Autor Tema: Пчелињак Доброселица  (Pročitano 31621 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Ненад Живановић

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Доброселица, Рековац 600м. нмв
Odg: Пчелињак Доброселица
« Odgovor #45 poslato: April 21, 2023, 18:52:31 »
   Јутрос сам стигао на пчелињак око 8 сати. Небо је било ведро са тек понеким облачком. При температури од 11°C све кошнице су већ биле прилично активне.
  Прегледом сам установио да је већина друштава добрим делом запосела и горњи наставак, где сам нашао пуно незаклопљеног меда. Углавном имају по 4-5 рамова легла у доњем телу, незаклопљен мед до зидова и затворен мед на позицијама 2 и 9, који сам мало изгребао. Даље према средини налази се перга. Између перге и легла убацивао сам празне, изграђене, тамне рамове.
  Најјаче друштво има 6 рамова легла доле и попунило је пергом и део горњег тела, тако да сам подигао два рама легла горе у средину.
  Најслабије друштво има 3 рама легла у доњем телу и залихе хране поред, затворен и незатворен мед и пергу. Уопште није пунило храном, нити запосело горње тело, па чак није однело ни трунку сирупа, па сам исти просуо. Нисам долио сируп ни овом, ни осталим друштвима, јер хране имају у изобиљу.
  Повремено је дувао прилично јак ветар који је донео веће облаке, тако да су се сунчеви интервали смењивали. Пчеле веома оријентисане на одбрану легла.
  Багрем је тек помолио сићушне пупољке, док дивља трешња и шљива цветају увелико, а ту је још и мртва коприва, ђурђевак и маслачак.
  Поздрав за све посетиоце теме и медно вам било :) 

• Stari član foruma
« Odgovor #46 poslato: April 21, 2023, 20:04:49 »
ПС
..."by trial and error"....
Избегни ово, 'леба ти :) :). Пишеш ћирилицом и користиш латинске изразе па још на енглеском нешто добацујеш...нема смисла.
   Према овоме ПС би требало да представља скраћеницу од ''После Свега''  :)

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #47 poslato: April 21, 2023, 20:52:33 »
Може и тако... :)

Драго ми је да си усмерио пажњу на  „најбитније“  :) што сам написао. Само напред.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

• Stari član foruma
« Odgovor #48 poslato: April 22, 2023, 08:54:11 »

Драго ми је да си усмерио пажњу на  „најбитније“  :) што сам написао. Само напред.
   Шалу на страну. Оно што сам научио из својих грешака је да наставке треба ротирати тек онда када пчеле саме пређу доле са леглом, јер оне саме покажу да им микроклима одговара. И још, да треба одблокирати горе простор за заношење спуштањем рамова са медом доле у средину и на њихово место додати празне тамне рамове.
   Мени је циљ да ми пчеле буду живе и здраве, а не да имам рекордан принос. Још један од разлога зашто избегавам тумбање рамова са леглом из средине је да не бих повредио матицу. Рад са наставцима сам у великој мери савладао, али не и рад са рамовима и превешавање, а када нешто одрадим, па и ако одрадим траљаво, ипак сам сваки следећи пут све сигурнији у себе. 
  Истина, не волим да се супротстављам пчелама и жао ми је да нарушавам удобност њиховог дома коју су тешком муком створиле, јер ваљда саосећам са њима. Мислим да треба пустити природу да одради своје докле год то не нарушава здравље пчела, јер ипак ми смо их преместили у те кутије од дрвета из шупљих пањева и одговорност је свакако и на нама.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #49 poslato: April 22, 2023, 21:56:32 »

Шалу на страну. Оно што сам научио из својих грешака је да наставке треба ротирати тек онда када пчеле саме пређу доле са леглом, јер оне саме покажу да им микроклима одговара. И још, да треба одблокирати горе простор за заношење спуштањем рамова са медом доле у средину и на њихово место додати празне тамне рамове.
   Мени је циљ да ми пчеле буду живе и здраве, а не да имам рекордан принос. Још један од разлога зашто избегавам тумбање рамова са леглом из средине је да не бих повредио матицу. Рад са наставцима сам у великој мери савладао, али не и рад са рамовима и превешавање, а када нешто одрадим, па и ако одрадим траљаво, ипак сам сваки следећи пут све сигурнији у себе. 
  Истина, не волим да се супротстављам пчелама и жао ми је да нарушавам удобност њиховог дома коју су тешком муком створиле, јер ваљда саосећам са њима. Мислим да треба пустити природу да одради своје докле год то не нарушава здравље пчела, јер ипак ми смо их преместили у те кутије од дрвета из шупљих пањева и одговорност је свакако и на нама.
Нешо пријатељу, у циљу проширења легла не поставља се тамни рам на место извађеног рама са медом него се крајњи рам ако је са медом вади и спушта у доњи наставак и не у средину доњег наставка него негде на северну страну на прво или друго место ( тамо где неће сметати за ширење легла)  ;) а одздо из доњег наставка ако имамо тамних рамова из којих је већ излазило легло извадимо један рам ( а некад и два рама у зависности од количине пчела , пашних услова и броја рамова легла, временских услова и количине хране ) и онда тај један тамни рам убацујемо у центар легла а по потреби још један испред легла. Ово када убацујемо два рама онда свакако вадимо два рама и спуштамо доле.
Све то зовемо мало проширење легла јер се ради о проширењу унутар једног наставка и оно се у нашим умерено континенталним условима пчеларења најчешће ради у првој половици априла.

Поздрав драгим пријатељима...   
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

• Stari član foruma
« Odgovor #50 poslato: April 23, 2023, 13:31:39 »
Све то зовемо мало проширење легла јер се ради о проширењу унутар једног наставка и оно се у нашим умерено континенталним условима пчеларења најчешће ради у првој половици априла.
   Поздрав  :)
  Код мене на 600 метара нмв одрађено је проширење 21.04. мало касније, међутим чуо сам и друге критике о томе како је превише додавати два тамна рама поред 4 рама легла, затим да треба додавати празне рамове између перге и легла, а не у средину. Исто тако, може се додати рам с пергом и медом у средину, да га оне очисте и одмах залегу. Мишљења су разна, па и овде на теми можете видети скицу где су два рама с медом спуштена доле у средину.   
   Моје пчеле заостају са леглом, имам у просеку 4-5 рамова, а већ сам спустио горње тело на подњачу(што још увек није требало радити) и оне су празно горње тело испуниле свежим уносом нектара и у њему се рашириле на 6-7 улица у 9 сати ујутро на 11-12°C. Хране имају и превише, чак и по 2-3 рама преко пола пуних затвореног меда и 5-6 рамова незаклопљеног меда, свежег уноса. Перге исто има јако пуно у залихама. Имам утисак да је дошло до прекида легла због ниских ноћних температура, а и наредних дана најављују минималне 5°C и ниже. Горе је у једном моменту пало и 10цм снега када га овде није уопште било.
   Мобилни телефони немају сигнал код мене у селу тако да не могу да добијем инструкције након директног увида у стање у кошницама, али покушавам да саслушам мишљења што више искусних пчелара, стекнем шири спектар знања, развијем пчеларски инстинкт и преузмем одговорност на себе када нешто решим да одрадим, јер правило је да нема правила :) Свака локација има своје посебне одлике, као и свако појединачно пчелиње друштво.
  Медно :)

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #51 poslato: April 24, 2023, 21:28:45 »
   Поздрав  :)
  Код мене на 600 метара нмв одрађено је проширење 21.04. мало касније, међутим чуо сам и друге критике о томе како је превише додавати два тамна рама поред 4 рама легла, затим да треба додавати празне рамове између перге и легла, а не у средину. Исто тако, може се додати рам с пергом и медом у средину, да га оне очисте и одмах залегу. Мишљења су разна, па и овде на теми можете видети скицу где су два рама с медом спуштена доле у средину.   
   Моје пчеле заостају са леглом, имам у просеку 4-5 рамова, а већ сам спустио горње тело на подњачу(што још увек није требало радити) и оне су празно горње тело испуниле свежим уносом нектара и у њему се рашириле на 6-7 улица у 9 сати ујутро на 11-12°C. Хране имају и превише, чак и по 2-3 рама преко пола пуних затвореног меда и 5-6 рамова незаклопљеног меда, свежег уноса. Перге исто има јако пуно у залихама. Имам утисак да је дошло до прекида легла због ниских ноћних температура, а и наредних дана најављују минималне 5°C и ниже. Горе је у једном моменту пало и 10цм снега када га овде није уопште било.
   Мобилни телефони немају сигнал код мене у селу тако да не могу да добијем инструкције након директног увида у стање у кошницама, али покушавам да саслушам мишљења што више искусних пчелара, стекнем шири спектар знања, развијем пчеларски инстинкт и преузмем одговорност на себе када нешто решим да одрадим, јер правило је да нема правила :) Свака локација има своје посебне одлике, као и свако појединачно пчелиње друштво.
  Медно :)
Колега Нешо, ја нигде никада нисам навео да заједници која има 4 рама легла треба додати два празна рама поред легла па чак нити само један рам у легло.
Ви сте погрешно разумели моје препоруке.
И никада немојте додавати рамове са медом и пергом у легло.
Заправо можете да радите како год желите и да учите, по некада је то најскупља школа али се најбоље научи..   

Желим вам свако добро...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

• Stari član foruma
« Odgovor #52 poslato: April 25, 2023, 07:22:22 »
Колега Нешо, ја нигде никада нисам навео да заједници која има 4 рама легла треба додати два празна рама поред легла па чак нити само један рам у легло.
   Нисте то дословно навели ни Ви, нити било ко други са ким сам разговарао, јер заправо није било речи о броју рамова с леглом, већ само о томе да треба проширити простор за залегање приликом првог пролећног прегледа, а ја сам то урадио по свом нахођењу.
   Ни једног тренутка нисам сваљивао кривицу на било кога ко је у најбољој намери покушао да ми предочи неке ствари. Све што неко ко има пуно искуства напише, мени ће користити, само је питање када и у којој конкретној ситуацији. Једино ми није јасно зашто би се неко други нервирао када ја погрешим на мом пчелињаку, као да ми је поверио свој пчелињак. Ишао сам у школу, као и сви и знам да није довољно имати само пуно знања да бисте га некоме пренели, већ треба бити и добар педагог.
   Нема ни разлога за панику, јер 100% друштава ми је презимило, матице заносе легло и има више него довољно хране да се то легло квалитетно одгаји. Погледајте извештај колеге од 21.04. прошле године који је на истој нмв. као ја:

Неколико друштва која сам прегледао на брзину углавном су на по четири пет рама легла, шљива тек креће да цвета а убрзо ће јабука и крушака, па се надам ако буде лепог времена да ће друштва стићи да се развију до багрема.
  Идентичан је као и мој од 21.04.
  Углавном имају по 4-5 рамова легла у доњем телу, незаклопљен мед до зидова и затворен мед на позицијама 2 и 9, који сам мало изгребао. Даље према средини налази се перга.
   Багрем је тек помолио сићушне пупољке, док дивља трешња и шљива цветају увелико..
   Код мене је исти број рамова с леглом 24. Марта, 13. Априла и 21. Априла, али је све више и више полена.
   Рокада тела условила је пуњење горњег тела свежим уносом.
   Једно питање за Вас Војо, шта бисте урадили да имате 4 рама легла и са обе стране по два рама крцата поленом и медом, а до зидова незаклопљен мед?

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #53 poslato: April 25, 2023, 10:03:01 »
 Неша:   Једно питање за Вас Војо, шта бисте урадили да имате 4 рама легла и са обе стране по два рама крцата поленом и медом, а до зидова незаклопљен мед?

Најпре треба да знамо да заједница у рано пролеће то јест током развоја треба да се развија у највишем и најтоплијем делу кошнице то јест у горњем РВ наставку и све док не дође до 7-8 рамова легла не треба тај плодишни наставак да се спушта испод.  Уколико има наставак изнад плодишта тада губи топлоту неопходну за развој легла.
Колико сам разумео ту сте већ направили велику грешку и како онда да се исправи грешка, једино поновним враћањем на одговарајући положај , ја бих тако урадио а ви радите како год желите.
Верујем да пчеле сада не би биле на 4 рама легла са толико полена и меда да нису спуштене " на хлађење" .
Одмах затим поред легла треба додати рамове са тамним саћем. Ако је топло време онда са обе стране по један рам а ако је хладно онда само један рам са предње стране.
Поздрав и свако добро...

Три века испред света...

• Stari član foruma
« Odgovor #54 poslato: April 25, 2023, 10:16:46 »
Поздрав и свако добро...
  Хвала на саветима. Поздрав :)

• Stari član foruma
« Odgovor #55 poslato: April 28, 2023, 12:22:46 »
   Искористио сам лепо време да јустрос обиђем пчелињак. Око пола осам на 7°C пчеле нису излетале, већ тек око 9 сати када је температура била за пар степени виша.
   Залихе хране су помало потрошене и нема више затвореног меда, али има отвореног меда и перге поред легла. Зато сам овога пута усуо у хранилице сируп који ми је остао од прошле посете.
   Најслабије друштво је изградило још један рам легла и сада има 4, али још увек нема ни једна улица пчела у горњем телу.
   Најјаче друштво имало је 6, а сада има 8 рамова легла, 4 доле и 4 горе.
   Остала друштва (изузев једног које горе има само затворен мед) су такође прешла у горње тело и изградила нека по 1, нека по више рамова с леглом, тако да су на 5-7 рамова у просеку.
   Багрем показује врло мало знакова напредовања. Још увек су то пупољци уз грану величине неколико милиметара.
Велики поздрав и медно  :)

• Stari član foruma
« Odgovor #56 poslato: Maj 05, 2023, 19:31:16 »
  Поздрав свима који посећују ову тему.
 Данас сам после недељу дана поново обишао пчелињак. Било је запањујућих 14°C јутрос у 8 сати и пчеле су већ радиле. Дан је почео без иједног облачка, али мало по мало у току рада скоро да се потпуно наоблачило. Пчеле су биле јако љуте и у појединим моментима су ме потпуно опкољавале и тражиле где да убоду кроз одело. Сва срећа само један ујед кроз платно на панталонама.
 Најјачем друштву које има 10 рамова легла ограничио сам матицу, а легло распоредио у три наставка додајући и сатне основе између легла и хране. Овај рој довежен је прошле године пре багремове паше.
 Најслабије друштво сада има 5 рамова легла и још увек није прешло у горње тело ни на који начин, међутим овај пут су однеле сав сируп. Додао сам им доле једну сатну основу и спустио одозго један изграђен рам до легла, а горе сам повукао два рама с храном. Сируп сам овога пута усуо само њима, јер остале имају сасвим довољно хране и врло мало расположивог простора. Ово друштво је зимус у клубету имало једну пуну улицу пчела и још две полу-попуњене, а узрок томе је што су довежене после багрема и због суше није било никакве паше тако да су зазимиле и презимиле само на сирупу и погачама. Овај дуги беспашни период условио је и успорен развој код већине друштава, али не у толикој мери.
 Друга најслабија кошница има 6 рамова легла доле, а горе само мед и то делимично заклопљен. Извукао сам им 2 рама легла у горње тело, а доле додао сатну основу и један изграђен рам одозго.
 Остала друштва су на по 7-8 рамова легла распоређеног у оба тела, те сам им убацио по једну сатну основу доле.
 Фацелија коју сам посадио 24.03. никла је тек ове недеље, а багрем је избацио листиће до 1цм дужине. Домаће и дивље јабуке су у цвату. Ево и неколико слика:

• Stari član foruma
« Odgovor #57 poslato: Maj 13, 2023, 15:55:00 »
   После 8 дана поново обилазак пчелињака. Рано јутрос у 7 часова небо је било прекривено сивим облацима, а температура 9°C. Пчеле нису излетале све до 9 сати, када се скоро па потпуно разведрило и температура скочила на 12°C.
 Прегледао сам да ли има матичњака у медиштима кошнице коју сам прошли пут ограничио и нисам нашао ни један.
 Јабуке су прецветале, тако да нема скоро никакаве паше, осим ливадског цвећа, па се количина хране у кошницама знатно смањила. Видео сам да доносе полен, али ово је био можда и први ведрији дан још од краја прошле недеље.
 Пчеле као и обично љуте и насрћу жустро при сваком вађењу рама са леглом. Нема неког значајнијег помака у количини легла, тако да сам ограничио само још једно друштво које је било на 8 рамова, односно распоредио доле 2 и горе по 3 у медишта. Остала друштва су на 7 рамова легла и мање и с обзиром да багрем неће стићи бар још 15 дана, оставио сам их да још мало испуне простор који имају и убацио још по неку сатну основу.
 Усуо сам свима по 1,5Л сирупа и освежио појилицу.
Поздрав до следећег јављања.

• Stari član foruma
« Odgovor #58 poslato: Maj 17, 2023, 16:29:46 »
  Добар дан свима :)
 Временске прилике данас много боље него што су прогнозе предвиђале. Још пре осам сати температура 14°C и пчеле полако почеле да излазе. Било је раштрканих облака који су с времена на време заклањали Сунце.
 Успео сам да ограничим још две матице, једну са 10 рамова легла и једну са 8. Остале су ми три неограничене, две са 7 рамова легла и једна са 8 којој нисам успео да пронађем матицу, па сам оставио за следећи пут, јер су се биле много разгоропадиле. Иначе су биле за нијансу мирније него претходних наврата. Цветао је глог и било је уноса. Имају знатно више хране него прошли пут.
 Поново сам их насирупао са по 1,5л.
 Багрем је избацио ресу дужине 1-2цм од које ће се развити цваст у догледно време.
 Фацелија на слици 54. дан од кад је посађена, а требало је да стигне за 40 дана.

• Stari član foruma
« Odgovor #59 poslato: Maj 20, 2023, 17:48:57 »
  Температура на пчелињаку јутрос око 9 часова 16°C, леп и сунчан дан, мада је око подне почео да дува јак ветар који је донео делимично наоблачење, али сам тада већ био завршио са радом.
  Успео сам да ограничим и преостале три матице и да проверим да нису извукле матичњаке у кошници коју сам ограничио пре 7 дана. Хране има мање него прошли пут иако су добиле 1,5л сирупа у среду, али дрен је и даље активан и има уноса.
  Багрем је врло мало напредовао, тек по нека грана има мали цветни пупољак.
 Поздрав до следећег јављања :)