Autor Tema: Pčelinjak "Homolje"  (Pročitano 13080 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Jovan Radulović

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Pčelarim RV košnicama.
  • Lokacija pčelinjaka: Dragovac, Velika Morava, oko 70mnv, Srbija
Odg: Pčelinjak "Homolje"
« Odgovor #60 poslato: Oktobar 23, 2024, 12:21:49 »
Stanje  pred zimu na novom pčelinjaku kraj Morave je zadovoljavajuće.

Od planiranog proširenja pčelinjaka, uspeo sam da dupliram broj društava, te sada imam 4 društva.

Letos ih je bilo 7, od toga je jedno društvo imalo lažnu maticu, a dva su bila slaba, pa sam ih spojio sa jačim društvima, da bi mogla da prezime.
Društvo sa lažnom maticom sam premestio na drugo mesto i u razmacima od po nekoliko sati sam istresao ramove podalje od košnice, kako bih sačuvao izletnice, koje su otišle u susedna društva.
Dva slaba društva sam spojio sa jakim društvima, tako što sam na vrh jačeg društva stavio novinski list i preko njega slabo društvo, koje sam prihranjivao sirupom.

Trenutno sva društva imaju po oko 15kg hrane, prihranjujem ih od kraja septembra i planiram da im dam, dok su topli dani još nekoliko tura sirupa 3:2.

Tretman protiv varoe sam vršio Brstivarom, dimnim topom, od 20. avgusta do 11. septembra, svaki drugi dan. Tretman sam ponovo uradio 17. 10. i 22. 10., a planiram i 25. 10. da uradim još jedan tretman i posle toga u novembru tretman oksalnom kiselinom.

Legla ima u svakom društvo vrlo malo, na po jednom ramu, veličine pesnice, uglavnom zatvorenog, ali ima i malo otvorenog legla.

Sa obzirom na sve okolonosti ove sezone, ne mogu biti nezadovoljan urađenim poslovima. Da je moglo biti bolje i drugačije - moglo je. Da je moglo biti lošije - moglo je.
Моје представљање:
http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=2839.new#new

0652213733

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Pčelinjak "Homolje"
« Odgovor #61 poslato: Oktobar 23, 2024, 23:29:06 »
Честитам вам на успеху колега Јоване!
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.