarstvo unosno, svi bi političari imali pčele. Ti kako hoćeš.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Dejan Damnjanovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rakinac
« Odgovor #396 poslato: Maj 15, 2015, 21:03:15 »
I pored loseg vremena pcele lepo radile negde posle 15h sam bio na pcelinjaku!
Ако некоме поклонимо чашу меда,
нахранићемо гa за један дан,
а ако га научимо пчеларењу,
нахранићемо га за цео живош.

Van mreže Zoran Ilinčić

• Član foruma
« Odgovor #397 poslato: Maj 24, 2015, 14:34:22 »
Na RV društvo koje sam formirao 02.04. dodao treći nastavak, prema Vojinom uputstvu...leglo i ramovi raspoređeni u tri nastavka. Iznad prvog nastavka stavljena MR.

Van mreže Драган Нешковић

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #398 poslato: Maj 24, 2015, 16:31:57 »
Саша,
Провери лето на овој кошници, није добро постављено, стоји само прислоњено. Само напред  8)
Поздрав и медно  :)

• Član foruma
« Odgovor #399 poslato: Jun 08, 2015, 08:35:22 »
imam jedno pitanje,za iskusne pčelare:u jednoj košnici imam matičnjak,zatvoren.mislio sam ovih dana da staru maticu prebacim za novo društvo,a nova koja će se izlegnuti,neka ostane za staro.da li smem neki ram sa pčelama da prebacim iz treće košnice(da ne bih oslabio staro društvo, puno).ne znam da pčele iz treće košnice,ne ubiju ovu maticu.znači prebacio bih  2 SO sa maticom i mpčelama  iz jedne i još dve SO sa pčelama iz druge košnice sa zarvorenim leglom plus med i polen.hvala.

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #400 poslato: Jul 07, 2015, 09:37:08 »

Јутрос сам пчелињак обишао у цик зоре , нешто пре 05.сати. Разлог је млада матица стављена прексиноћ у кавезу . Већ у 8.сам морао бити у Београду те ми је било жао да остане у кавезу. Отворио кавез и она оде међу рамове.
                 Но разлог јављања је сасвим друге природе. Прилазећи пчелињаку пре сунца , на размеђи ноћи и дана , на пар десетина метара се чуло брујања пчела као усред најбоље паше. Морам признати да сам био изненађен и прва помисао ми је била да се можда није појавила грабеж јер сам навече прихранио пар новоформираних ројева. Грабежи на срећу није било. Сва друштва су радила са пуно елана као у багремовој паши. Иако ми се журило нисам одолео већ сам одседео 5-6 минута . Потврдила се тако она народна " Вредан као пчела ".

Van mreže Zoran Ilinčić

• Član foruma
« Odgovor #401 poslato: Jul 25, 2015, 06:41:52 »
Juče sam htio da obilježim maticu koja je tek pronijela u formiranom roju od 01.07. Nakon što sam je obilježio u cilindru, vraćajući je na ramove ista je se ukočila, bez ikakvih znakova života...kako sam je stavio na satonošu rama tako je i ležala, na bočnoj strani, malo pokupljena. Par pčela joj je prišlo i pipkajući je pala je između ramova na podnjaču. Razmaknem ramove i vidim da leži na žici od podnjače, a oko nje 6-7 pčela napravile krug i kao da joj daju prvu pomoć-lagano je gurkaju i obilaze oko nje. Mislio sam da joj nema spasa i vratim hranilicu i poklopac na košnicu.
Nakon pola sata, ponovo otvorim košnicu i vidim da je nema na tom mjestu na podnjači gdje je ostala da leži. Krenem da je tražim, prvo ispred košnice-nema je, a onda na ramovima i nađem je kako se lagano šeta na krajnjem desnom ramu.
Mojoj sreći nema kraja...
Sve mi liči da je doživjela šok, kliničku smrt ili stres...

Van mreže Ivica Kuzmanovic

• Stari član foruma
  • Blago onom kome um u srcu počiva.
« Odgovor #402 poslato: Jul 25, 2015, 14:14:43 »
Prošle godine puštajući pčele pratilje iz kaveza nespretno zveknem maticu po glavi toliko da je delovala veoma mrtvo. Pošto sam u glavi počeo da preturam šta uraditi (matice done iz Velike Plane a menjam ih na Fruškoj gori), očajno gledam nekoliko sekundi u onaj kavez kad eto ti čuda matica vaskrse i poče da trči po onom kavezu ko i pre nokauta. Mislio sam da verovatno neće biti ok, al prezimela zimu i razvila se maksimalno...sve dok nije odletela na neko drugo mesto...nosila je vrhunski. Dakle, glava njoj nije mnogo važna....:)
Čovek je dat i zadat. Sloboda nije data već je zadata.

Van mreže Milojko Vasic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bajina Basta
« Odgovor #403 poslato: Jul 25, 2015, 23:01:00 »
A zasto pustate pratilje iz kaveza?

Van mreže Радоје Киперовић

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Озрен
« Odgovor #404 poslato: Jul 26, 2015, 10:21:47 »
Juče sam htio da obilježim maticu koja je tek pronijela u formiranom roju od 01.07. Nakon što sam je obilježio u cilindru, vraćajući je na ramove ista je se ukočila, bez ikakvih znakova života...

Земљак, код мене се ово дешава релативно често; можда чак и до 30% случајева. Укоченост најчешће потраје 5-10 минута али сам имао једну  која је била у обамрлом стању око 25 минута. Објашњење је да је узрок превелики притисак који се врши док се обиљежава па нека од нервних ганглија буде деактивирана. Примијетио сам међутим да се зна укочити и код првог лаганог додира маркером. Када крену покрети абдомена, знаш да је жива :).
Цилиндар, штипаљке и сл. уређаји  ми се нешто не свиђају, пино ми је практичније прстење као на слици. Матицу не треба хватати а ни пуштати међу пчеле што смањује вјероватноћу непредвиђене реакције.