Autor Tema: NOZEVOJ-protiv nozeme  (Pročitano 295661 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dejan.Bosnjak

• Mladi član foruma
  • **
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Baranja - Planina Banska kosa (Banovo brdo)
Odg: NOZEVOJ-protiv nozeme
« Odgovor #90 poslato: Februar 21, 2013, 18:31:51 »
Sirka...... hvala na podjeljenom savjetu...pozdrav

Van mreže Igor Perić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonija, 250 mNDM
« Odgovor #91 poslato: Februar 26, 2013, 13:25:18 »
Dakle kod mene nema za kupiti više alkohol 98% već nešto oko 70%. Ako sam dobro shavatio onda ekstrakt ide u omjeru 3% u sirup a ako špricamo ne treba razblaživati nego direktno iz dobivenog ekstrakta. Pitam da ne bi što pogriješio ili dodao veću količinu i sl, da ne bi matica stradala.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #92 poslato: Februar 26, 2013, 14:14:16 »
Igore, ako već imaš alkohol 70% onda u neku posudu dodaš 7 litara alkohola i 3 litre destilovane vode na onaj 1 kilogram žalfije i 300 grama vreska. Posle ceđenja ponovo razblažiš sa 50% destilovane vode.

Može se takođe odmah  sipati 4,5 litara tog 70% alkohola i 5,5 litara destilovane vode ali tada posle ceđenja nema potrebe razređivati Nozevoj.
Ovakvim Nozevojom slobodno se mogu prskati pčele. U sirup se dodaje 3% ovakvog Nozevoja.

Pozdrav svima...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Igor Perić

• Stari član foruma
« Odgovor #93 poslato: Februar 28, 2013, 22:50:50 »
Ja sam požurio pa već bio napravio nozevoj prije odgovora. Napravio sam manju količinu. Sve sam smanjio za 5 puta. Stavio sam 200 grama kadulje, 60 grama vrijeska, 1 litra alkohola od 76% i 1 litra destilirane vode. Hoće li to valjati i što dalje?

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #94 poslato: Mart 01, 2013, 00:21:37 »
Ja sam požurio pa već bio napravio nozevoj prije odgovora. Napravio sam manju količinu. Sve sam smanjio za 5 puta. Stavio sam 200 grama kadulje, 60 grama vrijeska, 1 litra alkohola od 76% i 1 litra destilirane vode. Hoće li to valjati i što dalje?
Kolega Igore, kada procediš takav Nozevoj koji u sebi ima oko 38% alkohola najverovatnije da možeš dobiti oko 1,5 litar tečnosti. Na tu količinu dodaj još 20% destilovane vode to jest na 1,5 litar još 3 decilitra i tada možeš slobodno da prskaš..

Pozdrav svima...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Igor Perić

• Stari član foruma
« Odgovor #95 poslato: Mart 01, 2013, 07:27:00 »
Ok zahvaljujem, samo još jedno pitanje, za dodavanje u sirup u kojem postotku?

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #96 poslato: Mart 01, 2013, 14:39:12 »
Ok zahvaljujem, samo još jedno pitanje, za dodavanje u sirup u kojem postotku?

Kolega Igore, hvala na pitanju.
Slobodno možete postavljati pitanja koliko god želite, tu smo da razmenjujemo informacije.

Za dodavanje u sirup potrebo je 3%  Nozevoja..

Pozdrav svima....

Три века испред света...

Van mreže Dejan.Bosnjak

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Baranja - Planina Banska kosa (Banovo brdo)
« Odgovor #97 poslato: Mart 02, 2013, 21:12:58 »
Ovim putem bih se zahvalio kolegi Voji Brstini s ovoga foruma, koji mi je donio Nozevoj na Novosadski sajam danas, puno hvala još jednom i svako dobro... također hvala i za savijete iz prve ruke koje sam dobio od kolege Voje ali i kolege Vučinac... pozdrav i živili...

Van mreže Nikola Vucinac

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Subotica
« Odgovor #98 poslato: Mart 02, 2013, 21:25:36 »
Ovim putem bih se zahvalio kolegi Voji Brstini s ovoga foruma, koji mi je donio Nozevoj na Novosadski sajam danas, puno hvala još jednom i svako dobro... također hvala i za savijete iz prve ruke koje sam dobio od kolege Voje ali i kolege Vučinac... pozdrav i živili...

Nema na čemu kolega, tu smo da se pomažemo oko zajedničke ljubavi PČELA. 8)
46* 01' 37" 07 N
19* 41' 17" 50 E

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #99 poslato: Mart 02, 2013, 23:29:12 »
Hvala i tebi kolega Dejane.
Bilo mi je zadovoljstvo da te upoznam.
Za bilo koju nejasnoću slobodno pitaj..

Pozdrav svima....

Три века испред света...

Van mreže Igor Perić

• Stari član foruma
« Odgovor #100 poslato: Mart 09, 2013, 22:14:07 »
Kolega Vojo nozevoj je spreman za dodavanje u proljećni sirup, dobro izgleda i miriši.

Van mreže Radovan Mandic

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Vrbas
« Odgovor #101 poslato: Mart 13, 2013, 19:22:44 »
U nozevoj sam sipao malo secera i preprskao pcele i satonose. Sad nisam siguran da li taj rastvor da koristim posle 10ak dana?

Van mreže Nikola Vucinac

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Subotica
« Odgovor #102 poslato: Mart 13, 2013, 19:56:48 »
U nozevoj sam sipao malo secera i preprskao pcele i satonose. Sad nisam siguran da li taj rastvor da koristim posle 10ak dana?

Ako si napravio nozevoj po Vojinom receptu onda dodaj 50% destilovane vode za prskanje pčela i satonoša, a šećer nije potreban. Posle dva tri prskanja svaki treći dan pčele će biti izlečene.
46* 01' 37" 07 N
19* 41' 17" 50 E

Van mreže Radovan Mandic

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Vrbas
« Odgovor #103 poslato: Mart 13, 2013, 21:43:49 »
Ne znam dali se razumemo. Napravio sam nozevoj ali u zelji da ga pcele sto pre ili sto vise iskoriste stavio sam malo secera. Sad razmisljam da li ce taj secer napraviti neko vrenje ili pokvariti nozevoj. Nisam na vreme razmisljao o tome :-[

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #104 poslato: Mart 13, 2013, 22:11:52 »
Danas sam na pčelinjaku kod kuće isprskao sve zajednice Nozevojom. Pre koji dan smo imali prvo a danas drugo preventivno-zaštitno prskanje protiv nozemoze..

Nozevoj kod zajednica koje su obolele i koje umiru prosto vraća pčele iz mrtvih. Skoro svakodnevno me zovu pčelari da mi se zahvale za spasenje pčelinjaka i komentarišu da pčele koje su bile pred umiranje prosto živnu i vrate se skoro iz mrtvih u normalan život i rad.

Ako si napravio nozevoj po Vojinom receptu onda dodaj 50% destilovane vode za prskanje pčela i satonoša, a šećer nije potreban. Posle dva tri prskanja svaki treći dan pčele će biti izlečene.
Bravo Nikola, već nakon dva tretmana Nozevojom zajednice će sigurno biti izleče a ništa im neće faliti ako dobiju i treći tretman, on ih može samo još dodatno ojačati. .

Nikako ne preporučujem dodavanje šećera u Nozevoj jer se obolele zajednice ne mogu braniti od tuđica i od grabeži a ovak tretman privlači pčele iz drugih zdravih zajednica i može izazvati grabež na pčelinjaku.

Na žalost na nekim drugim Forumima mladim pčelarima se preporučuje povidon jod i preparati na bazi joda i kojekakvi preskupi preparati iz uvoza za koje je dokazano da ne deluju ili veoma slabo deluju na nozemozu od strane starih neprijatelja RV košnica, Brstivara i Nozevoja (trideseatak organizovanih i predvođenih delom uredništa SPOSovog Foruma) dok ni jednom rečju ne pominju Nozevoj i ako sigurno znaju da se radi o najdelotvornijem preparatu na nozemozu ceraneu.

Takvim pisanjima nanose nesagledive štete pčelarstvu uopšte.

Da li su se upitali koliko je pčelinjih zajednica u Srbiji umrlo (kako oni bestidno kažu uginulo) zbog njihove mržnje prema domaćim rešenjima i zbog namernog upućivanja pčelara na dokazano nedelotvorne preparate.

Da li su svesni koliko hiljada tona meda uništavaju svojim pakosnim porukama koje upućuju mlade pčelare. Koliko još holjada tona meda pogrešnim uputama na košnice slabijeg rentabiliteta.

Koliko hiljada tona meda uništavaju pogrešnim preporukama o upotrebi preparata protiv varoe.

Koliko se miliona evra potroši za uvoz neefikasnog i izuzetno skupog Apigarda zbog pogrešnih preporuka, dok se napadaju svi oni koji koriste domaće izuzetno jeftine i efikasne preparate...

Nozemoza je u Srbiji ove godine njihovim namernim pakosnim porukama kao i neznanjem mnogih predavača i drugih "stručnjaka" odnela na desetine hiljada pčelinjih zajednica. Da li su svesni veličine štete koju pčelarstvu nanose? 

Pozdrav svima....
« Poslednja izmena: Mart 13, 2013, 22:26:46 od strane Vojo Brstina »

Три века испред света...