Danas sam na pčelinjaku kod kuće isprskao sve zajednice Nozevojom. Pre koji dan smo imali prvo a danas drugo preventivno-zaštitno prskanje protiv nozemoze..
Nozevoj kod zajednica koje su obolele i koje umiru prosto vraća pčele iz mrtvih. Skoro svakodnevno me zovu pčelari da mi se zahvale za spasenje pčelinjaka i komentarišu da pčele koje su bile pred umiranje prosto živnu i vrate se skoro iz mrtvih u normalan život i rad.
U nozevoj sam sipao malo secera i preprskao pcele i satonose. Sad nisam siguran da li taj rastvor da koristim posle 10ak dana?
Ako si napravio nozevoj po Vojinom receptu onda dodaj 50% destilovane vode za prskanje pčela i satonoša, a šećer nije potreban. Posle dva tri prskanja svaki treći dan pčele će biti izlečene.
Bravo Nikola, već nakon dva tretmana Nozevojom zajednice će sigurno biti izleče a ništa im neće faliti ako dobiju i treći tretman, on ih može samo još dodatno ojačati. .
Nikako ne preporučujem dodavanje šećera u Nozevoj jer se obolele zajednice ne mogu braniti od tuđica i od grabeži a ovak tretman privlači pčele iz drugih zdravih zajednica i može izazvati grabež na pčelinjaku.
Na žalost na nekim drugim Forumima mladim pčelarima se preporučuje povidon jod i preparati na bazi joda i kojekakvi preskupi preparati iz uvoza za koje je dokazano da ne deluju ili veoma slabo deluju na nozemozu od strane starih neprijatelja RV košnica, Brstivara i Nozevoja (trideseatak organizovanih i predvođenih delom uredništa SPOSovog Foruma) dok ni jednom rečju ne pominju Nozevoj i ako sigurno znaju da se radi o najdelotvornijem preparatu na nozemozu ceraneu.
Takvim pisanjima nanose nesagledive štete pčelarstvu uopšte. Da li su se upitali koliko je pčelinjih zajednica u Srbiji umrlo (kako oni bestidno kažu uginulo) zbog njihove mržnje prema domaćim rešenjima i zbog namernog upućivanja pčelara na dokazano nedelotvorne preparate.
Da li su svesni koliko hiljada tona meda uništavaju svojim pakosnim porukama koje upućuju mlade pčelare. Koliko još holjada tona meda pogrešnim uputama na košnice slabijeg rentabiliteta.
Koliko hiljada tona meda uništavaju pogrešnim preporukama o upotrebi preparata protiv varoe.
Koliko se miliona evra potroši za uvoz neefikasnog i izuzetno skupog Apigarda zbog pogrešnih preporuka, dok se napadaju svi oni koji koriste domaće izuzetno jeftine i efikasne preparate...Nozemoza je u Srbiji ove godine njihovim namernim pakosnim porukama kao i neznanjem mnogih predavača i drugih "stručnjaka" odnela na desetine hiljada pčelinjih zajednica. Da li su svesni veličine štete koju pčelarstvu nanose? Pozdrav svima....