Poštovane kolege,
Zahvaljujem Vam se na dobrodošlici. Vaši saveti su mi od velike pomoći.
Juce sam iskoristio lep dan da zavirim u košnice i našao se na muci i u neznanju..
Želim Vas pitati za dva saveta:
Košnica broj 1, ima problem sa vlagom I budjavim ramovima, primećeno od Januara. Kao meru sam joj uklonio po 10. ram iz oba nastavka i podbacio nastavak sa 10 SO. na podnjaču. Juce kada sam je pogledao vlaga je i dalje tu. Matica je sama sišla i raširila leglo i u donji nastavak, izbrojao sam ukupno zaleženih čak 13 ramova svih starosti. Primećeno je prisutnost tutovskog legala po obodima ramova, dok u praznini prostora 10. rama našao sam trutovski zaperak velicine ½ redovnog rama koji sam uklonio I dodao joj prazan ram.
Zamolio bih Vas da mi date savet kako da “obuzdam” ovakav razvoj? Svestan sam da je verovatno vlaga potpomogla ovakav razvoj već sada. Ali i čini mi se raznovrsna prolećna paša Ringlov (Dzanarika) koje kod mene ima baš dosta, Mrtva kopriva, Maslačak, Brest, itd. Trenutno cvetaju šljive, kajsije, breskve i vrbaci pored Dunava su pustili svoj cvet.
Bagrem je kod mene obicno oko 1. Maja.
Da li da možda već sada ogranicavam maticu kao za Bagrem i dam joj SO. na izradu?
Kosnica broj 3, je sušta suprotnost, nema vlage, znatno manje pčela u košnici, rastresito hvata oko 7 ulica. Legla samo 2 rama. Ali je i dalje krcata medom.
Gore punih 5 ramova meda u donjem isto oko 5 ramova sa više od 70% po ramu starog meda.
Šta da radim sa ovim medom, tj. kako da ga iskoristim i oslobodim prostor za razvoj i prihvat novog meda?
U ovom društvu je stara matica 4 godine i planiram da je menjam.
Sva drustva su dobila po 0,3 ml retkog sirupa (3:2 u korist vode) sa 2% Nozevoja.
S tim da košnica 3 dobija svako drugo veče po 0,5 ovog sirupa, planiram ovako nedelju dana.
Nadam se da sam Vam dao dovoljno informacija za procenu stanja, zahvalan sam Vam unapred na pomoći.
Možda je ovoj poruci mesto u temi prolećnog razvoja, ako administrator proceni da treba molim je prebaci kada se tema otvori.
Srdačan pozdrav.