...
Svež vazduh (kiseonik) ne treba medu. On treba leglu!
...
Не ради се само о потреби за кисеоником. Има утицаја и особина ваздуха по питању влажности. Колика је „потреба“ друштва за одређену величину отвора, мислим да не можемо знати (мислим на уобичајени рад са пчелама, а не на научно гледиште по овом питању). Зато се држимо неког просека или личног уверења (својег или, што је лошије, туђег).
...
Ja apsolutno ne razumem ovo što mi se zadesio na pčelinjaku. Većina pomoćnih mi super donela. Što bi rekli, gde da potpišem da uvek toliko donesu na svakoj paši.
...
Немања, немој да те чуди то што су помоћна друштва. У оваквим годинама (неповољним за одгој преобимног легла), друштва која одгајају умерену количину легла се покажу бољим, јер се пчеле мање „сатиру“ (то су она „тровања“ на преоптерећеним теренима).
Пар година на ваги нам стоји једна кошница (вага је код куће) и њу нико не дира. Тако је дошло до тога да се уопште не зна шта се дешава са тим друштвом. Погледао сам је пре око месец дана и хтео да је припремим за пресађивање (да не „седи“ залудна, јер вага ионако стално пада

). Док су остала друштва (у истим условима) стигла до минималних количина залиха хране (иако нису сељена и ништа им није узето меда), ово друштво је изгледало одлично. Имало је поклопљеног меда и у полумедишту и у плодишту. Матица је ЖУТА (не по „природним одликама“ већ жуто обележена). Била је „при крају“ и затекао сам
само 2 рама са младим леглом. Остало је поклопљено и углавном излазеће легло. По количини легла је слаба, али по свим осталим показатељима одлична: има пуно младих пчела, има велике залихе перге, има велике залихе меда и има нешто што нема

...нема кречног легла ни у траговима (ова година погодује појави кречног легла).
Заменили смо матицу и сада је то друштво међу најбољима (и по количини здравог легла).
ПС
Наравно, имај у виду да не доносим површне закључке на основу стања у једном друштву. Није то друштво једино, има их неколико које су биле у скученом простору, а опасност од ројења је прошла.
О матичној решетки може да се расправља. У оваквим годинама је не користим. Наравно, да зависи и од тога какво је стање наставка изнад...итд.
Слика је са сајта (прва коју сам видео на претраживачу 
https://www.rovex.rs/relativna-vlaznost-osnovno