сада се ја осећам мало прозвано, али радо ћу се прикључити твојој причи и као почетник почетнику, дати подршку и поделити нека моја искуства

За почетак, мој ти је савет да се држиш једног ментора-мајстора. Не кажем да овде не треба да пишеш и постављаш питања, али сваки одговор размотри са својим мајстором и у зависности од стања у кошници, примениш ово или оно. Сви су овде добронамерни, али свако има своје виђење проблема, па дођеш у ситуацију да добијеш много различитих одговора (не мислим на конкретну ситуацију), са којима као почетник не знаш шта да радиш. Значи, једам мајстор, један метод. Основне ствари, су основне и њих мораш добро савладати да би могао то надоградити. Ако свако мало мењаш приступ, све ће ти се смешати и нећеш научити ништа.
И твој и мој проблем је што имамо "дописне" мајсторе, бар је тако код мене. Оно што ја видим и пренесем мајстору, највероватније ће он видети другачије

, али што детаљније и искреније га информишеш, то ће и одговор бити исправнији.
Ја сам се одлучила за РЕВ комбинацију, тако да одговор на твоје питање да ли су ово све ЕВ наставци, је: не.

.
Прошириваћемо када се за то стекну услови

Шљака блокови су добра опција, нису трошни, а испод њих се налази слој песка који их држи на месту.
Багрем је исто тако добар и дуготрајан, неке багремове тарабе су старије од нас ...

Даље, нема ништа екстремно, погледати кошнице по минусу! Да ли би одбио да помогнеш некоме, коме твоја помоћ треба, зато што је напољу минус??? Тако се понашај и према пчелама.
Твоје бројање улица пчела и извођење неког закључка о количини легла, па, и нису нешто што треба да радиш. Мој лични пример: имам лепо друштванце, које сам уз савете свог мајстора (госн Драгана Шошића), оформила прошле године. То друштво је сада на 8-9 улица пчела, али са само 3 рама легла. Зашто? Зато што сам га ја, као почетник, натрпала јесенас храном. Значи, немој ништа предпостављати, (не кажем да то друштво нема легла колико си написао), него лепо отвори кошницу и погледај. Ово ће вероватно бити јерес код искусних пчелара, али ја ти саветујем када год си у прилици, отвори кошницу и погледај! Неће пчеле почети да кашљу и кијају, зато што си ти мало завирио. Мало по мало и биће ти јасније шта мајстори пишу...бар је моје искуство такво.
Теорија се може научити из књига и са интернета, али пракса је нешто сасвим друго. И ја сам предпрошле зиме прочитала све Шолетове поруке, у то време је имао 101 страну! Требало ми је нека 3-4 месеца. То ми није било довољно, па сам све битно преписала и поделила у "категорије" ... матица, друштво, пролеће, зазимљавање ... и све сам ја то научила, али када се отвори кошница, то је друга прича

...
Као што је Шоле написао, ја сам имала тровање пчела и три године за редом сам кретала од нуле. Прошле године ми је само једна претекла, (рој купљен од госн Воје), и од ње сам направила још једно друштво и врцала мед, наравно све уз савете и учење мог мајстора

Зато, димилицу у руке и учи!

Надам се да те нисам пуно удавила и ако могу још некако помоћи, ту сам.

... леп поздрав.