Autor Tema: NOZEVOJ-protiv nozeme  (Pročitano 295664 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže aleksandar stanic

• Član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kotor Varos
Odg: NOZEVOJ-protiv nozeme
« Odgovor #240 poslato: Avgust 14, 2015, 16:34:44 »
Pozdrav gosp. Vojo!Imam jedno pitanje za vas!Da li je pozeljno prskati pcele nozevojom,onako tam po ram sada u septembru mjesecu,posto zelim da im uradim kao neku dezinfekciju a ujedno i protiv nozemoze!Citam razne komentare i da ljudi koriste neki geomicin itd.zelio bi da cujem vase misljenje a moze i drugih clanova.pozdrav

Van mreže Dragan Stantić

• Stari član foruma
« Odgovor #241 poslato: Avgust 15, 2015, 14:33:06 »
Ako ti je pčelinjak zaražen nozemozom cerana, prskaj ram po ram, ako nije a prihranjivaćeš ih sirupom, dovoljno je da u sirup dodaš nozevoj, preventivno. Ako ispred košnica vidiš da ti se pčele skupljaju u malim gomilicama, nesposobne da se vrate u košnicu, ili da odlete, samo se nešto šetaju u mestu, a da to nisu oštećene pčele od varoe, npr da nemaju krila, onda je to verovatno cerana, tada treba prskati ram po ram, u bar tri navrata, sa razmakom od dva, tri dana.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #242 poslato: Avgust 15, 2015, 23:03:26 »
Citam razne komentare i da ljudi koriste neki geomicin itd

Korišćenje antibiotika  pčelarstvu je nepoželjno....

Van mreže Velickovic Bojan

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #243 poslato: Oktobar 20, 2015, 16:05:15 »
Danas kupio (umanjeno 5 puta) potrebne sastojke evo i  cena:

-alkohol 1/1 --------------------------------203.00 din
-dest. voda1/1................................... 24.00 din
-zalfija 0.2 i vresak 0.06 kg ukupno .......176.00 din.

Stavljeno u posudu da ostoji 7-10 dana.

Jel neko stavljao i u pogace ovaj preparat? i ako jeste u kojoj razmeri?

Van mreže dusan lazic

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #244 poslato: Oktobar 20, 2015, 19:15:34 »
Bojane, znam da je Voja ranije pisao da, u principu, nerado stavlja pogaču (RV košnice). Ako se stavlja, onda ide 2-3%.
            Evo sad sam zvao mog druga Milenka Jekića, on pravi neke "svoje"pogače. Između ostalog, na 50kg šećera, stavi 0.8-1l Nozevoja.
Sretno.

Van mreže Velickovic Bojan

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #245 poslato: Oktobar 20, 2015, 19:27:04 »
Hvala kolega Dusane, ja sam ranije stavljao caj od zalfije, ponekad lugolov rastvor ali Nozevoj nisam koristio.
Pogace radim sa kvascem pa neznam kakvu reakciju moze da izazove kvasac sa alkoholom iz nozevoja.
No, pogace cu zasigurno da ne rizikujem raditi kao i obicno a Nozevoj ide u fajtalicu. pozz hvala.

Van mreže Bojan Belinsan

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: kikinda
« Odgovor #246 poslato: Oktobar 21, 2015, 01:40:45 »
ukoliko planiras da nozevoj rasprsujes fajtalicom, obavezno ga dobro procedi.
nemoj napraviti gresku kao ja, imaces posle muke pri rasprsivanju ;)

Van mreže Dragi Stanković

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Padalište
« Odgovor #247 poslato: Decembar 12, 2015, 19:06:23 »
Vojo,
 Nigde ne videh da je Prof. Stanimirović izvršio tretiranje NOZEVOJEM koji ste mu poklonili ili ja nisam video. Verovatno da nije jer je kod njega na predavanjima prioritetan NOZEVIT I NOZEVIT+. Ja sam napravio NOZEVOJ i prvi put sam ga primenio septembra ove godine a to ću uraditi i na proleće pa ću videti na svom ličnom primeru i pčelinjaku. Pozdrav.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #248 poslato: Decembar 12, 2015, 21:09:05 »
Vojo,
 Nigde ne videh da je Prof. Stanimirović izvršio tretiranje NOZEVOJEM koji ste mu poklonili ili ja nisam video. Verovatno da nije jer je kod njega na predavanjima prioritetan NOZEVIT I NOZEVIT+. Ja sam napravio NOZEVOJ i prvi put sam ga primenio septembra ove godine a to ću uraditi i na proleće pa ću videti na svom ličnom primeru i pčelinjaku. Pozdrav.

Колега Драги, тако је..

На жалост..

Најбољи начин за потврду дејства Нозевоја је да неку заједницу код које је дијагностикована ноземоза препрскате Нозевојом и после неколико дана из исте кошнице узмете поново узорке и пошаљете на Институт на испитивање.

У резултатима које добијете са Института добићете одговор на ваша питања.    ;)

Поздрав драгим пријатељима...

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #249 poslato: Decembar 16, 2015, 10:03:50 »
Vojo,
Od bivšeg komšije deda Milovana (82 godine) dobio sam dva društva koja su napadnuta nozemom (to su mu poslednja dva i zbog starosti prestaje sa pčelarenjem) ostala su mu stradala ukupno 7. Ova dva društva su slaba imaju po 3 ulice. Prskao sam ih Nozevojem koji sam napravio. Prvi put 11.12. i juče 15.12. drugi put. Kompletno sam ih prskao sve ramove i pčele na njima, unutrašnje strane košnica, podnjače koje su pune, milerovu hranilicu,prednju stranu i poletaljku. Videću situaciju u proleće kad ih budem ponovo tretirao (ako prežive imaju dosta hrane imaju i matice). Juče je bilo 11 stepeni i za razliku od 11.12. izlazile su i opštile sa prirodom čak, oko 13 časova, su donosile i žut cvetni prah. Čini mi se da su nekako pokretljivije, brže, okretnije... neznam možda se varam ili je to moja želja, videću na proleće. Pitam vas da li sam to dobro uradio ili sam nešto propustio što bi možda mogao da ispravim jer za nedelju najavljuju 15 stepeni. Molim za brz odgovor. Pozdrav tebi i familiji.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #250 poslato: Decembar 16, 2015, 15:32:24 »
Драги мој пријатељу Драги,
Све што си урадио, урадио си управо онако како је и требало да се уради.
Друштва су вероватно слабија услед слабије заштите од варое.
Ноземоза се најчешће појави као последица неправилног или неблаговременог третмана против варое.

Прскање пчела Нозевојом подстиче пчеле на већу активност јер их просто враћа у живот. Нозевој је изузетно богат минералима и после сваког прскања он нагло оснажује пчеле.

Предложио бих ти да пчеле још мало у два-три наврата препрскаш када су у клубету када је температура напољу око 5-6 степени целзијуса (немој ме питати зашто). Овог пута само по мало, да се не поквасе превише..

Поздрав драгом пријатељу....

Поздрав свим драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #251 poslato: Decembar 16, 2015, 17:14:46 »
Vojo prijatelju,
Hvala na savetima i razumevanju uradiću upravo kako ste mi i savetovali. Vreme će to da mi dozvoli kako stoji u prognozi HMZ. Pozdrav od srca.

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #252 poslato: Decembar 17, 2015, 09:01:12 »
Vojo prijatelju,
Deda Milovan mi nudi na poklon i košnice 4 komada DB10 i 3komada DB12 koje su mu stradale. Nisu velike starosti oko 4 i 5 godina,skoro nove. Prihvatio sam ponudu uz uslov da mu platim medom od po 5 kg. što on nije hteo da čuje kaže pokloon je poklon. No ja ću baba Mariji to tajno uvaliti tako da on to neće ni znati.
           Moje pitanje glasi: Da li je dovoljno da te košnice dezinfikujem najpre brenerom na plin a onda i nerazblaženim NOZEVOJEM u dva ili tri navrata kompletno, bez ramova koje smo centrifugirali i dobili oko 72, 73 kg. meda, ili je to veliki rizik za naseljavanje budućih rojeva? Unapred hvala na odgovoru, vama i vašoj porodici svako dobro želim.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #253 poslato: Decembar 17, 2015, 16:19:22 »
Vojo prijatelju,

Moje pitanje glasi: Da li je dovoljno da te košnice dezinfikujem najpre brenerom na plin a onda i nerazblaženim NOZEVOJEM u dva ili tri navrata kompletno, bez ramova koje smo centrifugirali i dobili oko 72, 73 kg. meda, ili je to veliki rizik za naseljavanje budućih rojeva? Unapred hvala na odgovoru, vama i vašoj porodici svako dobro želim.

Да, довољно је пријатељу Драги. После ових поступака сигурно неће бити никакав ризик за будуће ројеве.
Саће претопите пошто не знамо узрок страдања заједница.

Поздрав драгим пријатељима.. 

Три века испред света...

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #254 poslato: Decembar 17, 2015, 21:34:59 »
Vojo, dragi prijatelju
Zahvaljujem na brzom odgovoru, a saće smo već pretopili. Pozdrav!