Autor Tema: Zimski gubici 2020/2021 god.  (Pročitano 22262 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Zimski gubici 2020/2021 god.
« Odgovor #75 poslato: Februar 21, 2021, 12:22:06 »
Мислим да ниси одговорио на битно питање а то је нека врста провере поузданости средства које користиш. То је провера после неких пола сата или сат времена. То су временске „крајње границе“  за проверу, када се покаже пада ли ваоа или не. Лично радим прве провере после десетак минута и „досађујем“ неким друштвима неко време, али мора се знати ваља ли или не.

Што се тиче летвица са флувалинатом, ако си набављао из фирме Евротом, не могу рећи ништа похвално – чак напротив врло је лош и купио сам га да видим како ће деловати јер га нисам користио јако дуго. Очајно лоше иако је примењено мало више него што треба(што се оно каже јача доза).

Лично, верујем да си прилично варое оборио иако ми се не свиђа такав начин третирања (мислим на начин примене амитраза - мада је боље да јеси, него да ниси). Тако да не сумњам на вароу.

Добро сам претпоставио да су кошнице ЛР (мис'им нисам претпоставио :), мало се зај... видео сам на снимку који си поставио). А „јавља ми се“ :) да си подизао плодиште. Онда знаш и узрок нестајања пчела: удаљио си гнездо (касније клубе) од лета и добио што си добио. Мислим да сам одавно написао шта је одлучујуће да се деси напуштање кошнице. Изгледа да ја радим наопако и предлажем решење а да не знам тачно шта је узрок појаве...мада ми је синоћ постало јасно шта би требао да буде узрок (начин на који се дешава напуштање кошнице и то тако да се чак пчеле јачег друштва припоје слабијем, напуштајући и легло), али „о том потом“.

И то није грабеж јер при грабежи се види одношење хране и с обзиром на временске услове све би „ошишале“ на крају. Овако, све остаје нетакнуто и може тако стајати преко целе зиме, до пролећа а да пчеле туђице ништа не такну иако је „на извол'те“. Наравно, то не значи  да то треба држати на пчелињаку да пчеле могу ући у напуштену кошницу. Ако се не примети јача грабежи (него само неколико пчела ту долази и улази сасвим мирно), може се оставити и на пчелињаку, али „прописно“ затворено.Мислим затворено да не улазе пчеле па и осе којима је потребан мањи отвор од оног кроз који пчеле пролазе. Добро је да има проток ваздуха да не би којим случајем перга побуђала (што значи да нпр. треба излепити траком све отворе да буде као мумија).

Пази на те наставке са медом и нарочито пергом, где их чуваш. Није добро да буде у таквом положају да перга (ако је има) може побуђати. Наравно, може се плесан појавити и на саћу са медом. Држао сам такве наставке у просторији где „дува и када не дува“, али су у најдоњим наставцима неке ћелије са пергом ипак мало побуђале. Све то је стајало на жичаној подњачи на којој је  метичне решетка (да ни случајно не може ући миш), али је испод ипак био бетон. Касније сам то постављао исто тако, али одвајао циглама (испод подњаче су цигле), да појачам струјање ваздуха, али је на бетон ипак стављан картон.

ПС

Нешто потпуно ван теме...и нећемо више о томе (на овој теми свакако не)...

Ако верујеш у креацију то би можда значило да си „латинске“ вере, али то не мора да нас нужно раздваја: Креација (latinski creatio). Ја бих веровао у Свети дух (или једноставно дух - духовност, избегао бих латински, колико је могуће више). Тако су сви „намирени“: тело се враћа природи, душа богу, а дух остаје као опште добро и једино од нас што преостаје као траг битисања.

А да размишљаш добро, ево ти две адресе (2 линка) на којима се види како се наши духовници неискрено крсте (у првом су најбитније прве секунде, јер сам дуго покушавао да нађем како се тај човек крсти и нисам успео; с обзиром да знам да он користи пуно страних речи и претежно латинских, знао сам да е заузети место које је заузео – у тих пар секунди видећеш како се не треба крстити ако си православне вере и даље и не мораш гледати):

https://www.youtube.com/watch?v=lquqCygakhg

Други снимак показује како се сви крсте по православним канонима („њиховим“ можда да, мојим не – 0д 0:45 до 2:10):

https://www.youtube.com/watch?v=dZVPTe8YgeY

Занимљиво, је'л да? Занимљиво да се духовни патири не крсте него "отаљавају"...Понекада се питам, имали ту искрености у вери?
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Zoran Vučković

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #76 poslato: Februar 21, 2021, 13:07:45 »

Драгане, да пустимо душмане нека гледају са стране и издалека кроз балване у својим очима а ми нека се мучимо са својим труњем...
Како се ко крсти по вољи му. Свако у себи носи Свети дух а неко га храни а неко га изгладњује. У неком буја и исијава а у неком је тек клица. У сваком од нас ће изаћи и показати се у свој својој лепоти и вредности. Само треба стрпљења и врлина... и ето... чуда ће се десити у оку или у срцу...

Патријарх Порфирије је изабран од Светог Духа. Као тренутно Најдостојнији међу Србима да стане испред свих и против свих.
Кажу да је љубио руку Папи. И ја бих ако је за добро Србије и народа. И Папа је љубио руке Патријаху Васељенском. И ја бих.
И Папа је прао ноге својим верницима. И да ли је зато мање поштован од свог народа?

Љубио сам руке својој деци и својој мајци и свом оцу. И свом кућном диреку. И много руку часних стараца. Оцу Јовану баштовану и Оцу Василију на Хиландару. И (про)Игуману Хиландара у Какову.
И много бих руку пољубио да могу да смирим све оне немире што као жив човек, грешник, од крви и меса производим.

Никако другачије немој да схватиш осим као добру намеру. Другарски поздрав...
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #77 poslato: Februar 21, 2021, 15:00:33 »
Катастрофа коју сам и очекивао.
Флулавинат замисли да ниси ни ставио јер он само убрза ускакање варое у легло а вароа најчешће игра коло преко тракица ако је на неколико година раније коришћен исти препарат.
Поред свега има јако лоше дејство чак и да пре тога на дест година није коришће.
Друга катастрофа је фимљење митаком или амитразом на шест дан. То је одличан рецепт за уништење пчелињих заједница.

Трећа катастрофа је третман веевиталом  у децембру.

Ем тај бевитала је само добро изрекламиран страни препарат ем нема задовољавајуће дејство.
Како вам нико није рекао да постоје бољи домаћи препарати од бевитала и свих других страних препарата.

Толико сам огорчен на овакав избор препарата да би онима који су вам све ово препоручили забранио да до краја живота помену име пчеле а не да се баве пчеларством.

Сада камате још много варое у кошницама и зато сам се прибојавао и предосетио да третман против варое није урађен како треба и да је избор препарата катастрофално лош као и начин њихове примене.

Надам се да ћете имати до пролећа још толико губитака, дај Боже да не будем у праву...
Можда још увек постоји неки спас.
Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #78 poslato: Februar 21, 2021, 15:13:44 »
Војо исправи ово брзо јер сам потпуно сигуран да не мислиш тако :).

Надам се да ћете имати до пролећа још толико губитака, дај Боже да не будем у праву...

Верујем да си мислио: "...Надам се да нећете имати губитака" и да је ово грешка.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Nenad Ostojic

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Donja Slatina, BiH
« Odgovor #79 poslato: Februar 21, 2021, 19:28:06 »
Катастрофа коју сам и очекивао.
Флулавинат замисли да ниси ни ставио јер он само убрза ускакање варое у легло а вароа најчешће игра коло преко тракица ако је на неколико година раније коришћен исти препарат.
Поред свега има јако лоше дејство чак и да пре тога на дест година није коришће.
Друга катастрофа је фимљење митаком или амитразом на шест дан. То је одличан рецепт за уништење пчелињих заједница.

Трећа катастрофа је третман веевиталом  у децембру.

Ем тај бевитала је само добро изрекламиран страни препарат ем нема задовољавајуће дејство.
Како вам нико није рекао да постоје бољи домаћи препарати од бевитала и свих других страних препарата.

Толико сам огорчен на овакав избор препарата да би онима који су вам све ово препоручили забранио да до краја живота помену име пчеле а не да се баве пчеларством.

Сада камате још много варое у кошницама и зато сам се прибојавао и предосетио да третман против варое није урађен како треба и да је избор препарата катастрофално лош као и начин њихове примене.

Можда још увек постоји неки спас.

Bravo.

Slazem se od rijeci do rijeci sa napisanim. Mene da se pita(a sva sreca nista me se ne pita :D), mnoga predavanja bih zabranio, ili bi za ista organizovao strucnu komisiju koja ce ocijeniti kvalitet predavanja i koja bi imala mogucnost da novcano kazne ili predavaca ili organizatora predavanja. Zasto ovo kazem, zato sto predavanja koliko god korisna toliko isto znaju da naprave problem, posebno pcelarima pocetnicima. Velika je steta kada jedan pcelar pocetnik zbog pogresnog tretmana koje je cuo od strucnjaka(koji reklamira neku firmu) na nekom predavanju izgubi sve svoje pcele i prestane pcelariti, ove zime su bili veliki gubici kod dosta pcelara a ja odgovorno tvrdim da su deset puta veci gubici ovi koji nastaju na ovaj nacin kako sam opisao.

Pozdrav svim kolegama.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #80 poslato: Februar 21, 2021, 22:07:20 »
Војо исправи ово брзо јер сам потпуно сигуран да не мислиш тако :).

Верујем да си мислио: "...Надам се да нећете имати губитака" и да је ово грешка.

Шоле, ја никада нећу рећи човеку оно што не мислим, увек ћу му рећи искрено своје мишљење и нећу да улепшавам стварност.
Знам добро како вароа уништава заједнице и колико заједнице могу да буду оштећене од варое и ако нам се чини да ће се заједнице у пролеће нормално развијати.
Моје мишљење и искуство ћу увек искрено пренети колегама пчеларима колико год да је болно.
Знам одлично да на пчелињаку који од 100 кошница током зиме од варое изгуби 20 заједница да готово у свим случајевима још око 20 друштава током марта не могу да обнове заједницу са младим пчелама.
Такође знам да још 20% заједница буде ослабљено толико да се не могу развити до потребне снаге за багремову пашу и да од целог пчелињака са око 100 кошница само 40% заједница буде спремно за багрем док се ових слабијих око 20 заједница ојачају за око месец дана и тек могу да учествују ј липовој, ливадској и сунцокретовој паши.

Зато сам рекао дај Боже да не будем у праву.

На основу начина третмана, времена третмана и избора средстава знам да је направљена права кастрофа а многе колеге који су слично радили остали су са 10%,20%, 50% пчелињака до сада и ко зна колико ће страдања још имати до краја марта.
Поздрав драгим пријатељима..

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #81 poslato: Februar 21, 2021, 22:55:01 »
Војо ти се бавиш математиком а ја мислим на српски језик. :)

Изразити наду да се нешто деси је жељно очекивање да се деси. Надам се да не желиш да човек има губитке. Правилно би било рећи: Очекујем да се деси ( Очекујем да ћете имати губитака због тога и тога што сте радили).

Можда ја другачије гледам на то, али чини ми се да није лепо написати: Надам се да ће ти пропасти пчеле.

Међутим, ако је нешто врло лоше урађено ни ја не бих некога „ложио“ да ће све бити добро. Ако у новембру има кило меда у целој кошници и нада се да ће пчеле преживети целу зиму наравно да бих му рекао: Очекујем да те пчеле неће издржати ни до децембра.

Али ако имају недовољно хране, човек је нешто болестан и не може до пчелињака а нада се да ће му пчеле преживети неким случајем, подржао бих га речима: Очекујем да пчеле неће преживети, али се надам повољном времену и да их затекнеш живе.

ПС

Што се тиче математике, сачекаћемо да Никола да извештај када дође време. Знаћемо ко је у праву и да ли су пчеле добро.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #82 poslato: Februar 21, 2021, 23:31:20 »
У праву си Шоле потпуно си у праву.
Погрешно сам коментарисао. Никоме не желим да се деси страдање пчела и требао сам управо да напишем како си навео да очекујем а не да се надам.
Извињавам се свима а посебно колеги Николи који је наводио своје губитке.
Већ месец и по дана сам под упалом плућа и поред велике физичке штете коју ми је оболење нанело донело је и немир, немогућност да се сконцентришем на оно што пишем и да проверим да ли неког повређује својим писањем.
Несмотреност која и поред тога што нисам имао никаквих лоших и злих намера стварила је ружну слику...

Поздрав драгим пријатељима.

Три века испред света...

Van mreže NikolaMatic

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Голочело
« Odgovor #83 poslato: Februar 22, 2021, 21:00:37 »
 Znam da kolega Voja ne misli tako, omaklo mu se(brz oporavak zelim) :) Sta je tu je na greskama se uci  ,praticemo situaciju.  A sto se tice kreacije kolega Sole upravu ste , lose sam se izrazio(mana modernog doba) :)   Citiracu jednog filozova "Bog nije Onaj koji jeste,vec sve sto jeste". Pozdrav kolegama i medna vam 2021god. :) 

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #84 poslato: Februar 22, 2021, 23:32:39 »
Хвала Ниџо.
Људи греше и нико није безгрешан а ја као какав брзоплетанко поготово.
Важно је прихватити грешку и исправити колико се то може.
Хвала за жељу за добрим зимовањем.
Још једна обележена заједница (ројић) не излази из кошнице на већем пчелињаку. Тамо ми јављају.
Данас сам обишао овај мањи пчелињак са 52 заједнице и све су живе и здраве.

Један безматак и два ројића до сада су губици за ову зиму од зазимљених 201 заједнице.
Поздрав драгим пријатељима..

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #85 poslato: Februar 23, 2021, 15:16:20 »
Ево мало и ружнијих вести.
Данас сам по топлом дану обишао овај мањи пчелињак са 52 заједнице и за разлику од јучешњег само обиласка данас смо то мало детаљније испратили посматрајући улаз пчеле и унос полена у кошнице.

У две заједнице пчеле нису уносиле полен и ту су улазиле само туђе да о мало граду преостали мед.

Две заједнице су умрле.

Прегледом историје о тим заједницама утврђено је су обе имале по око 12- 15 рамова пчела и 7 и 8 рамова легла и то 31.јула и друга 1.августа.
Када у РВ кошницама нека заједница има 8 рамова легла онда је то отприлике око 28-30.000 легла што је превише за овај период.
У истом периоду биле су на сунцокретовој паши а касније и на касном сунцокрету где су имале мало тровање излетница.
То мало тровање ипак је било пар рамова старијих пчела управо оних које треба да отхране зимске пчеле.

Уверен сам да легло које је требало да створи зимску пчелу није правилно отхрањено и нису се произвеле квалитетне зимске пчеле а уместо њих произведено је пуно летњих пчела са лошим масним ткивом.. 

Добро је само да остане на овим губицима. На овом пчелињаку од 52 сада је остало 50. Даће Бог да не буде више губтака али се ипак због оног  тровања на касном сунсокрету прибојавам да не настрада још која заједница.

Три века испред света...

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #86 poslato: Februar 23, 2021, 16:20:54 »
Жао ми је због губитака и нека на томе остане.

Полако прикупљамо податке о узроцима необјашњивог страдања друштава (оног при којем једноставно нема пчела, а храна остаје нетакнута или просте пропасти и слабљења друштва). Поруку бих највише упутио млађим људима који немају „пчеларске догме“ и траже можда другачије узроке угинућа пчелиње зајенице или „нестанка“ пчела из кошнице (Никола, прати јер сам по слици закључио да си млад човек – наравно, важи и за све друге који желе да побегну из замке догме).

За сада имамо следеће (а није мало... али ја нисам пажљиво пратио тему и за сада толико... и углавном мислим да није тачно):

1)      Вароа

2-33) Вируси (не један бре, него 32 – тако сам чуо на „тазе“ предавању)

34)    Делимично тровање и превише легла (које је махом, мршаво – мршаво у смислу супротно од дебелог).

Мислим да нас све то води у погрешном смеру. Разбројавање је овако јер је вероватно сваки вирус судбоносно опасан :).

ПС

Када нађем друштво које има баш превише легла и битно одступа од просека, увек пратим то друштво јер најчешће иде на тиху смену. Међутим, то не значи да је то свако друштво које по повратку са сунцокрета има 8 рамова легла. Није ретка појава да друштва након повратка са сунцокрета имају толико легла. То је по мени чак и нормално код јаких друштава.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #87 poslato: Februar 23, 2021, 17:02:08 »
Само да додам оно што сам пропустио да кажем. Код мене у обе кошнице има доста пчела које су умрле. Величина и снага умрлих заједница је нека просечна. Пчеле су упрљале рамове и клубе је разбијено. Обе заједнице као и све друге на том пчелињаку су пре два месеца препрскане Војвиром и ништа није указивало да су остале без матица или да имају легло или било шта необично.

Нису у питању губици и нестајање пчела где остале шака пчела и матица или умирање када нема хране и где се пчеле завуку у ћелије саћа.

Све је било сасвим у реду и током јесени и у првом делу зиме.
На овом пчелињаку урадио сам и третман оксалном киселином.

Претпостављам да је узрок недовољна снага и исцрпљеност пчела због тровања које сам поменуо а које се десило на касном сунцокрету крајем августа.
Вирусе наравно искључујем јер сам пчеле неколико пута препрскао Војвиром који има изузетно добро антивирусно дејство.

Три века испред света...

Van mreže Zoran Vučković

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #88 poslato: Februar 23, 2021, 21:57:55 »
Војо, надам се и желим да остале кошнице буду добро.
Ипак си ти искусан пчеларски вук.

Драгане, хвала на поруци нама почетницима. Пратио сам оно мало писања о страдалим друштвима на разноразним 'интернетима'. Неке заједничке карактеристике су да се третирале 'димом' и да су страдала најјача друштва. Вароа се мора 'тући' на време да се не оштете пчеле које ће одгајати зимске пчеле. У праву си са великим бројем варое долазе и вируси и ко зна још што се није открило и то не изађе на добро.
Барем ја то тако видим.

Другарски поздрав
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #89 poslato: Februar 23, 2021, 22:34:52 »
Нисмо се разумели. Не 32 вируса, него ниједан није узрок пропадања друштава. :)

Прикупљам списак :) оних узрока на које се одмах баци кривица (нпр.  без обзира да ли неко зна да ли је пчелар оборио вароу и када - односно на време или не). За вирусе као узрок пропадања пчела, могу само да се насмејем.