Мислим да ниси одговорио на битно питање а то је нека врста провере поузданости средства које користиш. То је провера после неких пола сата или сат времена. То су временске „крајње границе“ за проверу, када се покаже пада ли ваоа или не. Лично радим прве провере после десетак минута и „досађујем“ неким друштвима неко време, али мора се знати ваља ли или не.
Што се тиче летвица са флувалинатом, ако си набављао из фирме Евротом, не могу рећи ништа похвално – чак напротив врло је лош и купио сам га да видим како ће деловати јер га нисам користио јако дуго. Очајно лоше иако је примењено мало више него што треба(што се оно каже јача доза).
Лично, верујем да си прилично варое оборио иако ми се не свиђа такав начин третирања (мислим на начин примене амитраза - мада је боље да јеси, него да ниси). Тако да не сумњам на вароу.
Добро сам претпоставио да су кошнице ЛР (мис'им нисам претпоставио

, мало се зај... видео сам на снимку који си поставио). А „јавља ми се“

да си подизао плодиште. Онда знаш и узрок нестајања пчела: удаљио си гнездо (касније клубе) од лета и добио што си добио. Мислим да сам одавно написао шта је одлучујуће да се деси напуштање кошнице. Изгледа да ја радим наопако и предлажем решење а да не знам тачно шта је узрок појаве...мада ми је синоћ постало јасно шта би требао да буде узрок (начин на који се дешава напуштање кошнице и то тако да се чак пчеле јачег друштва припоје слабијем, напуштајући и легло), али „о том потом“.
И то
није грабеж јер при грабежи се види одношење хране и с обзиром на временске услове све би „ошишале“ на крају. Овако, све остаје нетакнуто и може тако стајати преко целе зиме, до пролећа а да пчеле туђице ништа не такну иако је „на извол'те“. Наравно, то не значи да то треба држати на пчелињаку да пчеле могу ући у напуштену кошницу. Ако се не примети јача грабежи (него само неколико пчела ту долази и улази сасвим мирно), може се оставити и на пчелињаку, али „прописно“ затворено.Мислим затворено да не улазе пчеле па и осе којима је потребан мањи отвор од оног кроз који пчеле пролазе. Добро је да има проток ваздуха да не би којим случајем перга побуђала (што значи да нпр. треба излепити траком све отворе да буде као мумија).
Пази на те наставке са медом и нарочито пергом, где их чуваш. Није добро да буде у таквом положају да перга (ако је има) може побуђати. Наравно, може се плесан појавити и на саћу са медом. Држао сам такве наставке у просторији где „дува и када не дува“, али су у најдоњим наставцима неке ћелије са пергом ипак мало побуђале. Све то је стајало на жичаној подњачи на којој је метичне решетка (да ни случајно не може ући миш), али је испод ипак био бетон. Касније сам то постављао исто тако, али одвајао циглама (испод подњаче су цигле), да појачам струјање ваздуха, али је на бетон ипак стављан картон.
ПС
Нешто потпуно ван теме...и нећемо више о томе (на овој теми свакако не)...
Ако верујеш у креацију то би можда значило да си „латинске“ вере, али то не мора да нас нужно раздваја: Креација (latinski creatio). Ја бих веровао у Свети дух (или једноставно дух - духовност, избегао бих латински, колико је могуће више). Тако су сви „намирени“: тело се враћа природи, душа богу, а дух остаје као опште добро и једино од нас што преостаје као траг битисања.
А да размишљаш добро, ево ти две адресе (2 линка) на којима се види како се наши духовници неискрено крсте (у првом су најбитније прве секунде, јер сам дуго покушавао да нађем како се тај човек крсти и нисам успео; с обзиром да знам да он користи пуно страних речи и претежно латинских, знао сам да е заузети место које је заузео – у тих пар секунди видећеш како се не треба крстити ако си православне вере и даље и не мораш гледати):
https://www.youtube.com/watch?v=lquqCygakhgДруги снимак показује како се сви крсте по православним канонима („њиховим“ можда да, мојим не – 0д 0:45 до 2:10):
https://www.youtube.com/watch?v=dZVPTe8YgeYЗанимљиво, је'л да? Занимљиво да се духовни патири не крсте него "отаљавају"...Понекада се питам, имали ту искрености у вери?